CNAIR: Podul Giurgiu-Ruse se va închide parțial timp de două luni, începând din 9 iulie

Podul Giurgiu-Ruse se va închide doar pe o bandă timp de două luni, potrivit unui anunț făcut șe șeful CNAIR, Cristian Pistol. Inițial, acesta declarase că podul se va închide total, iar șoferii vor avea la dispoziție rute ocolitoare pe la Calafat-Vidin sau Călărași „Am avut mai multe discuții cu partenerii bulgari. Dânșii consideră necesari

Podul Giurgiu-Ruse se va închide doar pe o bandă timp de două luni, potrivit unui anunț făcut șe șeful CNAIR, Cristian Pistol. Inițial, acesta declarase că podul se va închide total, iar șoferii vor avea la dispoziție rute ocolitoare pe la Calafat-Vidin sau Călărași

„Am avut mai multe discuții cu partenerii bulgari. Dânșii consideră necesari ca să înceapă închiderea totală a părții administrate de ei din 9 iulie, dacă nu mă înșel, lucru care creează un mare inconvenient traficului de marfă și turistic care se realizează între România și Bulgaria. Am încercat să decalăm, să schimbăm perioada în care se va închide podul, dar partea bulgară nu a agreat o astfel de abordare”, a spus inițial șeful CNAIR, Cristian Pistol.

După câteva minute, acesta a revenind precizând că e vorba de închiderea unei singure benzi.

El a precizat că există rute alternative, peste celălalt pod de la Calafat-Vidin sau legăturile din Călărași, cu bacul.

Podul de de la Giurgiu-Ruse e administrat dual: pe jumătatea românească de către CNAIR, pe jumătatea bulgărească de către compania lor de drumuri.

„Partea bulgară a anunțat că va fi închiderea undeva la două luni de zile, dar vom vedea în mod efectiv cât vor dura aceste lucrări și când se va redeschide”, a declarat și Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Bulgarii încep lucrări de consolidare pe partea lor a Podului Prieteniei

La podul de peste Dunăre, pe un tronson de 1,1 kilometri se vor înlocui placa podului, pavajul asfaltic şi toate elementele metalice legate de banda de circulaţie. Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 22 de milioane de euro.

Podul Giurgiu-Ruse reprezintă cea mai importantă legătură dintre Bulgaria și România, o structură peste care trec zilnic mii de automobile și 1.000 de TIR-uri, conform statisticilor autorităților române.

În același timp, pe timpul sezonului estival, peste 1 milion de români traversează Podul Prieteniei și Bulgaria pentru a ajunge în Grecia.

România a reparat partea sa din Podul Giurgiu-Ruse încă din 2016

Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse peste Dunăre are o lungime de peste 2 kilometri și a fost deschis în 1954. De atunci până în urmă cu câțiva ani nu au mai avut loc reparații la structura de rezistență.

Mai exact, lucrările de consolidare de pe jumătatea românească a Podului Prieteniei Giurgiu – Ruse s-au executat în perioada 2015-2016. Contractul de reabilitare a fost atribuit în luna octombrie 2014 Asocierii Collini Lavori S.p.A. – Tecnic Consulting Engineering pentru circa 11 milioane de euro la acea vreme.

Lucrările au vizat reabilitarea structurii podului: înlocuirea integrală a sistemului rutier format din plăci prefabricate, straturi asfaltice, sablarea şi vopsirea tablierului metalic.

Românii, pe primul loc cu mașina la vacanțele în Grecia

Ruta România-Bulgaria-Grecia, cu trecere pe Podul Prieteniei dintre Giurgiu și Ruse, este cea mai circulată dintre românii care merg vara în concediu pe plajele din Grecia.

Pentru anul 2022, spre exemplu, primul an post-pandemic, numărul românilor sosiți în Grecia a fost de 1.478.000, un număr care a depășit cifrele din 2019, iar dintre aceștia circa 70% – 80% au venit cu mașina, a detaliat Giorgos Stafylakis, șeful Biroului Εlen de Turism pentru România și Bulgaria, citat într-un articol de Economedia.ro

Un nou pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse, abia în faza studiilor

În momentul de față, între Bulgaria și România există doar două poduri peste Dunăre: Podul Prieteniei de la Giurgiu-Ruse, deschis în 1954, și Podul Europa Nouă (Calafat-Vidin) deschis în 2013 și construit integral de partea bulgară.

Un nou pod – Podul Giurgiu-Ruse 2 – va fi un proiect comun între România și Bulgaria, iar pentru el România a depus deja un studiu de fezabilitate la Comisia Europeană.

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, anunța în luna februarie că studiul de fezabilitate depus de România pe fondurile de mobilitate militară a fost aprobat, anunța Euractiv.ro

„A venit relativ târziu proiectul pentru un studiu de fezabilitate, a fost depus de România pe fondurile de mobilitate militară. A fost aprobat, dar (aprobarea) este în acest moment doar pentru studiul de fezabilitate. Eu sper ca lucrurile să se miște cât mai repede, să se poată să aplice și pentru finanțarea efectivă a lucrărilor. În acest moment el este depus doar ca un pod rutier, cu opțiune pentru feroviar. Eu sper să fie un pod și cu feroviar, pentru că este pe acest Coridor Nord-Sud, care trebuie să fie deservit de o trecere modernă peste Dunăre”, a afirmat în luna mai comisarul european pentru transporturi.

Vălean susține că, în conformitate cu cele mai noi hărți de infrastructură europene adoptate recent, Giurgiu-Ruse 2 ar trebui să fie un pod rutier și de cale ferată.

„De altfel, Comisia a investit sute de milioane în refacerea căii ferate București-Giurgiu. Este absolut natural ca acest coridor să continue spre sud, mai ales în contextul noilor posibilități de conectivitate care vin în Marea Egee dinspre Grecia, Bulgaria, deci pe Coridorul Nord-Sud, pe care acum România se află. Un coridor nou pe care l-am adus României, Coridorul Nord-Sud – de la Marea Baltică, la Marea Egee, cu conectare la Marea Neagră. Deci este foarte important ca acest pod să fie la standarde și Comisia este perfect dornică să investească în el”, a precizat Adina Vălean.

VEZI ȘI:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *