Gabriel Resources obține suspendarea provizorie a deciziei prin care a pierdut procesul intentat României

Roșia Montană, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obținut suspendarea provizorie a executării hotărârii prin care  Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a  pierdut procesul intentat României. „Secretarul general interimar (al ICSID) notifică părților suspendarea

Roșia Montană, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obținut suspendarea provizorie a executării hotărârii prin care  Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a  pierdut procesul intentat României.

„Secretarul general interimar (al ICSID) notifică părților suspendarea provizorie a executării hotărârii”, precizează instituția afiliată Băncii Mondiale.

Pe 8 martie, România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari. În plus, ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA drept cheltuieli.

Gabriel Resources: O decizie viciată

Prin noua cerere depusă la ICSID de către Gabriel Resources, de cerere în anulare, se spune că Decizia arbitrală trebuie anulată din cauza viciilor fatale ale constituţiei tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunţat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier şi prof. Zachary Douglas, nu aveau calităţile de independenţă şi imparţialitate pe care le cere Convenţia ICSID şi nu a dezvăluit în mod adecvat relaţiile dintre ei şi cu părţile implicate în caz, inclusiv consilierul României.

În plus, decizia majorităţii ar fi fost viciată fatal în multiple aspecte care necesită separat anularea ei, inclusiv excese vădite de putere prin nerespectarea legii aplicabile, multiple abateri grave de la regulile fundamentale de procedură şi omisiuni de declarare a motivelor deciziilor luate cu privire la câteva dintre cele mai fundamentale aspecte ale revendicărilor prezentate.

O acţiune în anulare este audiată şi decisă de ”un comitet ad-hoc” format din trei membri, numit de preşedintele Consiliului de administraţie al ICSID.

Gabriel Resources a solicitat Preşedintelui Consiliului de Administraţie să obţină o recomandare de la secretarul general al Curţii Permanente de Arbitraj cu privire la selecţia membrilor comitetului ad-hoc, având în vedere preocupările privind conflictele de interese reale şi potenţiale în cadrul ICSID.

În cererea de anulare, în conformitate cu articolul 52(5) din Convenţia ICSID, Gabriel a solicitat, de asemenea, suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României. În urma unei cereri de anulare, o suspendare provizorie a executării unei hotărâri se acordă automat, la cerere, până la constituirea comitetului ad-hoc.

Procesul de anulare prevăzut de Convenţia ICSID nu este o contestaţie a fondului Deciziei arbitrale, ci o procedură care, dacă va avea succes, ar stinge Decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate.

Compania, în procedură de executare silită

Statul român, prin ANAF şi Ministerul Finanţelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfăşurată la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

La sfârșitul lunii iunie, Gabriel Resources anunțase că intenționează să ceară anularea deciziei în interiorul celor patru luni pe care le are la dispoziție pentru un asemenea demers.

Cei de la Gabriel Resources intenţionează să atace şi recenta decizie a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la Bucureşti, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *