VIDEO Primele imagini credibile cu distrugerea unui sistem HIMARS de către armata rusă, o lovitură grea pentru moralul Ucrainei

Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini credibile care par să arate că armata rusă a distrus primul lansator multiplu de rachete HIMARS primit de Ucraina din partea Statelor Unite, o lovitură de moral grea pentru forțele Kievului. Sistemul HIMARS ar fi fost distrus cu o racheta Iskander Foto: Captura video - Twitter Înregistrarea

Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini credibile care par să arate că armata rusă a distrus primul lansator multiplu de rachete HIMARS primit de Ucraina din partea Statelor Unite, o lovitură de moral grea pentru forțele Kievului.

Sistemul HIMARS ar fi fost distrus cu o racheta IskanderFoto: Captura video – Twitter

Înregistrarea video cu distrugerea a ceea ce pare a fi destul de sigur un sistem HIMARS a apărut marți noaptea pe canalele de Telegram rusești, fiind redistribuită apoi pe Twitter de bloggerii militari ai Rusiei și alte surse pro-Kremlin:

Agenția Forbes consideră imaginile suficient de convingătoare pentru a concluziona că „după doi ani de încercări, Rusia a distrus în sfârșit un HIMARS”.

David Axe, unul dintre analiștii militari ai Forbes, notează că imaginile sugerează că o dronă de supraveghere rusească ar fi depistat sistemul HIMARS și vehiculele sale de sprijin lângă liziera unei păduri de lângă Nykanorivka, o localitate din regiunea Donețk aflată la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului.

În înregistrarea filmată din dronă se poate vedea cum o rachetă, posibil una Iskander lansată de la sol, pare să cadă în imediata apropiere a sistemului HIMARS, explozia ducând la detonarea uneia dintre rachetele sale M30/31.

Forbes notează că din înregistrare nu este clar dacă echipajul lansatorului multiplu de rachete a fost ucis în urma loviturii sau de ce acesta era expus pe front în plină zi.

Însă o înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe 21 februarie a arătat cum zeci de soldați ruși au fost uciși pe timp de zi în lovituri cu lansatoare HIMARS în în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în Rezervația Naturală Nisipurile Oleșki, unde armata rusă ar fi creat un poligon de instrucție.

„Oricare ar fi situația, este o pierderea grea pentru armata ucraineană – într-o victorie rară de contrabaterie pentru armata rusă care în mare parte a eșuat în a contracara HIMARS-urile produse de americani. S-ar părea că o combinație între o dronă de recunoaștere cu rază lungă și o baterie Iskander care a acționat rapid a reușit în cele din urmă să vină de hac Brigăzii 27 a Ucrainei”, conchide David Axe pentru Forbes.

Armata rusă a încercat timp de aproape doi ani să distrugă un sistem HIMARS

Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov anunța pe 23 iunie 2022 că primele lansatoare multiple HIMARS promise de Washington forțelor Kievului au ajuns în Ucraina, afirmând atunci că „vara va fi una fierbinte pentru ocupanții ruși”.

„Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei”, declara la momentul respectiv Reznikov, între timp înlocuit din funcție cu Rustem Umerov.

Cuvintele lui Reznikov aveau să se dovedească profetice în condițiile în care armata ucraineană a reușit numeroase lovituri sângeroase împotriva rușilor cu aceste lansatoare multiple de rachete primite din partea SUA.

Una dintre țintele predilecte ale sistemelor HIMARS a fost podul Antonovskyi de peste Nipru, cel care asigura aprovizionarea trupelor rusești de pe malul de vest al râului, în regiunea Herson. Armata ucraineană a lovit în mod repetat acest nod crucial pentru forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, scoțându-l din uz de mai multe ori.

În cele din urmă armata rusă a decis pe 9 noiembrie 2022 să abandoneze malul de vest al Niprului, și odată cu el sediul administrativ al regiunii Herson, aruncând în aer podul în timpul retragerii sale.

De-a lungul lunilor ministerul apărării de la Moscova a revendicat distrugerea a numeroase lansatoare de rachete HIMARS, fără să prezinte însă imagini sau alte dovezi concludente care să arate acest lucru. Situația a fost pe larg ridiculizată pe rețelele de socializare, inclusiv bloggerii militari ai Rusiei părând stânjeniți de afirmațiile fantasmagorice făcute de conducerea militară de la Moscova.

De exemplu, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu anunța pe 2 august 2022 că forțele armate ruse au distrus nu mai puțin de 6 sisteme HIMARS.

Sistemele HIMARS, o „victimă” a succesului Rusiei în a-și spori producția de drone?

Deși lansatoarele multiple de rachete produse de SUA au devenit la scurt timp după primirea lor cea mai temută armă a armatei ucrainene, ele au jucat un rol mai puțin proeminent în timpul ofensivei de vară a Kievului de anul trecut.

Acest lucru s-a datorat probabil într-o mare măsură faptului că liniile de aprovizionare rusești din regiunile Zaporojie și Herson, asupra cărora s-a concentrat îndelung așteptata ofensivă a Ucrainei, au fost mult mai scurte decât în cazul trupelor izolate pe malul de vest al Niprului în vara și toamna lui 2022.

În plus, liniile de aprovizionare ale armatei ruse din aceste regiuni au fost nu doar mai scurte, ci și mai numeroase, ceea ce a redus semnificativ potențialul impact al loviturilor cu sisteme HIMARS.

Însă este de asemenea posibil ca ele să își fi pierdut marele atu din primele stadii ale războiului: mobilitatea.

În condițiile folosirii acum pe scară largă atât de către armata ucraineană, cât și de către cea rusă, a dronelor FPV (cu capacitate de filmare în timp real) de mici dimensiuni, câmpul de luptă a devenit „transparent”, după cum afirma chiar generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, în comentariile sale pentru The Economist în care a lăsat de înțeles că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.

„Problema constă în faptul că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ce facem noi. Pentru a ieși din acest impas, avem nevoie de ceva nou”, declara generalul Zalujnîi pentru The Economist în noiembrie anul trecut.

Lansatoarele multiple de rachete americane au revenit în acțiune la începutul acestui an

Generalul Yuri Baluievski, un fost șef al Statului Major de la Moscova, a prezentat concluzii asemănătoare în recenzia unei cărți despre tehnica militară folosită de forțele rusești din Ucraina.

„În final, aeronavele fără pilot au cucerit rapid și netăgăduit spațiul aerian. Cerul a fost umplut de ‘nori’ de quadcoptere și drone FPV care vânează aproape fiecare infanterist. Revoluția fără pilot a oferit o transparență fără precedent asupra câmpului de luptă și a început să înghesuie artileria”, a scris el pentru cartea „Algoritmi de Foc și Oțel”, publicată anul acesta în Rusia.

Cu alte cuvinte, este posibil ca atuul principal al sistemelor HIMARS – capacitatea de a-și lansa rapid rachetele și să își schimbe apoi rapid poziția, înainte de o contralovitură a forțelor ruse – să se fi evaporat acum într-o anumită măsură în condițiile în care câmpul de luptă este supravegheat cu ajutorul a mii de drone FPV.

Însă în condițiile în care Ucraina a reușit două lovituri spectaculoase cu sisteme HIMARS împotriva forțelor ruse în tot atâtea zile luna trecută, ar fi prea devreme să tragem concluzii definitive în acest sens.

Urmărește ultimele evoluții din a 742-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *