Oamenii care au interacționat ocazional sau au petrecut mai mult timp cu președintele Joe Biden în ultimele câteva luni au declarat pentru The New York Times că scăpările și momentele de confuzie ale acestuia par să fi devenit tot mai frecvente. Președintele părea uneori „într-o altă lume”, a spus un oficial european prezent la summitul G7, deși în alte rânduri, el a fost atent și ager în timpul întâlnirilor.
În săptămânile și lunile dinaintea prestației dezastruoase a lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump, mai mulți actuali și foști oficiali, dar și alte persoane care l-au întâlnit în spatele ușilor închise au observat că președintele părea din ce în ce mai confuz și obosit sau că pierdea firul conversațiilor.
În interviurile cu jurnaliștii New York Times, persoanele care s-au aflat recent în aceeași încăpere cu președintele au declarat că scăpările acestuia păreau să fie din ce în ce mai frecvente, mai pronunțate și mai îngrijorătoare.
Pe Biden, ajuns la 81 de ani, nu l-a ajutat faptul că programul de lucru a fost unul solicitant – președintele traversând de doă ori Oceanul Atlantic pentru întâlniri cu liderii străini, înainte de a zbura spre California, pentru o strângere de fonduri, apoi spre Camp David, unde s-a pregătit intens păentru dezbatere.
Călătoriile lui Biden în Europa au fost marcate de momente de acuitate în cadrul unor reuniuni importante – inclusiv o sesiune complexă privind folosirea veniturilor obținute din activele rusești pentru a ajuta Ucraina – amestecate cu momente de confuzie, potrivit persoanelor care s-au întâlnit cu el.
Liderii europeni l-au protejat pe Biden de camerele de luat vederi
În Normandia, el s-a întâlnit cu foști soldați americani aduși în Franța de un grup de veterani. Un american care a participat la eveniment a spus că Biden părea uneori dezorientat.
În timpul unei întâlniri care a avut loc a doua zi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Biden a vorbit atât de încet încât era aproape imposibil de auzit și a spus că o nouă tranșă de ajutor era menită să reconstruiască rețeaua electrică a țării – complet neadevărat.
Biden a rostit însă discursul de la evenimentul din Franța cu forță și claritate.
După câteva zile petrecute în Franța, Biden s-a întors în SUA și a găzduit o recepție cu ocazia unei sărbători, unde a fost văzut stând în picioare, rigid, în timpul unui spectacol muzical.
O persoană care a stat aproape de președinte a declarat că acesta avea o expresie „amețită și confuză”. Biden, a spus această persoană, arăta un „declin accentuat”, în comparație cu o întâlnire care a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte.
După doar câteva zile petrecute acasă, Biden a zburat înapoi în Europa, de data aceasta în Italia pentru un summit al liderilor G7, unde comportamentul său a fost asemănător.
Biden, a spus un consilier, a părut „destul de ager în cadrul întâlnirilor” și a fost bine pregătit. El a articulat punctele de vedere americane. Dar, la un moment dat, președintele a părut să se îndepărteze de grupul de lideri, iar prim-ministra italiană Giorgia Meloni a venit în spatele său și l-a adus înapoi, ușurel.
Un oficial european de rang înalt care a fost prezent la reuniune a declarat că starea fizică a lui Biden s-a deteriorat simțitor din toamna precedentă și că europenii au fost „șocați” de ceea ce au văzut. Președintele părea uneori „într-o altă lume”, a spus oficialul, și era dificil să intri în vorbă cu el în timp ce mergea.
Meloni și ceilalți lideri au fost extrem de atenți la starea fizică a lui Biden, discutând despre aceasta în privat între ei, și au încercat să evite să-l stânjenească, în timp ce mergeau cu președintele.
Atunci când au fost îngrijorați de faptul că acesta nu părea echilibrat, iar camerele de luat vederi erau în preajmă, au strâns rândurile în jurul său pentru a-l proteja fizic în timp ce își revenea, a declarat oficialul citat de New York Times.
L-ați pune pe Biden în aceeași cameră cu Vladimir Putin?
Întrebat de New York Times dacă cineva și-ar putea imagina că ar putea să-l pună pe Biden în aceeași cameră cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, astăzi, un fost oficial american care a contribuit la pregătirea călătoriei din Italia a tăcut o vreme, apoi a spus: „Pur și simplu nu știu”.
Un fost înalt oficial european chestionat de New York Times a răspuns la aceeași întrebare spunând categoric: „Nu”.
Unii oficiali de la Casa Albă au respins însă categoric sugestia că Biden nu ar fi în stare să facă față unor omologi străini dificili și au povestit despre noaptea în care Iranul a atacat Israelul în aprilie. Biden l-a convins atunci pe Benjamin Netanyahu să nu ofere un răspuns dur Teheranului.
În orice caz, momentele complicate ale președintelui au continuat după reuniunea G7.
Biden a părăsit Italia pentru a zbura direct la Los Angeles, unde a participat la o strângere de fonduri cu mai multe vedete de la Hollywood și cu fostul președinte Barack Obama.
Acolo, el a părut obosit în timpul unei discuții de 40 de minute pe scena evenimentului, așezat între Jimmy Kimmel și Obama. De câteva ori, președintele s-a încurcat în cuvinte, iar când ceilalți bărbați vorbeau, Biden privea adesea în gol, cu gura ușor deschisă, așa cum avea să facă mai târziu la dezbatere.
Ce spune medicul Casei Albe
Oficialii Casei Albe au declarat că președintele este într-o formă excelentă și că prestația sa la dezbatere, deși dezamăgitoare, a fost o excepție.
Kevin C. O’Connor, medicul Casei Albe, a declarat încă din februarie că, în ciuda unor afecțiuni minore precum o apnee și o neuropatie periferică la nivelul picioarelor, președintele este „apt de a-și îndeplini atribuțiile”. Doctorul a mai declarat că testele nu au scos la iveală „niciun rezultat care să fie compatibil cu” boala Parkinson.
Casa Albă a refuzat să îl pună la dispoziție pe O’Connor pentru întrebări și nu a răspuns la întrebările detaliate privind sănătatea președintelui adresate de New York Times la începutul acestui an. Iar oficialii au refuzat ideea testării președintelui.
Un test cognitiv „nu este necesar”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Mulți democrați cer retragerea lui Biden din cursă
Dezbaterea dezastruoasă a lui Biden a declanșat o criză în Partidul Democrat, unii strategi și donatori sugerând că președintele ar trebui retras din cursă și înlocuit cu alt candidat, înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie.
Un nou sondaj Reuters/Ipsos a arătat de asemenea că 32% dintre alegătorii democrați consideră că Biden ar trebui să se retragă din cursa pentru Casa Albă.
Însă cei mai mulți lideri democrați au respins această variantă, iar Biden însuși a spus că nu intenționează să se retragă.
Marți, Lloyd Doggett a devenit primul congresman democrat care i-a cerut public lui Biden să se retragă din cursă.
„Recunoscând că, spre deosebire de Trump, primul angajament al președintelui Biden a fost întotdeauna față de țara noastră, nu față de el însuși, am speranța că va lua decizia dureroasă și dificilă de a se retrage. Îl invit respectuos să facă acest lucru”, a afirmat congresmanul texan, într-un comunicat de presă.
Lloyd Doggett a invocat prestația slabă a lui Biden în timpul dezbaterii prezidențiale și faptul că Biden „a fost în urma lui Donald Trump” tot anul în sondaje.