Topul municipiilor reședință de județ la calitatea locului, prosperitate și vibrație / Ce oraș are cea mai bună calitate a învățământului și care domină la experiențe culinare

Calitatea Locului reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat. În raport cu această componentă, City Index (realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare) arată că topul performerilor este deschis de Cluj-Napoca, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Surprize apar în

Calitatea Locului reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat.

În raport cu această componentă, City Index (realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare) arată că topul performerilor este deschis de Cluj-Napoca, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași.

Surprize apar în Top 10 orașe cu cea mai bună calitate a locului, cu Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10.

Conform sursei citate, pe această componentă unde este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană.

Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate.

Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul al doilea la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal.

Școlile și liceele din Alba Iulia înregistrează cele mai bune performanțe din țară, cu cea mai mare rată de promovare (89,5%) și cea mai mare notă medie (8,3) la examenul de Bacalaureat din 2023.

De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, între toate cele 41 de municipii analizate.

Aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform City Index, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde, ocupând locul 1 la ambii indicatori.

Care sunt cele mai prospere orașe / Bucureștiul excelează la infracționalitate

Componenta „Prosperitate” din cadrul studiului indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții.

Conform sursei citate, Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație.

Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mica rată a Șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

Orașele care domină la vibrație / Brașov, primul loc la experiențe culinare

Vibrația, spune studiul, ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.

Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

Conform datelor analizate, Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

Revenind la Brașov, studiul spune că este vorba despre numeroase restaurante cu specific variat și prețuri accesibile, iar pe lângă asta sunt menționate locuri de shopping (mall-uri moderne). Orașul este pe primul loc și la locuri recreaționale, grație unor parcuri de distracție, festivaluri de film și muzică, cum e și Massif.

Echipa de lucru a City Index-ului a fost compusă din experți recunoscuți la nivel local și internațional în domeniul dezvoltării urbane, antreprenoriatului, marketingului, brandingului de locație, administrației publice locale, ONG-uri, turismului, demografiei și planificării strategice.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *