Un nou trend turistic ne propune „concediul de somn”. Dar chiar merită să dăm bani pe ceva ce putem face acasă?

Puține persoane s-ar gândi la concediu drept perioada ideală a anului în care să dormi cât mai mult, însă un nou trend turistic vine tocmai cu această propunere. Merită el însă luat în seamă când studiem ofertele pentru vacanță? Site-ul The Conversation ne propune un exercițiu de imaginație: gândește-te cum ar fi să ajungi după

Puține persoane s-ar gândi la concediu drept perioada ideală a anului în care să dormi cât mai mult, însă un nou trend turistic vine tocmai cu această propunere. Merită el însă luat în seamă când studiem ofertele pentru vacanță?

Site-ul The Conversation ne propune un exercițiu de imaginație: gândește-te cum ar fi să ajungi după un zbor obositor la hotelul la care ți-ai făcut rezervare și să fii întâmpinat de un angajat care are în fișa postului rolul unic de a-ți face somnul cât mai odihnitor. Îți oferă un „meniu” de perne din care să alegi și te invită la o meditație pentru somn la proxima ocazie.

Îți desfaci bagajele într-o cameră dotată cu un pat smart ce folosește A.I., jaluzele care țin afară orice rază de lumină, ochelari care blochează lumina albastră și pături speciale proiectate pentru un somn cât mai odihnitor. 

Sună ca scenariul unui film futurist și unul nu neapărat reușit. Însă „turismul de somn” își propune tocmai acest lucru: oferirea unui concediu care să garanteze un somn cât mai bun și recuperarea orelor nedormite în restul anului.

Acest trend emergent e noua găselniță a industriei globale a turismului de „wellness”, pe care agenția Forbes o evalua anul trecut la peste 800 de miliarde de dolari și despre care unele prognoze estimează că va crește la peste un trilion de dolari anul acesta și până la aproape 1,4 trilioane de dolari în 2027.

Ca atare, resorturi de lux destinate somnului și camere gândite special pentru dormit apar în hoteluri din întreaga lume pentru a-i atrage pe turiștii ce simt că au nevoie de relaxare, odihnă și recuperare în concediu. Dar chiar avem nevoie să plecăm de acasă doar pentru a dormi bine?

„Turismul de somn” speculează o problemă reală

The Conversation comentează că apariția acestui trend turistic ar putea fi un rezultat al faptului că milioane de persoane din jurul lumii suferă de deprivare cronică de somn. 

De exemplu, studii făcute în Australia arată că peste o treime din adulți nu dorm între 7 și 9 ore pe noapte, cât este recomandarea specialiștilor, și că acest lucru costă economia locală în fiecare an în jur de 45 de miliarde de dolari australieni (aproximativ 30 de miliarde de dolari americani).

Somnul inadecvat este corelat cu probleme de sănătate pe termen lung, printre acestea numărându-se boli cardiace, boli metabolice și probleme de sănătate mintală.

Dar chiar ne poate ajuta un hotel scump să dormim mai bine?

Multe dintre serviciile legate de somn oferite de acest sector turistic emergent sunt menite să optimizeze camera pentru dormit, o componentă de bază a așa-zisei „igiene” a somnului. Acesta este termenul folosit de specialiști pentru a descrie o serie de practici sănătoase legate de somn, ca de exemplu să dormi într-un pat cu o saltea și o pernă confortabilă, să dormi într-o cameră fără stimulenți auditivi (deci fără muzică „chillout” în timpul dormitului) și să te relaxezi înainte de culcare.

Studiile au arătat cu consecvență că respectarea acestor practici crește atât cantitatea, cât și calitatea, somnului. Mai mult, cu cât practicile sunt respectate mai strict, cu atât crește și efectul lor. 

Însă când stăm la un hotel suntem probabil departe de alți factori stresori de care altfel ne lovim constant în viața de zi cu zi, ca de exemplu presiunile de la locul de muncă.

Iar când suntem în concediu suntem foarte probabil feriți și de alte lucruri care ne pot perturba somnul. Aici unul dintre exemplele cu care probabil va fi familiară mai toată lumea e cel al vecinului care se trezește să dea cu burghiul la 6 dimineața sau 12 noaptea.

Așadar, când suntem în concediu e deja probabil că vom avea un somn mai calitativ decât când suntem acasă.

Ceas cu alarmă: Wavebreak / Profimedia

Ce spune știința despre „recuperarea” somnului

Vestea bună pentru cei cărora le face cu ochiul ideea de a folosi concediul pentru a se revanșa pentru orele nedormite e că, pe termen scurt, știința ne arată că putem într-adevăr „recupera” somnul. Asta se poate întâmpla însă și acasă, după ce prindem doar câteva ore de somn într-o noapte și creierul nostru acumulează „presiune de somn”. Termenul e folosit pentru a descrie cât de puternic este imperativul biologic pentru a dormi.

Cu cât crește mai mult presiunea de somn, cu atât ne este mai ușor să dormim în noaptea următoare și să dormim mai mult. Vestea proastă e însă că, deși această presiune e ameliorată de o noapte de dormit odihnitor, un somn ocazional de calitate nu inversează efectele pe termen lung ale lipsei sale în restul timpului. 

Oricât de agasanți ar putea părea uneori cu sfaturile lor moralizatoare, medicii țin să sublinieze că e important să dormim destul în fiecare noapte, nu doar din când în când. Acest lucru este important pentru a oferi corpului nostru timp să se recupereze și creierului pentru a procesa evenimentele zilei care tocmai s-a încheiat.

Ca atare, un „concediu de somn” ne poate face să ne simțim mai odihniți, dar el nu poate înlocui odihna de calitate de care avem nevoie acasă. „Cu o floare nu se face primăvară”, zice proverbul românesc. 

Nu rezolvăm nimic dacă nu ne întoarcem din concediu cu convingerea că avem nevoie să dormim la fel de bine și acasă iar în acest sens e important să optimizăm și condițiile pe care le avem în propriile locuințe pentru a ne asigura că putem avea un somn de calitate în fiecare noapte.

Cinci sfaturi gratuite pentru a dormi bine acasă

Indiferent dacă ni se pare atractivă sau nu ideea „concediului de somn”, cu toate atuurile pe care încearcă să ni le vândă agențiile de turism, există câteva sfaturi simple pe care le putem urma pentru a ne asigura că ne odihnim bine, indiferent de locul în care ne aflăm.

O bună parte dintre ele nu costă nimic, în timp ce celelalte se plătesc singure prin beneficiile pe care ni le aduc pe termen lung odihnei și, implicit, sănătății. Uite câteva dintre cele mai importante:

  1. Evitați noaptea în dormitor sau camera în care dormiți lumina artificială de orice fel, indiferent dacă ea provine de la LED-urile montate în tavan sau încorporate în mobilă, tot mai la modă, sau ecranul laptopului sau telefonului mobil. Ca regulă generală, ar trebui să punem smartphone-ul deoparte când hotărâm că mergem la culcare;
  2. Faceți patul în care dormiți pe cât de confortabil posibil cu perne comode și o saltea pe măsură;
  3. Folosiți draperii sau jaluzele care blochează lumina și mențineți temperatura camerei la nivelul potrivit pentru a putea adormi fără a vă trezi ulterior în timpul nopții;
  4. Organizați-vă seara o rutină de relaxare înainte de culcare, indiferent că ea presupune citirea unei cărți, consumarea unei căști de ceai cald sau un duș fierbinte;
  5. Cheia e consecvența. Programul de dormit ar trebui respectat, atât în ceea ce privește ora de culcare, cât și cea de trezire, indiferent că e weekend sau o zi de muncă.

FOTO Articol: © Robert Lerich | Dreamstime.com

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *