Sistemele antiaeriene rusești au distrus șapte drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod din sud-vestul țării, a anunțat marți dimineață Ministerul rus al Apărării, după ce guvernatorul regiunii a declarat că orașul Gubkin a fost atacat de drone. Nicio dronă nu și-a atins ținta, a susținut ministerul pe aplicația Telegram, iar guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a afirmat că nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra orașului Gubkin, dar că patru case au fost avariate de resturi de drone.
Soldat ucrainean într-un tun autopropulsat 2S1 Gvozdika, pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 713 – LIVE pe HotNews.ro:
01:30 Volodimir Zelenski anunță, în discursul către naţiune de marţi seară, că a semnat un decret pentru crearea unei forțe separate în cadrul armatei ucrainene, dedicată dronelor
Preşedintele Ucrainei a anunţat marţi seară că a semnat un decret „strategic” prin care este creat un corp separat în cadrul armatei, care va fi dedicat dronelor, în condiţiile în care Kievul mizează tot mai mult pe această tehnologie în războiul de apărare împotriva Rusiei. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, intrat în conflict cu preşedintele şi a cărui demitere ar fi iminentă, pleda, la rândul său, într-un articol de opinie publicat de CNN săptămâna trecută, pentru sporirea flotei de drone de producţie autohtonă, cu ajutorul cărora Kievul a reuşit câteva lovituri spectaculoase atât în Crimeea, cât şi în adâncimea teritoriului rus.
Our international activities for February are planned by the day. There will be more negotiations, meetings, and new agreements for Ukraine, which will strengthen our warriors.
We are also currently working with a few countries on new security commitments, and the agreements we… pic.twitter.com/PMRCF7ThGH
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 6, 2024
01:07Şeful AIEA s-a întâlnit cu Zelenski înainte de a vizita, miercuri, centrala nucleară Zaporojie
Directorul general al agenţiei de supraveghere nucleară a ONU (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat că va vizita miercuri centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, pentru a vedea dacă aceasta poate fi operată cu un număr redus de personal şi dacă uraniul folosit pe post de combustibil, vechi de ani de zile, mai este sigur.
Înaintea vizitei sale, Grossi a discutat marţi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia actuală de securitate şi riscurile potenţiale la centrala ocupată. (News.ro)
00:44Ucraina este pe cale să primească noi rachete americane cu rază lungă de acțiune. Cum le va folosi?
Ucraina se pregătește să utilizeze noile rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi punctele strategice rusești în spatele liniilor inamice. Acestea includ recent achiziționatele Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), create de Boeing și Saab, care urmează să intre în luptă în curând, potrivit Kyiv Independent.
Deși GLSDB are un focos modest de sub 20 de kilograme, se evidențiază prin raza sa de acțiune de 150 de kilometri și capacitatea de a lovi din diverse unghiuri. Aceste caracteristici îi permit să lovească ținte de mare valoare în spatele liniilor inamice, oferind o alternativă mai rentabilă și precisă față de rachetele occidentale costisitoare.
Tucker Carlson îi va lua un interviu lui Putin
00:15Toată lumea vorbește despre investiții în Ucraina, dar puțini sunt cei care o fac
În ciuda îmbunătățirii constante a economiei sale din primele luni de la invazia la scară largă, foarte puțin capital străin se scurge în prezent în sectoarele privat și public din Ucraina.
Banii de la instituțiile financiare internaționale au ajutat la stabilizarea economiei, susținând previziunile de creștere a produsului intern brut (PIB) de 3,2% în acest an, potrivit Băncii Mondiale. Dar investitorii privați sunt încă ezitanți în fața unui conflict prelungit, iar programele de asigurare împotriva riscurilor de război nu au reușit să-i convingă pe cei mai mulți.
„Este imposibil să te aștepți la investiții în timpul războiului. Riscul războiului este atât de mare”, a declarat Serhii Fursa, director general adjunct la firma de investiții Dragon Capital, pentru Kyiv Independent.
22:37 Tucker Carlson, un apropiat al lui Trump, confirmă că îi va lua un interviu lui Putin
Prezentatorul american Tucker Carlson, un apropiat al lui Donald Trump, a dat o lovitură marți, anunțând că îl va intervieva în curând pe Vladimir Putin, potrivit AFP.
„Suntem aici pentru a-l intervieva pe președintele Rusiei, Vladimir Putin”, a declarat vedeta conservatoare într-o înregistrare video postată pe X. „Iată de ce o facem”, spune el.
22:17 Parlamentul din Ucraina a prelungit până la jumătatea lunii mai mobilizarea şi legea marţială
Parlamentul ucrainean a prelungit marţi cu încă 90 de zile, până pe 13 mai, legea marţială şi mobilizarea impuse după invazia rusă de acum aproape doi ani, informează Agerpres.
În favoarea celor două legi introduse de preşedintele Volodimir Zelenski au votat o majoritate de două treimi dintre legislatori, au precizat mai mulţi deputaţi.
Totodată, au fost suspendate alegerile legislative şi prezidenţiale.
Legea marţială conferă armatei mai multe drepturi. De asemenea, bărbaţii cu vârsta între 18 şi 60 de ani eligibili pentru serviciul militar nu pot părăsi ţara decât în cazuri excepţionale.
Situația în Avdiivka, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, este „pe alocuri critică”
21:50Georgia acuză Ucraina că încearcă să extindă războiul transportând explozibili în Rusia prin România, Bulgaria şi Turcia
Premierul desemnat al Georgiei, Irakli Kobakhidze, a acuzat marţi Ucraina că încearcă să extindă războiul cu Rusia în ţara sa, după ce la frontieră ar fi fost interceptat un transport de explozibili.
Amintim că serviciul de securitate georgian a anunţat luni că a capturat un transport clandestin de explozibili către oraşul rus Voronej. Materialul, ce ar fi provenit din Ucraina, era ascuns într-o încărcătură de baterii de automobil care tranzitase România, Bulgaria şi Turcia.
21:08 Să te opui ajutorului pentru Ucraina înseamnă să faci jocul lui Putin, spune Biden
„Timpul se scurge” pentru Ucraina în fața Rusiei, a avertizat marți președintele american Joe Biden, îndemnând Congresul SUA să aprobe de urgență un nou pachet de ajutor pentru Kiev.
„A susține acest proiect de lege înseamnă să te opui lui Putin. A te opune înseamnă a face jocul președintelui rus”, a declarat liderul democrat, potrivit AFP.
20:55 Rusia i-a convocat marți pe însărcinații cu afaceri din cele trei state baltice, acuzându-i că „sabotează” alegerile prezidențiale ruse din martie refuzând să asigure securitatea secțiilor de votare din ambasadele rusești de pe teritoriul lor, potrivit AFP.
O minoritate rusă numeroasă locuiește în Estonia, Letonia și Lituania, trei foste republici sovietice care sunt în prezent membre ale UE și care au avut de mult timp relații tensionate cu Moscova, care au fost exacerbate de conflictul din Ucraina.
Ucraina a prezentat rezultatele unei „operațiuni speciale” pe care a desfășurat-o în Marea Neagră
19:48 Josep Borrell, în vizită la un centru de antrenament finanțat de UE lângă Kiev
Șeful diplomației europene a asistat marți la o serie de exerciții desfășurate de forțele ucrainene în apropiere de Kiev, antrenate de jandarmi din mai multe țări ale UE, între care Franța și Spania.
19:25 Situația în Avdiivka, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, este „pe alocuri critică”
Situaţia în oraşul Avdiivka din estul Ucrainei, vizat de câteva luni de o ofensivă rusă de amploare, este „pe alocuri critică” şi „foarte complicată, foarte tensionată”, după săptămâni în care a fost doar „foarte grea”, a declarat marți primarul Vitali Barabaş. El a explicat că grupuri de sabotori ruşi se infiltrează în localitate, provocând ciocniri izolate pe străzi cu armata ucraineană.
„Nu înseamnă că totul este pierdut”, a adăugat primarul, afirmând că armata rusă „îndreaptă spre oraşul nostru forţe foarte numeroase”.
18:14Întâlnirea Putin-Erdogan: condițiile de pace cu Ucraina, un nou acord de cereale și sancțiunile împotriva Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin ar urma să viziteze Turcia pe 12 februarie pentru a se întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Aceasta ar urma să fie și prima vizită a lui Putin într-o țară membră NATO după invazia în Ucraina. Râmâne de văzut dacă aceasta va avea, totuși, loc și cu ce scop. Ce interese urmăresc cei doi lideri? Este limpede că discuțiile se vor axa pe trei subiecte complexe, și anume un eventual armistițiu între Rusia și Ucraina, un nou acord de cereale la Marea Neagră, dar și evitarea sancțiunilor occidentale contra Rusiei, scrie Laurențiu Pleșca pe Contributors.ro.
17:00 Ucraina a prezentat rezultatele unei „operațiuni speciale” pe care a desfășurat-o în Marea Neagră împotriva rușilor – VIDEO
Ucraina va beneficia de primele plăţi din pachetul de 50 de miliarde de euro adoptat de Uniunea Europeană
15:52 Preşedinta Georgiei spune că o bază navală rusă în Abhazia ar fi o amenințare la adresa țării sale
Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a avertizat marţi că eventuala stabilire a unei baze militare ruse în regiunea separatistă Abhazia ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii, transmite AFP. Liderul abhaz Aslan Bjania a anunţat în octombrie anul trecut că flota Rusia urma să dispună în curând de o bază în districtul Oceamcire, la Marea Neagră.
15:37 Ministerul ucrainean al apărării a posta un clip cu imagini din timpul unei operațiuni a forțelor speciale pe Marea Neagră în apropierea coastelor Crimeei
„În urma operațiunii `Citadel`, au fost capturate echipamente inamice importante, iar un turn cu o antenă a fost aruncat în aer. Inamicul folosea echipamentele pentru a controla o parte din Marea Neagră și pentru a regla tirurile spre sudul Ucrainei”, se spune într-o postare pe X.
Another successful operation by Ukrainian SOF operators in the Black Sea near the coast of the temporarily occupied Crimea.
As a result of Operation “Citadel,” important enemy equipment was captured, and a mast with an antenna was blown up.
The enemy used the equipment to… pic.twitter.com/B3hATGM1V0
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 6, 2024
15:06 Ucraina va beneficia de primele plăţi din pachetul de 50 de miliarde de euro adoptat de Uniunea Europeană încă din luna martie, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa.
Cu aprobarea Parlamentului European, finanţarea „va menţine economia funcţională” în Ucraina pentru următorii patru ani, a declarat von der Leyen în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.
Declarația vine după ce, săptămâna trecută, la Bruxelles, UE a reuşit să realizeze un front unit şi să adopte pachetul de ajutor pentru Ucraina la summitul extraordinar al Consiliului European de pe 1 februarie.
Von der Leyen le-a mai spus eurodeputaţilor că noua finanţare pentru Kiev trimite mesajul că UE „va fi alături de Ucraina în fiecare zi a acestui război şi în fiecare zi de după aceea”. (Agerpres)
Putin își va prezenta programul electoral în discursul despre starea națiunii
14:48 Ministrul ucrainean de externe a declarat marți că remanierea militară și politică care este așteptată în curând nu va avea niciun impact asupra relațiilor Kievului cu aliații săi occidentali.
Declarația vine după ce Zelenski a anunțat că are în vedere o „resetare” pentru a înlocui mai mulți oficiali de rang înalt, acțiune care va merge dincolo de sfera militară. Există, de asemenea, speculații intense că șeful armatei ucrainene va fi demis.
„Nu cred că orice schimbări în guvern pot influența relațiile noastre cu partenerii noștri”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, ținută alături de omologul său portughez.
El a precizat că este dreptul constituțional al lui Zelenski de a putea să-l demită pe șeful armatei dacă consideră necesar. Orice remaniere nu ar fi un semn de diviziune în efortul de război al Ucrainei, a adăugat el. (Reuters)
14:25 Preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să-şi prezinte programul electoral în cadrul discursului despre starea naţiunii înainte de alegerile prezidenţiale din martie, a dezvăluit marţi o publicaţie rusă, citată de DPA.
Este de aşteptat ca discursul să fie pronunţat în intervalul dintre 23 februarie şi 8 martie, indică ziarul rus Kommersant, de obicei foarte bine informat, citând patru surse apropiate administraţiei prezidenţiale de la Moscova.
Alegerile prezidenţiale urmează să se desfăşoare pe parcursul a trei zile, între 15 şi 17 martie.
În discursul său, potrivit Kommersant, Putin va aborda obiectivele de război ale Rusiei în Ucraina, suveranitatea ţării, situaţia economică şi socială, precum şi valorile familiei. (Agerpres)
Suedia va închide ancheta privind Nord Stream
13:33 Președintele turc Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și despre Inițiativa privind Marea Neagră în timpul vizitei pe care liderul rus o va efectua la Ankara, a declarat marți ministrul turc de externe.
În cadrul unei conferințe de presă la Valletta, Hakan Fidan a declarat că Turcia lucrează cu Ucraina și Rusia pentru a relansa Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, din care Moscova s-a retras în iulie 2023. (Reuters)
13:21 Suedia intenționează să închidă ancheta privind exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică în 2022, după ce se pare că nu a reușit să identifice un suspect, au relatat marți mai multe instituții media germane.
Potrivit unor informații ale ziarelor Sueddeutsche Zeitung și Die Zeit, precum și ale posturilor de televiziune NDR și WDR, procurorul care conduce ancheta suedeză va anunța în zilele următoare încheierea procedurilor în această țară.
Deoarece exploziile au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei, ambele țări au deschis investigații, la fel ca și Germania, unde este capătul gazoductului. Închiderea anchetei suedeze nu va avea niciun impact asupra investigației din Germania, potrivit presei.
SBU a descoperit o rețea de spioni rusă
13:04 Autoritățile ucrainene au anunțat marți că cinci actuali și foști ofițeri de informații sunt suspectați că au furnizat informații serviciului de securitate rus (FSB), afirmând că au „neutralizat” această „importantă rețea” a Moscovei.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au precizat că cei cinci membri ai acestui „grup inamic” au fost arestați. Potrivit Parchetului General, aceștia sunt „cetățeni ucraineni”.
Unul dintre ei lucra pentru o filială regională a SBU, iar ceilalți patru fuseseră anterior angajați ai Serviciului de informații militare (GUR) al Ministerului Apărării și ai Serviciului de informații externe.
Potrivit SBU, sarcina lor era de a transmite Rusiei informații despre armata ucraineană și despre „infrastructura energetică esențială” a țării.
12:18 Președintele rus Vladimir Putin intenționează să discute cu oficialii turci despre un hub de gaz cu ocazia unei viitoare vizite în Turcia, a declarat marți Dmitri Peskov.
Un oficial turc a declarat luna trecută pentru Reuters că vizita lui Putin în Turcia este așteptată să aibă loc pe 12 februarie.
12:07 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Moscova a cerut în repetate rânduri detalii despre ancheta occidentală cu privire la exploziile de la gazoductul submarin Nord Stream, dar că nu i s-a comunicat nimic.
El a comentat astfel intenția procurorului care conduce ancheta suedeză privind exploziile de la gazoduct de a anunța în această săptămână o decizie: fie renunțarea la caz, fie depunerea de acuzații fie solicitarea ca cineva să fie reținut.
Agenți GUR au capturat mercenari Wagner în Sudan
11:25 Surse ale Kyiv Post din cadrul serviciilor speciale ucrainene au furnizat o înregistrare video exclusivă care arată cum elemente ale forțelor speciale ucrainene interoghează mercenari Wagner capturați în Republica Sudan.
Într-o parte a videoclipului, operatorii forțelor speciale din grupul de luptă Timur, parte a Direcției de Informații Militare a Ucrainei (GUR), sunt văzuți verificând vehicule militare, un camion prezintă are găuri de gloanțe în parbriz și și se vede corpul unui soldat, purtând insigna PMC Wagner, pe scaunul pasagerului.
Imagini ulterioare arată un agent ucrainean care interoghează un prizonier vorbitor de limbă rusă. Acesta mărturisește că face parte dintr-un grup de mercenari Wagner PMC care au fost trimiși în Sudan pentru a răsturna guvernul local, se vede în înregistrarea video.
11:21 Sprijinul pentru Ucraina va constitui punctul central al întâlnirii de vineri între preşedintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, care soseşte la Washington după deblocarea de către Bruxelles a unui ajutor european vital pentru Kiev, în timp ce pachetul american rămâne în suspans, notează marţi France Presse.
În condițiile în care invazia lansată de Rusia în Ucraina va intra în curând în al treilea an, preşedintele american şi cancelarul german îşi vor reafirma sprijinul neclintit pentru Kiev, potrivit celor două executive.
„Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm toate modalităţile prin care să putem continua acest efort”, a subliniat un responsabil american, sub rezerva anonimatului. (Agerpres)
Josep Borrell e iar în vizită la Kiev
10:59 Josep Borrell, șeful diplomației UE, a sosit marți la Kiev, relatează presa ucraineană. Este cea de-a patra vizită a lui Borrell în Ucraina de la izbucnirea războiului și până acum.
Înaltul oficial UE este însoțit de consilierul său, Zaki Laidi, care a scris pe X că „am ajuns la Kiev în ziua în care Camera Reprezentanților din SUA a decis să dea un brânci Ucrainei în fața autobuzului”.
10:46Rusia s-a supărat atât de tare pe Ecuador că a oprit 90% dintre importurile sale de banane.
Rusia a suspendat importurile de banane din Ecuador, la câteva săptămâni după ce această țară a anunțat că a ajuns la un acord de schimb cu SUA prin care va furniza echipamente militare ex-sovietice pe care Washingtonul le va trimite apoi Ucrainei, transmite France Presse.
Un bebeluș a fost ucis de ruși în Harkov
09:54 Un bebeluș de două luni a fost ucis și trei persoane au fost rănite marți într-un atac rusesc în nord-estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.
„În jurul orei 2:30, un hotel cu trei etaje a fost distrus la Zolochiv (…), în urma a două lovituri cu rachete S-300 ale ocupanților ruși. Un copil de două luni a murit. Trei femei au fost rănite și se află la spital”, a precizat oficialul pe Telegram, potrivit AFP.
⚡️ UPDATE: Russian attack on Kharkiv kills 2-month-old boy, injures 3.
Russian forces’ attack on a three-story hotel in Zolochiv, Kharkiv Oblast, during the early hours of Feb. 6 killed a two-month-old boy and injured three women, Governor Oleh Syniehubov said on Telegram.
uD83DuDCF7… pic.twitter.com/3tOzea1j2O
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 6, 2024
09:13 Aproximativ 100 dintre miile de angajați ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, refuză să semneze contracte cu compania nucleară rusă Rosatom, a declarat marți la radio RFI șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi.
Într-un interviu acordat postului de radio francez, Grossi a afirmat că va examina impactul situației asupra operațiunilor de la centrală, unde cele șase reactoare sunt oprite, atunci când o va vizita miercuri.
Centrala a spus că nu va mai permite accesul celor 100 la instalații, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Ucraina ar putea primit 83.000 de rachete din Canada
08:41Ucraina a cerut Canadei 83.000 de rachete care urmează să fie distruse, dar ar putea exista o problemă.
Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), speră că Canada va putea ceda Ucrainei zeci de mii de rachete care urmează să fie distruse la una dintre bazele militare ale țării, potrivit Global News și Kyiv Independent.
08:20 Ucrainenii spun că armata rusă a avut pierderi mari ieri: 1020 de soldați, 17 tancuri, 35 de alte blindate de luptă, 18 tunuri, 1 sistem antiaerian, 41 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.
“The truly successful person inspires others to do more than they have thought possible for themselves.”
Denis WaitleyThe combat losses of the enemy from February 24, 2022 to February 6, 2024. pic.twitter.com/iSfiLzGqjG
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 6, 2024
Rusia propagă cât poate în Occident ideea divizării Ucrainei
07:56 Kremlinul își intensifică retorica în favoarea ipoteticei împărțiri a Ucrainei, profitând de subiecte inofensive și fără legătură, probabil în încercarea de a normaliza narațiunea spargerii Ucrainei în spațiul occidental, notează Institutul pentru Studiul Războiului.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat luni că presupusele planuri europene de a construi o linie de cale ferată din Spania până la orașul Liov sunt o dovadă a recunoașterii de către Occident a faptului că orașul Liov ar fi „noua capitală a Ucrainei în cadrul granițelor [regiunii Liov]”, probabil după încheierea războiului Rusiei în Ucraina. Proiectul, însă, nu are nimic de-a face cu granițele ucrainene și este un proiect european independent de infrastructură.
Președintele rus Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși au reluat recent narațiunea care cadrează invazia Ucrainei drept o cucerire imperială justificată din punct de vedere istoric și au spus, în decembrie 2023, că Rusia și puterile europene ar putea împărți Ucraina și ar putea să o lase ca stat „suveran” în interiorul granițelor regiunii Liov, declarații care au atras ulterior atenția câtorva politicieni naționaliști de dreapta din Europa Centrală.
Medvedev a postat luni pe contul său de X în limba engleză și nu pe contul său Telegram în limba rusă, ceea ce sugerează că declarația sa este destinată mai degrabă publicului internațional, nu celui intern rusesc.
Zelenski pregătește populația pentru demiterea lui Zalujnîi
07:28 Publicația ucraineană de jurnalism de investigație bihus.info a anunțat luni că o filială a serviciului de securitate internă SBU i-a pus sub supraveghere ilegală pe jurnaliștii săi. Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, bihus.info, care publică în mod regulat articole de investigație despre oficiali și persoane bogate, a afirmat că o unitate SBU a pus 30 de persoane să îi spioneze jurnaliștii în timpul unui eveniment al companiei din decembrie.
„Cine reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale în timp de război? În mod clar jurnaliștii, în opinia SBU”, a scris bihus.info pe Telegram.
SBU a răspuns printr-un comunicat în care afirmă că a susținut principiile unei prese libere ca parte a misiunii sale de apărare a intereselor naționale și că a fost lansată o anchetă penală privind utilizarea tehnologiei de spionaj.
O sursă din cadrul SBU a declarat presei că șeful uneia dintre unitățile sale, Departamentul de apărare a statalității naționale, a fost demis după ce acuzațiile au fost făcute publice luna trecută. (Reuters)
01:07 Preşedintele Volodimir Zelenski pare că pregăteşte populaţia pentru preconizata demitere a comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, el insistând în discursul său video de luni seară că ţara are nevoie de „forţă, energie proaspătă şi leadership”, pentru că Ucraina trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul anului.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Reluarea ajutorului american pentru Ucraina ar putea fi blocată pe termen nedefinit: Aleșii republicani resping furios acordul încheiat în Senat.
- Ministrul polonez al apărării a devenit luni cel mai nou oficial din Europa care a avertizat că țara sa trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.
- Georgia spune că a capturat o încărcătură cu explozibili ce provenea din Odesa și avea ca destinație orașul rus Voronej / Bomba ar fi trecut și prin România.
- Ofițer bulgar, presupus spion rus, arestat chiar în sediul Direcției de Combatere a Crimei Organizate / Anchete pentru spionaj anunțate cu mare zgomot la Sofia și trecute apoi sub tăcere.
- Reuters: Unii soldaţi ucraineni sunt îngrijoraţi de posibila demitere a şefului armatei. În timp ce preşedintele pare pregătit să îl demită pe şeful forţelor sale armate, Valeri Zalujnîi, unii soldaţi care luptă împotriva Rusiei pe frontul de est sunt sceptici, dar spun că depinde mult şi de persoana cu care ar putea fi înlocuit.
- Kremlinul nu a dorit să comenteze luni informațiile potrivit cărora prezentatorul TV american Tucker Carlson se află în Rusia pentru a-i lua un interviu lui Vladimir Putin.
- Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a criticat posibilitatea demiterii lui Zalujnîi, popularul comandant-șef al armatei ucrainene, afirmând că datorită conducerii generalului „mulți ucraineni au cu adevărat încredere în forțele armate”.
- „Sincer, Putin ar câștiga alegeri democratice în aproape în orice țară din Europa” – rușii, pe internet, despre alegerile prezidențiale, între adorație și ironie anonimă.
- Procurorul care conduce ancheta din Suedia privind exploziile de la gazoductul Nord Stream din Marea Baltică în 2022 intenționează să anunțe o decizie în această săptămână: dacă va renunța la caz, dacă va depune acuzații sau dacă va cere ca cineva să fie reținut.
- UE se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni, înaintea împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse din Ucraina, afirmă luni dpa.
- America si Ucraina. O discuție între Alexandru Gussi și Armand Goșu. Contributors.ro propune o discuție despre o temă importantă a acestor zile: pachetul financiar pentru Ucraina blocat din octombrie în Congresul SUA. Urmează un vot în Senat, apoi discuția va fi reluată în Camera Reprezentanților, unde, judecând după primele reacții ale republicanilor, sunt șanse mici ca acest acord să fie votat. E ultima șansă pentru Ucraina?
- Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat luni presa, la Varşovia, că este „în drum spre Kiev” şi a declarat că Uniunea trebuie să susţină Ucraina prin toate mijloacele.
- Ungaria: Deputații din Fidesz, partidul lui Viktor Orban, au boicotat sesiunea parlamentară convocată pentru ratificarea aderării Suediei la NATO. Procedura a suferit astfel o nouă amânare.
——————