VIDEO „M-am întâlnit cu doamne în parc, poate că am dat consultații private și acolo”. Cătălin Cîrstoiu, întrebat de HotNews de ce numele său apare și pe teste Covid din clinica familiei sale, dacă el spune că nu a consultat pacienți acolo

Dialog la conferința de presă de luni între presă și candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu. „Domnule Cîrstoiu. Ați consultat pacienți la clinica privată a familiei dumneavoastră?” / ”Să știți că m-am întâlnit cu doamne la gară, în parc, care mi-au cerut consultații private. Poate că am dat consultații private și acolo” / Jurnalist HotNews: ”Și acolo

Dialog la conferința de presă de luni între presă și candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu. „Domnule Cîrstoiu. Ați consultat pacienți la clinica privată a familiei dumneavoastră?” / ”Să știți că m-am întâlnit cu doamne la gară, în parc, care mi-au cerut consultații private. Poate că am dat consultații private și acolo” / Jurnalist HotNews: ”Și acolo tot pe 750 de lei ați dat consultații private?” / Dr. Cîrstoiu: ”În orice cabinet privat sunt niște costuri. Și spitalele au costurile lor. Fiecare act medical implică niște costuri. Voi răspunde într-o conferință separată”.

Dr. Catalin Cirstoiu si o factura de analize COVIDFoto: Colaj foto

Luni, 15 aprilie, dr. Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului, a susținut o conferință de presă. El a venit în fața presei alături de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Întrebarea pe care HotNews.ro i-a adresat medicului Cătălin Cîrstoiu a fost:

  • „Domnule Cîrstoiu, de ce ar exista numele dvs atât pe facturi, cât și pe testele Covid ale pacienților consultați la clinica familiei Anemona, dacă nu ați consultat pacienți acolo, așa cum ați declarat Corpului de Control? Hotnews are teste Covid din 2022 pe care scrie “Anemona – doctor Cătălin Cîrstoiu” ?

Inițial, Cătălin Cîrstoiu a refuzat să răspundă: „Vorbim despre transporturi astăzi” El a susținut că va organiza o conferință de presă ulterioară pe tema relației manager la spital de stat – doctor la clinică privată, statut sesizat de Corpul de Control al Guvernului în 2020.

Jurnalistul HotNews.ro Cristian Andrei a repetat întrebarea.

„Eu v-am spus că astăzi este o zi dedicată transporturilor și vom avea o discuție amplă despre acest subiect. Astăzi vreau să discutăm despre transporturi”, a răspuns Cîrstoiu.

Jurnalistul HotNews.ro a insistat și l-a întrebat de ce nu răspunde astăzi, când are loc o conferință de presă.

„O să fac eu o conferință de presă pe tema asta pentru că am și eu opinia mea pe care vreau să o explic detaliat. Nu astăzi. Vreau să mai adunăm niște informații”, a răspuns dr. Cîrstoiu.

Cristian Andrei l-a întrebat din nou dacă își mai amintește despre consultațiile la clinica privată, iar medicul a răspuns: „Nu astăzi. Să știți că m-am întâlnit cu doamne la gară, în parc, pe stradă, care mi-au cerut consultații private. Poate că am dat consultații private și acolo”, a răspuns candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Jurnalistul HotNews a întrebat: „Pe 750 de lei ați dat consultații private?”. „În orice cabinet privat din țara asta sunt niște taxe. Și spitalele au costurile lor, se eliberează un decont la externare. Fiecare act medical implică niște costuri”, a răspuns Cătălin Cîrstoiu.

În acel moment a intervenit Sorin Grindeanu, care a spus că dr. Cătălin Cîrstoiu va face o conferință separată pe această temă.

„Eu știu că suntem într-un stat de drept, funcționă, după reguli, și nu după păreri. Eu știu în acest moment un singur candidat trimis în judecată – doamna Clotilde. Știu, doare, ustură, că e de la USR. Eu rog instituțiile statului să își facă treaba”, a spus Grindeanu, susținând că el nu poate „funcționa după păreri” și după „un zvon”.

Întrebat despre răspunsul Colegiului Medicilor: „Este o interpretare eronată”

Întrebat de reportera Digi 24 despre faptul că Colegiului Medicilor din România a transmis pentru HotNews.ro că clinica privată Anemona nu este furnizor de educație medicală continuă, ca să poată pregăti rezidenți, Cîrstoiu a răspuns:

  • „Este o interpretare eronată. Și când stau de vorbă cu colegii mei discutăm tot cazuri medicale și tot educație medicală continuă e (…). Când te întreabă un coleg mai tânăr despre cum să rezolve un caz, e datoria mea să explic cum”.

Candidatul PSD-PNL a spus că „este o abordare absolut tendențioasă și este strigător la cer că tot corpul medicilor și cadrelor didactice sunt coborâte într-o mocirlă cu bună știință”:

  • „Eu pun la dispoziție expertiza mea și la SUUB, și la spitale private, și la spitale publice, în care am fost solicitat și am lăsat tot și m-am dus ca să ajut un om. (…) Nu cred că am făcut un lucru strigător că am salvat o viață”.

Întrebat dacă se va retrage din cursa pentru PMB: „Din punctul meu de vedere, m-am înscris într-o luptă pentru o idee și mergem înainte”

La fel ca liderul PSD, Marcel Ciolacu, Cătălin Cîrstoiu a acuzat „un jihad public” la adresa sa: „Pentru ce, nu înțeleg”.

Sorin Grindeanu și Cătălin Cîrstoiu au fost întrebați despre scenariul tot mai vehiculat privind retragerea lui Cîrstoiu din cursă și despre declarațiile lui Marcel Ciolacu despre „candidatul momentan”.

„Păi a spus corect că momentan, pentru că nu e depusă candidatura. Dimineață am avut o șeedință de campanie, nu am discutat așa ceva. Eu am venit aseară de laTimișoara, nu am auzit asemenea zvonuri, am discutat depre campanie”, a răspuns Sorin Grindeanu.

La rândul său, Cătălin Cîrstoiu a spus că s-a înscris „într-o luptă” și că va „merge până la capăt”: „Asta a fost realtatea zilei, o discuție tehnică. Din punctul meu de vedere, m-am înscris într-o luptă pentru o idee și mergem înainte”.

Întrebat dacă exclude să se retragă, Cîrstoiu a răspuns: „Din răspunsul meu, e evident”.

G4Mediaa scris că PSD discută despre retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, urmând ca o decizie să fie luată în cursul zilei de azi. Potrivit unor surse din coaliție citate de G4 Media, au existat discuții aprinse în coaliție din cauza performanței slabe în sondaje a candidatului susținut de PSD și PNL.

„Nici măcar testul de Covid nu m-au lăsat să-l fac la Spitalul Universitar, unde era gratis”

Întrebarea jurnalistului Cristian Andrei s-a referit la următorul caz:

În martie 2022, un pacient urma să se opereze la dr. Cătălin Cîrstoiu, la Spitalul Universitar. La indicația unui rezident al managerului, pacientul a mers pentru consultul de dinainte la clinica ANEMONA, deținută de familia Cîrstoiu. Este exact aceeași procedură stat – privat descrisă de un alt pacient din 2023, în investigația HotNews despre dr. Cătălin Cîrstoiu. Pacientul a fost pus să facă un test PCR pentru Covid pentru a avea confirmarea că poate fi operat. ”Nici măcar testul de Covid nu m-au lăsat să-l fac la Spitalul Universitar, unde era gratis”.

Testul s-a prelevat și plătit la ANEMONA și a fost analizat la laboratorul clinicii Avanta. Pe rezultatul testului PCR apare trecut numele ”dr. Cătălin Cîrstoiu” ca fiind medicul pacientului. Ca și în cazul pacientului din octombrie 2023, pacientul din martie 2023 a pus la dispoziția Hotnews trei bonuri prin care arată plata a trei consultații la ANEMONA: 500 lei, 700 lei și 450 lei. Primele două plăți au fost făcute pe firma ANEMONA, iar a treia pe PRAXIS Med. PRAXIS Med este tot firma familiei Cîrstoiu.

Investigația HotNews.ro care arată că doctorul Cîrstoiu a semnat și parafat un consult la clinica sa privată și facturat pe o altă firmă. Legea îi interzice acest lucru

Documentele contabile și medicale intrate în posesia HotNews.ro arată că, în octombrie 2023, un pacient a fost consultat de medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu la clinica privată ANEMONA MED, care e deținută de dr. Monica-Mihaela Cîrstoiu, soția managerului. În aceeași zi, au fost consultați mulți alți oameni, susține pacientul, în mărturia sa pentru redacție. Dr Cîrstoiu era în 2023, ca și acum, managerul general al SUUB.

  • „Funcția de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară (…)”, conform Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății.
  • În 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof dr. Cătălin Cârstoiu în relația dintre pozițiile sale de la spitalul de stat (SUUB) și clinica familiei (ANEMONA). Dr. Cîrstoiu a negat că are vreo funcție sau că încasează vreun ban pentru ce face la ANEMONA.
  • În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susținut în scris că, la ANEMONA, face ”formare profesională de medici și rezidenți”. Corpul de control n-a avut probe suplimentare.
  • În octombrie 2023, dr. Cîrstoiu a consultat la ANEMONA un pacient, i-a dat documente medicale pe care le-a semnat și parafat, iar pacientul a plătit 750 de lei pe factură.
  • Aflate în posesia HotNews.ro, scrisoarea medicală și parafa doctorului Cîrstoiu au fost pe ANEMONA MED, dar factura dată pacientului a venit de la o altă firmă: Praxis Medical.
  • Praxis este firma soției lui Cătălin Cîrstoiu.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a susținut că nu poate da informații publicului pentru „cauze aflate pe rolul agenției”. Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situații de incompatibilitate și conflict de interese în cazul managerului dr. Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenție în 2020.

HotNews.ro a întrebat luni, 1 aprilie 2024, Agenția Națională de Integritate dacă a fost sesizată în cazul Cîrstoiu de către Corpul de Control al premierului în 2020. Și dacă a făcut ceva în această situație. ANI a răspuns jurnaliștilor că informațiile solicitate referitoare la activitatea de evaluare a inspectorilor de integritate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public prevăzute de Legea nr. 544/2001, coroborată cu dispozițiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

ANI susține că „instituția nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenției, respectând astfel unul dintre principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare, respectiv „ (…) confidențialitatea (…)”.

ANI susține că „lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice”, iar inspectorul de integritate „va comunica stadiul evaluării precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”.

CITEȘTE ȘI:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *