Ucraina a distrus o stație radar rusă Podlet-K1, într-un atac condus de Direcția de informații militare a Ucrainei și o brigadă de recunoaștere, anunță GUR, care subliniază că sistemul valorează aproximativ 5 milioane de dolari și poate detecta până la 200 de ținte simultan, relatează Kyiv Independent.
sistem radar rus Podlet-K1, lovit de ucraineniFoto: Captura video
Cu toate acestea, stația radar a fost distrusă de către dronele ucrainene.
Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată cum dronele lovesc cu succes antena radar și generatorul instalației.
Footage of multiple Ukrainian drones from the GUR’s Gusy-9 unit attacking a modern Russian 48Ya6-K1 “Podlet K1” radar installation, seen here successfully hitting the radar antenna and the installation’s generator. pic.twitter.com/GscIHRyVfB
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 27, 2024
GUR nu a oferit mai multe detalii despre atac sau pagube.
Podlet-K1, cunoscut și sub numele de 48Ya6-K1, este un sistem radar mobil modern conceput pentru a detecta ținte aeriene la altitudini joase și extrem de joase, potrivit site-ului Army Recognition.
Ce ar ști să facă stația radar Podlet
„Stația radar Podlet este o dezvoltare relativ recentă a Rusiei – au început să o distribuie armatei statului agresor în 2015”, a spus GUR pe Telegram.
„Acest sistem a fost folosit de inamic pentru a detecta și transmite coordonatele țintei către sistemele rusești de rachete antiaeriene S-300/S-400”.
Concernul rus „Almaz-Antey” este angajat în dezvoltarea acestui radar mobil. Primele teste cu sistemul radar Podlet-K1 au început în 2010, iar cinci ani mai târziu primele staţii radar de acest tip au intrat în dotarea armateri ruse şi au avut ca scop consolidarea apărării antiaeriene a Moscovei, relatează Defense Romania.
Analiştii militari ucrainei ai publicaţiei ArmyInform precizează că radarul „Podlet-K1” a fost creat de industria rusă de apărare special pentru detectarea țintelor de mici dimensiuni, care zboară cu viteză redusă și la joasă altitudine, cum ar fi rachete de croazieră, vehicule aeriene fără pilot sau chiar avioane stealth.
În același timp, ruşii au susţinut de-a lungul timpului că această staţie radar este capabilă să detecteze astfel de ținte mai bine decât sistemele S-400. De aceea rușii completează complexele S-400 din „zonele importante” cu radare Podlet-K1.
Potrivit companiei „Almaz-Antey”, radarul „Podlet-K1” ar fi capabil să detecteze un obiect care se apropie la o distanță de până la 300 de kilometri la o altitudine de până la 10 kilometri. În același timp, numărul de ținte pe care le poate urmări simultan este de aproximativ 200.
Cu toate acestea, subliniază Defense Romania, merită remarcat faptul că experiența utilizării acestui complex indică o exagerare semnificativă de către producător a capacităților sale. Publicaţia Inforesist precizează că acest sistem radar nu este capabil să contracareze UAV-uri sau munițiile care funcționează în mod autonom și au propriul sistem de navigație.
Dronele ucrainene au atacat de asemenea pe 17 aprilie o unitate militară din orașul Kovylkino din Republica Mordovia din Rusia, la aproximativ 800 de kilometri de granița cu Ucraina, lovind o stație radar Container, a declarat o sursă de informații pentru Kyiv Independent.
Reamintim că Ucraina a atacat cu drone rafinăriile Ilsky și Slavyansk din regiunea rusă Krasnodar sâmbătă dimineața devreme, provocând incendii la aceste instalații, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins un atac masiv cu vehicule aeriene fără pilot trimise de Ucraina, potrivit AFP.
Dronele ucrainene au vizat, de asemenea, aerodromul militar Kushchevsk din aceeași regiune în cursul nopții, a adăugat sursa.
Mai multe videoclipuri din rețelele de socializare au arătat pagubele, a mai declarat sursa.