LIVE Război în Ucraina, ziua 730: Occidentul se mobilizează pentru a ajuta Ucraina și a-i sancționa pe ruși / Explozii în Nipro, Herson și suburbii / După doi ani de război, Moscova controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean

Moartea dizidentului ​rus Alexei Navalnîi a întețit sancțiunile occidentale la adresa Rusiei și sprijinul Vestului acordat Ucrainei. Pe front, noaptea de joi spre vineri a adus explozii în Nipro și suburbii, iar Hersonul era sub focul rușilor, populația fiind somată să rămână în adăposturi. Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea Donețk Foto: Muhammed Enes

Moartea dizidentului ​rus Alexei Navalnîi a întețit sancțiunile occidentale la adresa Rusiei și sprijinul Vestului acordat Ucrainei. Pe front, noaptea de joi spre vineri a adus explozii în Nipro și suburbii, iar Hersonul era sub focul rușilor, populația fiind somată să rămână în adăposturi.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru Kiev, spunând într-un interviu difuzat joi că nerespectarea acestui lucru ar costa vieți ucrainene. Parlamentarii republicani din Camera Reprezentanților au blocat aprobarea unui nou ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Zelenski a făcut apel la acțiune în timpul unui interviu acordat Fox News – un canal favorit al conservatorilor americani. „Vor supraviețui ucrainenii fără sprijinul Congresului? Desigur. Dar nu toți”, a spus el. Liderul ucrainean a avertizat, de asemenea, că prețul pentru a ajuta acum Kievul este mult mai mic decât costul potențial al confruntării viitoare cu Putin.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 729 – LIVE pe HotNews.ro:

12:23 Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, l-a descris joi pe vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, drept „eternul număr doi” şi i-a recomandat să meargă la medic.

12:19​Dașa Navalnaia, fiica disidentului rus Alexei Navalnîi, îi aduce un omagiu emoționant tatălui ei, fiind prima sa reacție de la moartea disidentului rus, în urmă cu o săptămână, scrie Sky News. Detalii, aici.

11:36 Franţa este pe punctul de a convinge Uniunea Europeană să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei, într-un moment în care blocul comunitar vrea să prelungească, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene, transmite agenția Bloomberg.

La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut Executivului comunitar să publice în mod regulat informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.

La rândul său, Polonia, care a spus că ar prefera ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse, a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

11:17 Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a primit joi pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a acuzat ţările occidentale că au făcut „acuzaţii nefondate” împotriva Moscovei și că acționează precum „călăi”.

Noi imagini cu retragerea dramatică de la Avdiivka

10:40VIDEO „Dumnezeu să ne ajute!”: O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată cum aceștia s-au retras pe jos din orașul asediat, fiind surprinși de focul inamic în timpul evacuării.

10:30 Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia, a declarat premierul ungar Viktor Orban înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson, vineri, la Budapesta, în contextul în care Ungaria se pregăteşte să ratifice în cele din urmă aderarea Suediei la NATO, scrie Reuters.

09:57La o săptămână de la moartea lui Alexei Navalnîi, Guvernul lui Viktor Orbán încă nu a considerat necesar să vorbească pe această temă. Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene ai cărui lideri nu au vorbit și nu au exprimat condoleanțe familiei opozantului rus, scrie publicația ungară „Népszava”, conform Rador Radio România.

09:12Condamnat împreună cu fratele său în afacerea Yves Rocher, în 2014, Oleg Navalnîi a petrecut trei ani de închisoare. El este căutat și astăzi, scrie Le Point.

09:10Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone asupra unor ţinte din Ucraina de la invazia sa de acum doi ani, conform purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, citat de Reuters.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 3.605 dintre drone, a spus el la televiziune schiţând amploarea atacului aerian al Rusiei asupra Ucrainei în cei doi ani de război de la invazia la scară largă din 24 februarie 2022.

Ihnat a declarat că mici echipe mobile de vânători de drone doboară acum majoritatea dronelor trase asupra Ucrainei, inclusiv dronele Shahed de fabricaţie iraniană, iar rata lor de succes este ridicată. În cel mai recent atac, din noaptea de joi spre vineri, opt din cele 10 drone lansate de Rusia au fost doborâte deasupra a patru regiuni ucrainene, a declarat Ihnat.

După doi ani de război, Moscova controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014, deşi liniile de front au stagnat în mare parte în ultimele 14 luni.

Ce pierderi a suferit Rusia pe frontul din Ucraina, în cei doi ani de război – evaluarea Kievului

08:25 Potrivit Statului Major ucrainean, pierderile totale în luptă ale Federației Ruse din 24.02.22 până în 23.02.24 s-au ridicat la: aproximativ 408.240 (+1.000) persoane, tancuri – 6.526 (+3) unități, vehicule blindate de luptă – 12.410 (+37) unități, sisteme de artilerie – 9.916 (+49) unități, echipament de apărare aeriană – 682 (+2) unități, aeronave – 339 (+0) unități, elicoptere – 325 (+0) unități, UAV-uri de nivel operațional-tactic – 7.628 (+32) unități, rachete de croazieră – 1.903 (+0) unități, nave/ambarcațiuni – 25 (+0) unități, submarine – 1 (+0) unități.

07:30 Alte 3 persoane au fost ucise la Odesa iar 8 au fost rănite din cauza unui atac al dronelor rusești, potrivit Ukrinform. “Sub dărâmături au fost găsite cadavrele a încă două persoane moarte. În total, 3 persoane au murit în urma unui atac inamic. Căutarea a fost oprită.

07:00 În timpul unui atac inamic asupra regiunii Odesa, una dintre dronele de atac a căzut asupra unei fabrici din zona de coastă a Odesei, provocând distrugeri și un incendiu. Pompierii au salvat agentul de pază, dar au descoperit cadavrul unei alte persoane aflată acolo.

06:22Vineri, ministrul de externe Dmytro Kuleba va efectua o vizită de lucru la sediul ONU din New York unde va participa la dezbaterea Adunării Generale a ONU privind situația din Ucraina și la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate al ONU privind agresiunea Rusiei. Ministrul va vorbi și la un alt eveniment despre deportarea copiilor ucraineni.

06:00De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, peste 164.000 de copii au fost mutați din regiunea Donețk în regiuni mai sigure, scrie Ukrinform, citându-l pe Vadym Filashkin, șeful Administrației Militare Regionale Donețk.

„Autoritățile împreună cu grupurile de voluntari au evacuat cu succes peste 1,3 milioane de civili, inclusiv 164.000 de copii și 42.000 de persoane cu dizabilități”, a spus guvernatorul regional.

01:14Propaganda rusă încearcă să discrediteze unitatea specială ucraineană Kraken.

Propagandiștii Kremlinului răspândesc informații false despre o presupusă implicare a unității speciale ucrainene Kraken în uciderea unor localnici din satul Petropavlivka, regiunea Harkiv – transmite Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Informaţiile false sunt răspândite prin intermediul canalelor ruseşti de Telegram. Propagandiştii încearcă să convingă publicul că persoane din rândul populaţiei civile au fost ucise nu de către militari din armata rusă, ci de luptători ai unitaţii speciale Kraken a Directiei Principale de Informatii (GUR) din cadrul Ministerului Apararii de la Kiev şi că motivul crimei ar fi fost refuzul cetățenilor respectivi de a răspunde la un „salut naționalist”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *