„Cel mai grav scandal din timpul vieții mele”. Guvernul britanic va plăti 10 miliarde de lire victimelor din dosarul sângelui infectat

Marea Britanie va cheltui peste 10 miliarde de lire sterline pentru a despăgubi mii de persoane care au fost tratate cu sânge contaminat cu HIV sau hepatită C în anii 1970 și 1980, relatează Sunday Times și Reuters. Protest în Marea Britanie în scandalul sângelui infectat primit de unii pacienți Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Marea Britanie va cheltui peste 10 miliarde de lire sterline pentru a despăgubi mii de persoane care au fost tratate cu sânge contaminat cu HIV sau hepatită C în anii 1970 și 1980, relatează Sunday Times și Reuters.

Protest în Marea Britanie în scandalul sângelui infectat primit de unii paciențiFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Scandalul sângelui infectat este considerat drept unul dintre cele mai grave dezastre în materie de tratament din istoria Serviciului Național de Sănătate.

Se estimează că 30.000 de persoane au primit sânge contaminat, iar aproximativ 3.000 dintre acestea ar fi murit.

Multe alte victime au fost afectate de boli, iar unele dintre persoanele infectate nu au fost niciodată depistate.

Victimele și familiile acestora cer în continuare dreptate, despăgubiri și răspunsuri cu privire la modul în care a fost permis acest lucru, în ciuda avertismentelor privind riscurile.

Sângele și produsele din sânge, dintre care unele au fost importate din Statele Unite, au fost administrate persoanelor care aveau nevoie de transfuzii sau ca tratament pentru hemofilie.

În condițiile în care luni urmează să fie publicat un raport de anchetă independent, Sunday Times a relatat că prim-ministrul Rishi Sunak va prezenta scuze oficiale.

„Cel mai grav scandal din timpul vieții mele”

Guvernul ar urma apoi, marți, să anunțe un pachet de compensații finanțat prin împrumuturi.

„Cred că acesta este cel mai grav scandal din timpul vieții mele”, a declarat ministrul de finanțe Jeremy Hunt pentru ziar.

„Cred că familiile au tot dreptul să fie incredibil de furioase că generații de politicieni, inclusiv eu când eram secretar de stat pentru sănătate, nu au acționat suficient de repede pentru a rezolva acest scandal”, a spus înaltul oficial britanic.

El nu a confirmat costul sau modalitățile de finanțare a schemei de compensare.

În 2015, fostul premier David Cameron și-a cerut scuze pentru scandal, în urma unui raport privind impactul acestuia în Scoția. În 2017, sub conducerea premierului Theresa May, guvernul a anunțat că va fi făcută o anchetă publică.

Concluziile vor fi publicate luni după ce ancheta a fost centrată pe întrebări precum dacă tratamentele contaminate ar fi trebuit să fie oprite mai devreme și dacă au existat încercări de a mușamaliza scandalul.

Guvernul a plătit deja compensații provizorii de 100.000 de lire sterline unor victime, cu un cost total estimat de aproximativ 400 de milioane de lire sterline, în urma unei recomandări a anchetei din 2022.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *