VIDEO „Europa nu poate accepta astfel de practici”. Von der Leyen și Macron îl confruntă pe Xi Jinping

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă „echitabilă" cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jinping la Paris, notează AFP. Liderul de la Beijing face o vizită rară în Europa, prima din ultimii cinci ani. Cei doi au fost primiți de președintele francez, Emmanuel Macron, la

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jinping la Paris, notează AFP. Liderul de la Beijing face o vizită rară în Europa, prima din ultimii cinci ani. Cei doi au fost primiți de președintele francez, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee, pentru o întâlnire trilaterală.

Xi Jinping, Emmanuel Macron și Ursula von der LeyenFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

13:00 Emmanuel Macron a pledat în faţa omologului său chinez Xi Jinping , pentru „reguli echitabile pentru toţi” în schimburile comerciale între Europa şi China, relatează AFP.

„Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China”, a spus el.

„Coordonarea” cu Beijingul asupra „crizelor majore” în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este „absolut decisivă”, a mai spus Macron.

12:36Xi Jinping le-a spus lui Emmanuel Macron și Ursulei von der Leyen că, în calitate de „două forțe importante în lume, amândoi ar trebui să aderăm la poziția de parteneriat, să aderăm la dialog și cooperare”,, potrivit The Guardian.

El a spus că ambele părți ar trebui să „desfășoare o colaborare strategică” și să promoveze „o dezvoltare stabilă și sănătoasă, să contribuie la pacea și dezvoltarea lumii”.

12:32 China consideră Europa ca fiind o prioritate a politicii sale externe și vede relațiile China-UE dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung, a declarat luni, la Paris, președintele Xi Jinping, informează Reuters.

China și UE ar trebui să rămână angajate în parteneriat, a declarat Xi în remarcile de deschidere.

Ursula von der Leyen i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru convocarea reuniunii.

„Mă bucur să vă văd din nou”, i-a spus von der Leyen lui Xi Jinping, citată de The Guardian.

„Uniunea Europeană și China își doresc relații bune și, având în vedere ponderea globală a Chinei, angajamentul nostru este esențial pentru a asigura respectul reciproc, pentru a evita neînțelegerile și pentru a găsi soluții la provocările globale”, a declarat șefa Comisiei Europene.

„Atât China, cât și Uniunea Europeană au un interes comun în ceea ce privește pacea și securitatea, precum și funcționarea eficientă a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a spus ea, adăugând că „suntem hotărâți să oprim războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

12:17Președintele francez Emmanuel Macron l-a întâmpinat luni pe omologul său chinez, Xi Jinping, în timpul unei vizite rare la Palatul Elysee. Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Palatul Elysee.

09:52„Trebuie să acţionăm pentru a ne asigura că concurenţa este echitabilă şi nedistorsionată”, a spus ea într-o declaraţie publicată cu câteva ore înainte de întâlnirea în trei cu Xi Jiping şi omologul său francez, Emmanuel Macron, scrie Agerpres.

„China produce în prezent, cu subvenţii masive, mai mult decât vinde din cauza cererii sale interne slabe. Acest lucru duce la o ofertă excesivă de produse chineze subvenţionate, cum ar fi vehiculele electrice şi oţelul, ceea ce duce la comerţ neloial”, a acuzat ea.

„Europa nu poate accepta astfel de practici care distorsionează piaţa şi care ar putea duce la dezindustrializare în Europa”, a insistat Ursula von der Leyen.

În discuţiile anterioare cu preşedintele chinez, „am precizat că actualele dezechilibre în ceea ce priveşte accesul pe pieţe nu sunt durabile şi trebuie corectate”, a adăugat ea.

Președintele Chinei, Xi Jinping a ajuns duminică la Paris în prima sa călătorie în Europa în ultimii 5 ani.

Ccomerțul și războiul dintre Rusia și Ucraina sunt pe ordinea de zi în cadrul discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters.

Într-o declarație publicată la sosire, Xi a lăudat legăturile dintre cele două națiuni, în ciuda tensiunilor comerciale legate de o anchetă a Uniunii Europene.

Xi a declarat că legăturile dintre China și Franța sunt „un model pentru comunitatea internațională de coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă între țări cu sisteme sociale diferite”.

„China este dispusă să consolideze comunicarea și coordonarea cu UE”

Presa de stat chineză a încercat să dea un ton conciliant în diverse editoriale de luni.

„Cooperarea economică și comercială dintre China și UE este uriașă, iar loviturile și vânătăile sunt inevitabile”, a scris Cotidianul Poporului, ziarul de referință al Partidului Comunist. „China este dispusă să consolideze comunicarea și coordonarea cu UE, să promoveze cooperarea și să rezolve diferențele prin dialog.”

Global Times a scris că „dorința Chinei de a extinde cooperarea cu Europa și de a sprijini autonomia strategică a Europei rămâne de nezdruncinat”.

Diferendele comerciale dintre Bruxelles şi Beijing sunt numeroase.

Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, care beneficiază de un ajutor masiv din partea autorităţilor publice, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile acordate de statul chinez în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice, acuzate de falsă concurenţă.

La Beijing, aceste măsuri, care sunt considerate „protecţioniste”, nu sunt bine primite.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *