VIDEO Israelul a desfăşurat pentru prima dată sistemul de apărare C-Dome, versiunea navală a scutului Iron Dome

Armata israeliană a anunţat marţi dimineaţa că a desfăşurat pentru prima dată noul său sistem de apărare C-Dome, versiunea navală a scutului său antirachetă Iron Dome, pentru a contracara un aparat „suspect" care a pătruns în spaţiul său aerian, scrie AFP. Sistemul de apărare antiaeriană israelian Iron Dome trage pentru a intercepta o rachetă trasă

Armata israeliană a anunţat marţi dimineaţa că a desfăşurat pentru prima dată noul său sistem de apărare C-Dome, versiunea navală a scutului său antirachetă Iron Dome, pentru a contracara un aparat „suspect” care a pătruns în spaţiul său aerian, scrie AFP.

Sistemul de apărare antiaeriană israelian Iron Dome trage pentru a intercepta o rachetă trasă din Fâșia Gaza, în Ashkelon, IsraelFoto: Avi Roccah / AP / Profimedia

Luni seara, armata a raportat o alertă în zona Eilat, un oraş din vârful sudic al teritoriului israelian care a fost în februarie ţinta unui tir, interceptat, de rachete balistice lansate de rebelii houthi yemeniţi, aliaţi ai Hamasului palestinian, notează Agerpres.

„După ce au sunat sirenele în regiunea Eilat privind infiltrarea unui aparat ostil, forţele navale au identificat o ţintă aeriană suspectă care traversa teritoriul israelian. Ţinta a fost interceptată cu succes de sistemul de apărare naval C-Dome”, a transmis IDF marţi dimineaţa într-un scurt comunicat fără să raporteze „victime sau pagube”.

Întrebată de AFP, armata israeliană nu a precizat dacă aparatul suspect a fost o dronă, dar a confirmat „prima utilizare operaţională a C-Dome”.

Ce este C-Dome

Acest sistem de apărare antirachetă este versiunea navală a Iron Dome, folosit de peste un deceniu de Israel în special pentru a intercepta tirurile de rachete ale Hamas şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza.

C-Dome este un scut antirachetă de tip Iron Dome instalat pe corvete Saar-6 care a fost deja testat.

Armata israeliană a investit în această nouă tehnologie în ultimii ani în special pentru a proteja importantele zăcăminte de gaze ale ţării din estul Mediteranei.

În ultimii ani, Israelul a lansat exploatarea câmpurilor offshore Tamar şi Leviathan în speranţa de a favoriza independenţa sa energetică şi de a exporta gaz în Orientul Mijlociu şi Europa.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *