Forțe israeliene deghizate în palestinieni au ucis marţi trei militanţi într-un spital din oraşul Jenin din Cisiordania ocupată, unul dintre ei fiind acuzat că plănuia un nou atac terorist similar celui lansat de Hamas în 7 octombrie asupra Israelului, conform Reuters și The Times of Israel.
Raid israelian într-un spital din CisiordaniaFoto: Captura
Imagini video, care provin din mass-media palestiniană, potrivit The Times of Israel, arată mai multe persoane înarmate cu puști circulând pe holurile spitalului Ibn Sina din Jenin – trei dintre ele erau îmbrăcate precum femeile musulmane, iar două purtau uniforme medicale. De asemenea, unii dintre bărbați aveau barbă falsă.
תיעוד מטורף: לוחמי הימ”מ חודרים במסווה לבית החולים בג’נין בדרך לחיסול המחבלים. pic.twitter.com/Gu5bTiNQvK
— חנן גרינווד (@hanan_green) January 30, 2024
Comandourile israeliene deghizate în palestinieni au ucis trei militanţi în timp ce aceștia erau în pat.
Poliţia israeliană de frontieră a transmis că cei trei palestinieni au fost ucişi într-o operaţiune a forțelor sale aflate sub acoperire.
Hamas a recunoscut că unul dintre cei ucişi la spitalul Ibn Sina este membru al grupării. Facţiunea aliată, Jihadul Islamic, a revendicat apartenenţa celorlalţi doi, spunând că erau fraţi.
Spitalul Ibn Sina a transmis că unul dintre fraţi primise tratament pentru o rană care îi paralizase picioarele.
Unul dintre bărbații uciși ar fi plănuit un atac similar celui din 7 octombrie asupra Israelului
Armata israeliană spune că unul dintre bărbaţi, Mohammed Jalamneh, în vârstă de 27 de ani, din Jenin, ar fi avut contacte cu filierele Hamas din străinătate şi că plănuia „un atac de tip raid inspirat de masacrul din 7 octombrie”.
„Jalamneh plănuia să comită un atac terorist în viitorul imediat şi a folosit spitalul ca ascunzătoare şi, prin urmare, a fost neutralizat”, a transmis Armata israeliană.
Ceilalţi doi palestinieni ucişi la Ibn Sina fuseseră implicaţi în atacuri recente, mai spun oficialii israelieni.
”Este un alt exemplu de utilizare cinică a zonelor civile şi a spitalelor ca adăposturi şi scuturi umane de către organizaţiile teroriste”, mai arată armata israeliană.
Atacul sângeros lansat de Hamas în 7 octombrie a declanşat asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza, guvernată de Hamas, şi a generat totodată un val de violenţe în Cisiordania, un alt teritoriu în care palestinienii caută să obţină statutul de stat şi care este sub administraţia Autorităţii Palestiniene.
Luni, Israelul a lansat un nou asalt asupra celui mai mare oraş din Fâșia Gaza. Locuitorii din oraşul Gaza au declarat că loviturile aeriene au ucis şi rănit numeroase persoane, în timp ce tancurile au bombardat zonele estice, iar navele militare au tras asupra zonelor vestice.
La rândul său, Hamas a lansat luni prima sa salvă de rachete din ultimele săptămâni spre oraşele israeliene, demonstrând că încă mai are capacitatea de a le lansa, după aproape patru luni de război.
Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat marţi că Israelul a ucis 215 palestinieni şi a rănit alţi 300 în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore, ducând bilanţul total al ofensivei sale la peste 26.630 de morţi.
Israelul a anunțat la sfârşitul anului trecut că a finalizat în mare parte operaţiunile din nordul Fâşiei Gaza şi își îndreaptă atacurile spre sudul Fâşiei. Dar noile evenimente din oraşul Gaza, unde locuitorii au raportat lupte armate violente în apropierea spitalului principal Al-Shifa, sugerează că războiul nu se desfăşoară conform planului.
Israelul afirmă că forţele sale au ucis aproximativ 9.000 de combatanţi palestinieni în Gaza şi că 221 dintre soldaţii săi au murit în lupte.
La rândul său, Hamas a reiterat luni că Israelul trebuie să îşi oprească ofensiva din Gaza şi să se retragă din enclavă înainte de eliberarea altor ostatici. Israelul afirmă că va lupta până când Hamas va fi eradicat.