Volodimir Zelenski vizitează marți Belgia și va semna un pact de securitate cu premierul Alexander De Croo, a anunțat guvernul belgian, în contextul în care președintele ucrainean încearcă să obțină mai mult ajutor militar din partea aliaților săi occidentali, în timp ce trupele sale se luptă să țină în loc forțele rusești. Vizita vine după ce, luni, el a vizitat Spania, care i-a promis un sprijin militar în valoare de 1 miliard de euro în acest an, în cadrul unui pact de securitate semnat de Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez, transmite Reuters. Ucraina a semnat o serie de astfel de acorduri cu partenerii săi occidentali, care au promis asistență de securitate pe termen lung sub formă de armament și instruire pentru forțele Kievului.
Soldați ucraineni într-o poziție de artilerie de pe frontul din KreminaFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 825 – LIVE pe HotNews.ro:
01:01Putin susține că Occidentul a provocat ofensiva rusă în Harkov
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat marți că Occidentul este cel care a provocat ultima ofensivă a Kremlinului în regiunea ucraineană Harkov, prin ignorarea avertismentelor Moscovei de a nu permite Kievului să atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.
00:15 Emmanuel Macron a refuzat să comenteze marți anunţul eronat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, privind încheierea deja a unui acord între Kiev şi Paris pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.
„Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicaţii necoordonate şi nefericite”, a răspuns Macron unei întrebări pe acest subiect, relatează AFP.
Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat marţi informaţia oferită cu o zi în urmă de generalul Oleksandr Sîrski cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi. „În prezent continuă discuţiile cu Franţa şi cu alte ţări asupra acestei chestiuni”, a precizat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.
23:27 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie, în Normandia, la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franţa, a anunţat marţi președintele francez Emmanuel Macron.
„Voi avea ocazia, când preşedintele Zelenski va veni în Franţa cu ocazia D-Day săptămâna viitoare, să-l primesc şi să mă exprim atunci foarte precis pentru a anunţa ce vom face” mai mult în continuare pentru a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse, a declarat Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfăşurată în apropiere de Berlin.
Ce zic Macron și Scholz despre folosirea armelor occidentale pentru a lovi bazele militare din Rusia
22:53 Ucraina va primi primele obuze achiziționate prin intermediul Cehiei „în zilele următoare”
Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Cehia pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei vor sosi în această ţară în zilele următoare.
22:30Macron: Trebuie să le permitem ucrainenilor să neutralizeze bazele militare de unde rușii trag cu rachete / Ce spune Scholz
Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să „neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean, declaraţie venită în plină controversă asupra posibilităţii folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri în interiorul Rusiei.
Cancelarul german a fost însă mai evaziv. „Ucraina are toate posibilităţile de a o face, în virtutea dreptului internaţional”, a spus Olaf Scholz.
21:42 Josep Borrell: Nu există deocamdată un consens în UE pentru trimiterea de instructori militari în Ucraina
Nu există deocamdată un consens în UE pentru trimiterea de instructori militari pe teritoriul Ucrainei, a declarat marţi la Bruxelles şeful diplomaţiei europene, în finalul unui consiliu al miniştrilor apărării din statele membre, relatează AFP.
Potrivit lui Borrell, a fost lansată o dezbatere cu privire la această eventualitate, „dar nu există pentru moment o poziţie comună clară în legătură cu acest subiect”.
Reacția sa vine după ce, luni, Kievul a anunţat că „în scurt timp” în Ucraina vor veni instructori francezi pentru formarea soldaţilor ucraineni, pentru ca ulterior să dea înapoi şi să menţioneze că „discuţiile continuă” cu Franţa şi alte ţări în legătură cu această problemă. Similar, Ministerul francez al Apărării a indicat că se fac demersuri, fără a confirma trimiterea instructorilor.
Putin avertizează Europa: „Să fie conştienţi cu ce se joacă”
20:50 Ucraina a informat statele NATO asupra necesităţilor sale militare cele mai urgente
Ucraina le-a transmis marţi statelor NATO care-i oferă ajutor militar în războiul cu Rusia necesităţile „cele mai urgente” ale armatei ucrainene şi le-a informat asupra evoluţiilor de pe câmpul de luptă, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Agerpres.
Aceste detalii au fost prezentate de vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olga Stefanişina, care a participat la Bruxelles la o nouă reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, condusă de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Potrivit unui comunicat al Alianţei, Geoană le-a cerut statelor membre să „sape mai profund în rezervele lor” de echipamente militare şi să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei.
„Aliaţii NATO recunosc urgenţa de a furniza sprijin militar suplimentar şi au discutat planuri pentru a pune ajutorul (militar destinat Ucrainei n.red) pe o bază mai fermă şi durabilă la summitul (liderilor aliaţi) de la Washington, în iulie”, a transmis Alianţa Nord-Atlantică.
19:04Vladimir Putin, avertisment fără precedent pentru Europa, în special pentru „țările mici”: „Să fie conştienţi cu ce se joacă”
Preşedintele rus a ameninţat marţi Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rusesc.
18:51Rusia a atacat marți un sat din regiunea Donețk cu o bombă de 1,5 tone, rănind trei persoane, inclusiv un copil
Potrivit The Kyiv Independent, forțele rusești au lansat o bombă aeriană asupra satului Oleksiyevo-Druzhkivka, situat la circa 12 kilometri de Kramatorsk, unul dintre orașele cheie controlate de ucraineni în regiunea Donețk.
Atacul a avariat totodată aproximativ 100 de case, dintre care trei au fost „aproape complet distruse”, potrivit guvernatorului regional Vadym Filashkin.
Putin pune din nou în discuție legitimitatea lui Zelenski
17:36 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidenţiale după expirarea mandatului de cinci ani al preşedintelui Volodimir Zelenski. Ar trebui efectuată o analiză serioasă şi profundă a problemei legitimităţii preşedintelui Ucrainei, a spus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă susţinută după vizita sa din Uzbekistan, a relatat agenţia oficială rusă TASS, citată de Reuters.
„În ceea ce priveşte legitimitatea guvernului ucrainean, este într-adevăr necesar să se efectueze o astfel de analiză serioasă, profundă”, a spus liderul de la Kremlin. Putin a declarat marţi că singura autoritate legitimă din Ucraina este acum parlamentul şi că şeful acestuia ar trebui să primească puterea.
16:58Rusia nu are actualmente în plan să repună în funcţiune centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, a afirmat marţi directorul companiei publice nucleare ruse Rosatom, citat de agenția TASS.
15:55 Ucraina va primi „foarte curând” primele avioane de luptă F-16, dar aproximativ jumătate din ajutorul militar străin de care are nevoie disperată ajunge cu întârziere, a declarat ministrul apărării de la Kiev.
Rustem Umerov, în vârstă de 42 de ani, a declarat într-un interviu pentru Reuters că Rusia a trimis mai mulți oameni și echipamente pe front.
Forțele Kievului au reușit să stabilizeze noul front din regiunea nord-estică Harkov, unde Rusia a atacat la începutul acestei luni. Dar Umerov a declarat că Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă.
„Obiectivul lor este de a deschide un nou front în nord pentru a începe să folosească toată forța trupelor lor, puterea de foc, împotriva noastră, își continuă obiectivul de a distruge națiunea”, a spus el.
„Noi rezistăm, dar, desigur, avem nevoie de mai multe arme, avem nevoie de mai multă putere de foc, avem nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a nu le permite să intre în statul nostru”, a adăugat Umerov.
Rusia e aproape de a deveni prima țară care recunoaște regimul taliban
14:40Rusia este aproape de a deveni prima țară din lume care recunoaște regimul taliban din Afganistan și stabilește relații diplomatice cu drepturi depline cu acesta, a confirmat marți Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
14:37 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a reușit să ajungă la o înțelegere cu Rusia în ceea ce privește siguranța centralei nucleare din Zaporojie, a declarat marți șeful AIEA, citat de agenția de știri rusă TASS.
Șeful AIEA se întâlnește cu o delegație a corporației ruse de stat Rosatom în orașul Kaliningrad din vestul Rusiei, notează Reuters.
14:16 Forțele rusești au încercat ieri un asalt frontal mecanizat pe teren deschis spre microdistrictul estic al orașului Ceasiv Iar, notează OSINTtechnical, un cont de X care urmărește desfășurarea războiului. Trupele Moscovei au pierdut două tancuri (T-80BV și T-90M) și un vehicul de luptă a infanteriei BMD-2 chiar lângă orașului înainte ca grupul să fie forțat să se retragă.
Yesterday, Russian forces mounted an unsuccessful frontal mechanized assault across open ground towards the eastern microdistrict of Chasiv Yar.
Russian forces lost a T-80BV, T-90M, and a BMD-2 just outside the city before the group was forced to withdraw. pic.twitter.com/iwSuHDPJjw
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) May 28, 2024
Suedia suspendă planurile de a trimite Ucrainei avioane Gripen
14:03Suedia va suspenda temporar planurile de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare Gripen pentru a acorda timp piloților ucraineni să se familiarizeze cu avioanele F-16 de fabricație americană, a declarat marți la Bruxelles ministrul suedez al apărării.
13:31 Rusia ar trebui să rămână pe poziții și să continue „operațiunea militară specială„ în Ucraina ca răspuns la fervoarea militară a Occidentului, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția RIA Novosti.
Pe de altă parte, Peskov a declarat că în Occident nu există o unanimitate de opinie în ceea ce privește loviturile armatei ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul rusesc. (Reuters)
13:04 Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, Josep Borrell, a cerut marţi un „echilibru” între nevoia Ucrainei de a ataca ţinte pe teritoriul Rusiei cu echipamente donate de către Occident şi riscul de escaladare a conflictului pe care această abordare îl poate presupune, informează EFE şi AFP.
„Conform legii războiului, este perfect posibil, nu există nicio contradicţie în a riposta, în a putea contraataca pe oricine te atacă de pe teritoriul său”, a declarat Borrell la sosirea la Consiliul de miniştri ai apărării din UE, în care a spus că va fi discutată posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească arme europene pentru a ataca în interiorul Rusiei.
Şeful diplomaţiei comunitare a afirmat că unele state membre au început deja să ia decizia de ridicare a restricţiilor pentru ca Ucraina să poată face acest pas, pe care ţări precum Germania l-au respins ferm.
Borrell s-a declarat sigur că „unii vor discuta pe faţă despre riscul” creşterii tensiunii în acest război. „Dar trebuie să echilibrezi nevoia ca ucrainenii să se apere, pentru că desigur nu se pot duce acolo de unde sunt lansate atacurile, se află într-o situaţie complet asimetrică”, a comentat el. (Agerpres)
Ucraina creează unități de luptă doar din foști deținuți
12:46Forţele armate ucrainene vor crea noi unităţi formate exclusiv din foşti deţinuţi de drept comun eliberaţi după ce au semnat contracte pentru a se alătura forţelor armate care vor fi trimise să lupte pe front, a anunţat marţi ministrul justiţiei din Ucraina, Denis Maliuska.
12:39 Președintele american Joe Biden ar trebui să participe la summitul de pace ce urmează să aibă loc luna viitoare în Elveția pentru ca reuniunea să fie un succes, a declarat marți Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă la Bruxelles. Absența lui Biden ar fi în beneficiul președintelui rus Vladimir Putin, care a dat ordinul de a invada Ucraina în 2022, a spus Zelenski.
„Absența sa ar fi ca și cum l-ar aplauda pe Putin”, a declarat președintele ucrainean. Țările care evită summitul sunt „mulțumite” de războiul care face ravagii în Ucraina de mai bine de doi ani, a mai spus el. (AFP, Reuters)
12:34 Folosirea de către Ucraina a armelor furnizate de aliații săi occidentali contra unor ținte din interiorul Rusiei nu-i va face parte din conflict și pe membrii NATO, a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la o reuniune UE. (Reuters)
12:30 Parlamentul Elveției a adoptat o lege care vizează înăsprirea măsurilor privind expulzarea spionilor de pe teritoriul țării, proiectul de lege numind explicit spionajul rusesc în chiar titlul său.
Zelenski a semnat la Bruxelles un pact de securitate cu Belgia
11:32 Zelenski a anunțat că a semnat astăzi la Bruxelles cu premierul Alexander De Croo un acord bilateral de securitate și de sprijin pe termen lung între Ucraina și Belgia.
„Documentul include un ajutor militar belgian de cel puțin 977 de milioane de euro pentru Ucraina în acest an, precum și angajamentul Belgiei de a oferi sprijin țării noastre pe parcursul celor zece ani de valabilitate a acordului. Pentru prima dată, un astfel de acord specifică numărul exact de avioane de luptă F-16 – 30 – care vor fi livrate Ucrainei până în 2028, primele urmând să sosească încă din acest an”, a scris președintele ucrainean pe rețelele de socializare.
10:26 Premierul ucrainean Denys Șmihal se va întâlni marți, la Praga, cu un grup de lideri ai Uniunii Europene pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Kievului pentru lupta sa împotriva unei invazii rusești, a declarat premierul ceh Petr Fiala.
Vorbind înaintea reuniunii ce va avea loc în cursul zilei de azi, Fiala a reiterat că primele livrări de muniție achiziționată din afara UE în cadrul unei inițiative conduse de Cehia vor ajunge în Ucraina în luna iunie.
10:10 Olanda va livra Ucrainei părți ale unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și poartă discuții cu alte țări pentru a alcătui un sistem complet, a declarat marți ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.
„Cu oferta noastră și dacă alte potențiale țări partenere sunt capabile să livreze piese și muniție, am putea furniza cel puțin un sistem complet Ucrainei pe termen scurt”, a spus Ollongren.
Polonia nu exclude trimiterea de militari în Ucraina
09:31 Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski, fără a preciza ce ce rol ar urma să joace militarii polonezi.
Întrebat într-un interviu dacă Polonia este pregătită să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a declarat: „Nu ar trebui să excludem acest lucru. Ar trebui să-l lăsăm pe Putin într-o stare de incertitudine în privința intențiilor noastre”. (Reuters)
09:20 Armata ucraineană afirmă că rușii au avut pierderi marie ieri: 1460 de soldați, 21 de tancuri, 40 de alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 46 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22 to 28.05.24 were approximately: pic.twitter.com/eP58han2na
— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) May 28, 2024
Belgia va da Ucrainei 30 de avioane F-16
09:09 Belgia se va angaja să doteze Ucraina cu 30 de avioane de luptă F-16, primele livrări fiind planificate pentru acest an, a anunțat marți ministrul belgian de externe Hadja Lahbib, citat agenția de presă Belga.
Anunțul vine cu câteva ore înainte ca Volodimr Zelenski să se întâlnească la Bruxelles cu premierul Alexander De Croo.
07:52 Emmanuel Macron se întâlnește marți cu cancelarul Olaf Scholz, în ultima zi a vizitei sale de stat în Germania, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și despre o întărire a Europei, dincolo de divergențe.
„Un vânt rău suflă prin Europa”, „treziți-vă”, a declarat luni seara președintele francez în fața a câteva mii de tineri la Dresda, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europene, făcând referire la ascensiunea extremei drepte și ofensiva rusă în Ucraina.
El va primi mai întâi, marți dimineață, la Münster, Premiul Internațional Westfalia pentru Pace, în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea Europei. Macron trebuia să primească acest premiu în iulie 2023, dar vizita de stat programată atunci a fost amânată până în mai 2024 din cauza revoltelor urbane din Franța. El va rosti un discurs în prezența omologului său german Frank-Walter Steinmeier și a președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen. (AFP)
Incendiu masiv în orașul Lugansk, atacat de două ori azi-noapte
07:37 Orașul ocupat Lugansk din estul Ucrainei a fost atacat de două ori în decurs de trei ore azi-noapte, potrivit unor oficiali locali, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri în apropierea orașului.
Leonid Pasechnik, guvernatorul pus de Moscova în regiunea Lugansk, a afirmat că primul atac, care a avut loc în jurul orei 21.00, a fost efectuat cu muniție cu dispersie și a provocat un incendiu. Mai multe persoane au fost rănite, au spus serviciile de urgență citate de TASS.
Presa ucraineană și bloggeri de război au postat pe rețelele de socializare imagini cu un incendiu de proporții în oraș. Al doilea atac a lovit orașul la miezul nopții, a declarat un oficial al Ministerului rus de Externe, aparent în aceeași zonă, notează Reuters.
У тимчасово окупованому Луганську пролунали вибухи, окупанти пишуть про атаку.
Відео з місцевих пабліків pic.twitter.com/aAppxpb4S7— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) May 27, 2024
01:06 Rusia susține că a doborât o dronă ucraineană la periferia Moscovei. „Astăzi, în jurul orei 21.00, în districtul Kucino (la est de Moscova), apărarea aeriană a doborât o dronă, ale cărei resturi au căzut pe o casă”, a postat pe Telegram Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova.
00:16 Zelenski respinge propunerea Chinei şi Braziliei de a invita Rusia la summitul pentru pace din Elveţia. Preşedintele ucrainean a respins luni propunerea Chinei şi Braziliei, care insistau asupra participării Rusiei la summitul pentru pace în Ucraina ce este prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- „NATO se joacă cu focul”, „cade în extaz războinic”, „creşte gradul escaladării”. Kremlinul susține că NATO se află deja în confruntare directă cu Rusia, după apelul lui Stoltenberg.
- Semnalele trimise de Rusia săptămâna trecută, potrivit căruia Kremlinul ar fi deschis la discuții pentru pace în Ucraina, unele care să înghețe actualele linii ale frontului, ar trebui luate cu mari rezerve, spun analizele publicate de CNN și de Institutul pentru Studiul Războiului.
- Polonia va introduce restricții asupra mișcărilor diplomaților ruși pe teritoriul său din cauza implicării Moscovei într-un un război hibrid purtat împotriva Uniunii Europene. Reacția Moscovei: „Vom lua măsuri ca să regrete foarte mult”.
- Zelenski a îndemnat luni Occidentul să forțeze Rusia să facă pace „prin orice mijloace necesare”, în condițiile în care Kievul cere să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc.
- „Nu e războiul nostru”. Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat luni că „propunerile nebuneşti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt „inacceptabile”.
- Rusia l-a pus în „cușcă” pe generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58, arestat pentru corupție. Tribunalul militar rus care îl judecă pe general-maiorul Popov, arestat pentru corupție, a dispus ca acesta să stea în timpul ultimei audieri în „cușca” menită să îi umilească pe inculpați.
- O dronă ucraineană a atacat un mare radar rusesc de avertizare timpurie „Voronej M”, în apropierea orașului Orsk din regiunea Orenburg, la o distanță „record”, a declarat luni pentru Reuters o sursă din rândul serviciilor secrete de la Kiev.
- Ministrul lituanian al externelor Gabrielius Landsbergis a criticat luni Ungaria din cauza pozițiilor sale diplomatice și a declarat că UE trebuie să găsească soluții pentru a ocoli voturile de veto ale Budapestei. Guvernul lituanian a calculat de asemenea câte dintre măsurile pro-Ucraina ale UE au fost blocate de guvernul lui Viktor Orban.
- Polonia cumpără rachete cu o rază de acțiune de 1.000 km de la Statele Unite, în valoare de 677 de milioane de euro, pentru a-și spori capacitățile de apărare în fața unei potențiale amenințări din partea Rusiei.
- Polonia a prezentat luni detaliile „Scutului estic”, un program de 2,55 miliarde de dolari de întărire a apărării de-a lungul frontierelor sale cu Belarus şi Rusia, plan pe care îl speră finalizat în 2028.
- Membrii trupei rock anti-Putin Bi-2 obțin cetățenia moldovenească. Președinta Maia Sandu a semnat decretul. Mai mulți membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziția sa față de invazia Ucrainei, au primit cetățenia moldovenească.
—————