Modul în care Cătălin Cîrstoiu a ales să răspundă, miercuri seară într-o emisiune la B1TV, după toate dezvăluirile HotNews.ro, despre consultațiile oferite la clinica privată a familiei în același timp în care avea funcția de manager al Spitalului Universitar, ilustrează „golănia clasică practicată pe scară largă de medicii de la stat care au și clinici private”, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă într-o opinie semnată în G4Media. Și alți comentatori sunt severi la adresa managerului de spital.
Cătălin Cîrstoiu, în emisiune la B1TVFoto: Captură video
„Doctorul Cîrstoiu nu se prezintă în fața publicului ca un simplu golan în halat, ci vrea votul alegătorilor din București din poziția de candidat plin de ifose”, afirmă jurnalistul.
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a susținut din nou, miercuri seară, că nu este în stare de incompatibilitate, că nu este în nicio relație contractuală cu clinica Anemona deținută de soția sa și că nu a încasat niciun ban de acolo. El a admis, la B1TV, că a consultat pacienți la clinica privată, spunând însă că a făcut-o la solicitarea medicilor de acolo, fără a fi plătit: „Până la urmă, nu am omorât pe nimeni, am respectat jurământul lui Hipocrate”
Tăpălagă amintește de sume trecute de medic în declarația de avere, dividente de zeci de mii de euro de la clinica Anemona, dovadă care contrazice afirmația medicului că a făcut totul din devotament și pentru a sprijini colegii când a consultat pacienți la clinică.
Prin declarațiile sale, medicul a vrut să transmită „că nu m-ați prins fraierilor din presă, nu sunt atât de prost, încât să încalc legea ca ultimul habarnist”, scrie Tăpălagă care arată că Cîrstoiu a găsit o portiță prin faptul că nu a semnat niciun contract de muncă și niciun raport juridic cu propriul spital.
„Din punct de vedere legal, s-a acoperit perfect. Deși Hotnews.ro a publicat o mulțime de probe că doctorul Cîrstoiu a continuat să activeze ca medic la clinica privată, să ofere consultații, iar pacienții să plătească ulterior pentru ele îngrășând conturile candidatului PSD-PNL, medicul le dă tuturor peste nas cu argumentul suprem că legal această situație nu poate fi sancționată de instituțiile statului deoarece a știut cum să se fofileze”, menționează jurnalistul G4Media.
În fața tututor dezvăluirilor publice, „alianța PSD PNL ar fi trebuit să-l retragă ieri pe Cătălin Cîrstoiu, nu să aștepte până luni. Un golan în halat care explică public cu câtă dibăcie fentează el legea nu are ce căuta la Primăria Capitalei, unde are pe mână un buget de 10 miliarde de lei pe an”, conchide Dan Tăpălagă.
Sidonia Bogdan: „Acea tipologie de medici descurcăreți din cauza cărora mulți tineri rezidenți au decis să părăsească țara”
Două mesaje politice ajung la bucureșteni privind candidatul PSD-PNL, scrie jurnalista Sidonia Bogdan într-o opinie semnată în Libertatea. Primul transmis chiar de Cîrstoiu care beneficiază de admirație și respect în rândul românilor prin statutul de medic.
Al doilea mesaj este transmis prin dezvăluirile HotNews, mai exact „Cîrstoiu nu este un simplu doctor de succes în România, ci reprezintă acea tipologie de medici descurcăreți din cauza cărora mulți tineri rezidenți au decis să părăsească țara”, scrie jurnalista.
Dincolo de dezvăluirile presei, candidatura medicului la Primăria Capitalei este vulnerabilizată chiar de partidele care l-au pătruns prin informațiile date pe sursă privind retragerea lui Cîrstoiu.
Ion Cristoiu: „Este foarte grav, dacă se confirma e chiar penal”
Și jurnalistul Ion Cristoiu, care până ieri a avut rezerve privind dezvăluirile HotNews, a spus în emisiunea de pe blogul personal, după publicarea schimbului de mesaje, că „este foarte grav, dacă se confirma e chiar penal să favorizezi propria clinică în detrimentul spitalului de stat pe care îl conduci”.
Jurnalistul a spus că PSD și PNL „au inventat candidatul deocamdată, nepregătindu-l pe Cîrstoiu ca să afle eventualele probleme pe care le are și nesusținându-l apoi”.
CTP: „nu dă dovadă de originalitate nici măcar în modul în care sare peste lege”
Modul în care Cătălin Cîrstoiu a acționat, prin trimirea de pacienți de la stat la privat, „e de-a dreptul o tradiție strămoșească”, scrie Cristian Tudor Popescu în Republica.
„Un mecanism fundamental de înavuțire în capitalismul de cumetrie: jecmănirea cetățenilor cu ajutorul statului. În comunism, asta se întâmpla potrivit legilor. În ce este acum la noi, se calcă legile într-o veselie, în același scop și cu rezultate mult mai lucrative”, afirmă gazetarul.
Iar aceste practici nu ar fi ieșit niciodată la iveală dacă Cîrstoiu nu accepta să candideze, conchide CTP.
Ioana Ene Dogioiu: „Decredibilizarea independenților”
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au propus un candidat independent la Primăria Capitalei pe care tot ei „l-au bușit pe surse până l-a trimis direct în ATI-ul politic”, scrie ziarista Ioana Ene Dogioiu într-un articol în Spotmedia în care analizează „decredibilizarea independenților” prin propunerile făcute de PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare și locale.
„Acum au pentru Primăria Capitalei un candidat pe care l-au bușit pe surse până l-a trimis direct în ATI-ul politic, unde Marcel Ciolacu stă cu piciorul pe furtunul de oxigen, Nicolae Ciucă pe furtunul perfuziei, iar pe lângă, suflarea celor două partide, tânjind după un alt candidat, transmite periodic afară: «hai că moare!»”, afirmă Dogioiu.
CITEȘTE ȘI:
- EXCLUSIV – DOCUMENT: „Administrator e socrul. Administrator e mama”, a răspuns Cătălin Cîrstoiu, acuzat de incompatibilitate într-un raport al Corpului de Control al Guvernului, pentru că a fost manager la stat și medic la propria clinică privată / Raportul, băgat la sertar, e publicat de HotNews
- INVESTIGAȚIE „L-am căutat pe doctorul Cîrstoiu. De la Spitalul Universitar mi-au indicat să merg la clinica ANEMONA, unde Cîrstoiu m-a consultat și am plătit 750 de lei. Vă dau scrisoarea medicală de la ANEMONA, cu parafa lui Cîrstoiu. Și factura, care mi-a venit de la altă firmă!”
- DATE OFICIALE: Clinica familiei Cîrstoiu, unde managerul a spus că făcea „formare de specialiști și rezidenți”, nu este acreditată să pregătească rezidenți sau să furnizeze educație medicală continuă
- VIDEO „M-am întâlnit cu doamne în parc, poate că am dat consultații private și acolo”. Cătălin Cîrstoiu, întrebat de HotNews de ce numele său apare și pe teste Covid din clinica familiei sale, dacă el spune că nu a consultat pacienți acolo
- INVESTIGAȚIE Mesajele de WhatsApp prin care pacienții dr. Cătălin Cîrstoiu erau direcționați de la spitalul de stat către clinica privată a familiei