Ministrul Rafila, prima reacție despre schimbările public-privat după cazul Cîrstoiu și despre „sponsorizările” de la Big Farma

​Alexandru Rafila a declarat joi, că „se gândește”, după cazul dr. Cîrstoiu, să lucreze la un punct de vedere legislativ care să reglementeze situațiile în care pacienții sunt direcționați de la stat către clinicile private. Ministrul Sănătății spune că e nevoie de un punct de vedere legislativ „cumpătat” și că el e convins că e

​Alexandru Rafila a declarat joi, că „se gândește”, după cazul dr. Cîrstoiu, să lucreze la un punct de vedere legislativ care să reglementeze situațiile în care pacienții sunt direcționați de la stat către clinicile private. Ministrul Sănătății spune că e nevoie de un punct de vedere legislativ „cumpătat” și că el e convins că e bine ca medicii să poată lucra în ambele sectoare.

Catalin Cirstoiu si Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

În ceea ce privește dezvăluirile HotNews.ro privind sponsorizările de la industria farma pentru evenimentele Societății de Microbiologie, care trec printr-o companie unde e acționar consilierul său, Rafila susține că este „o informație falsă”, dar că „Toate societățile profesionale au o astfel de firmă care organizează evenimente, sunt mai multe firme pe piață”.

Joi dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la ceremonia care a marcat 100 de ani de la înființarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

Demnitarul a atins și teme de actualitate.

„Sănătatea e un bun subiect de campanie electorală”

„Ne aflăm într-o perioadă aș zice dificilă. Avem campania electorală, sănătatea este unul dintre subiectele care se discută foarte mult în ultima perioadă. E un bun subiect de campanie, dar noi suntem datori să mergem înainte și să asigurăm funcționalitatea sistemului de sănătate, să asigurăm investițiile în sistemul de sănătate, să asigurăm pentru viitorul nu foarte îndepărtat resursa umană care trebuie înlocuită în perioada următoare și să facem o reformă reală a modului în care se fac servicii medicale în România”, a afirmat Rafila.

Intervenția lui Alexandru Rafila a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Rafila „se gândește” cum să reglementeze direcționarea pacienților de la stat la privat

La capătul cazului dr. Cătălin Cîrstoiu, care a dus la retragerea acestuia din cursa pentru Primăria Capitalei, Alexandru Rafila spune că „se gândește” cum să reglementeze direcționarea pacienților de la stat la privat, însă spune că își dorește ”un punct de vedere legislativ cumpătat”, care să respecte două principii:

  • 1. „Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public și în cel privat, dar lucrul acesta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru”, spune ministrul.
  • 2. „Al doilea principiu este că pacienții pot să opteze, sigur, între sectorul public și cel privat, dar eu m-am referit explicit la situația în care, de exemplu, un pacient este chemat și investigat la spitalul public, după care este direcționat spre o clinică privată”, adaugă Rafila.

Ministrul PSD a ținut să sublinieze că nu ia în calcul „niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau pacienților să opteze, să lucreze sau să fie tratați în sectorul public sau privat”.

„Dar lucrurile acestea trebuie să se întâmple foarte clar, ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat. Există și situații excepționale, care necesită un astfel de parcurs al pacientului. Nu trebuie îngrădit un astfel de parcurs și vreau să găsim o soluție legislativă care să permită, în anumite situații, și un astfel de parcurs, în care pacientul este tratat întâi la public și trebuie să ajungă la privat, sau o situație inversă, în care ajunge din sectorul privat în sectorul public”, a adăugat ministrul Sănătății.

Recunoaște că pacienții dau mulți bani în totalul sistemului

El mai spune că cele două sectoare – public și privat – nu ar trebui să fie considerate opuse, ci complementare, „însă trebuie să jucăm în condiții de egalitate în ceea ce privește modul de decontare a serviciilor”.

Ministrul Sănătății admite faptul că, în România, contribuția personală a pacienților pentru servicii medicale și medicamente este de circa 20%. Acesta este procentul din totalul cheltuielilor de sănătate suportate direct de pacienți.

„E un procent destul de mare pentru Uniunea Europeană. Trebuie să lucrăm ca, în timp, acest procent să se reducă, nu să crească. Sunt banii pe care pacienții îi plătesc pentru medicamente și servicii private”, spune Rafila.

Cum stă România raportat la media UE? „Există niște indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranță, adică sistemul de sănătate funcționează bine. Între 15% și 30% e o zonă intermediară, în care ne găsim și noi. Peste 30% împovărează foarte mult pacienții și accesul la servicii de sănătate.”

Rafila despre sponsorizările farma, trecute prin firmele de eveniment: „Toate societățile profesionale au o astfel de firmă”

Alexandru Rafila cataloghează drept „o informație falsă” dezvăluirea HotNews.ro că, după ce a devenit ministrul Sănătății, Societatea Română de Microbiologie, pe care o conduce de 12 ani, beneficiază de sponsorizări de la industria farma printr-o firmă unde consilierul său este acționar. Firma se numește Ella Congress&Events și organizează evenimentele de care beneficiază societatea condusă de ministru. De altfel, firmele de medicamente apar ca sponsori în afișele evenimentelor societății conduse de ministru.

Până la instalarea lui Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, sponsorizările din farma ajungeau direct la societatea profesională, conform datelor oficiale ale Agenției Naționale a Medicamentului.

Prin noua metodă, a firmei care organizează evenimentele societății medicale condusă de ministrul Rafila, legătura transparent vizibilă publicului, comensurată în bani, a dispărut. Ruta s-a schimbat. Banii de la industria farma, de care beneficiază societatea profesională a lui Alexandru Rafila, nu mai apar în baza de date a Agenției Naționale a Medicamentului.

Conform legii, sponsorizările sunt obligatoriu declarate de către industria sănătății, societăți medicale și medici.

„Acea firmă nu a făcut niciun fel de sponsorizare către Societatea de Microbiologie”, afirmă Alexandru Rafila, referindu-se la firma Ella Congress&Events, intermediara care organizează evenimentul. Rafila a adăugat, de asemenea, că „Eu nu vreau să mai intru în polemici cu HotNews”.

Ministrul Sănătății susține și că „eu niciodată, nici direct, nici indirect, nu pot să spun că am primit foloase necuvenite din partea industriei farma. Societatea de Microbiologie nu a mai primit sponsorizări în ultimii 2 ani, eu de mai mult de 10 ani.”

În ceea ce privește firma Ella Congress&Events, Rafila afirmă că „e vorba pur și simplu despre un organizator de evenimente”.

„Toate societățile profesionale au o astfel de firmă care organizează evenimente, sunt mai multe firme pe piață. Dar direcționarea de fonduri către Societatea Română de Microbiologie, așa ceva absolut nu există”, mai spune ministrul Sănătății.

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *