Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri eliberarea şi întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoţi şi un oficial local, care au fost luaţi prizonieri în Rusia şi Belarus. Rușii revendică cucerirea unei așezări importante pe drumul spre Kramatorsk.
Evenimentele din ziua 857 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:
Un atac cu rachetă a distrus un bloc de apartamente la Dnipro / Ucraina spune că a pierdut 80% din energia sa termică și o treime din cea hidroelectrică în urma loviturilor rusești
Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 12 au fost rănite la Dnipro, un important oraș din centrul Ucrainei, după ce un atac rusesc cu rachetă a lovit vineri seară un bloc de apartamente, a informat guvernatorul regiunii, Serhii Lysak. Un nou atac al rușilor ce survine în contextul în care Moscova își intensifică loviturile aeriene în încercarea de a epuiza resursele Ucrainei, vizând adesea instalații energetice și alte infrastructuri vitale.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a pierdut aproximativ 80% din energia sa termică și o treime din energia sa hidroelectrică în urma atacurilor rusești.
Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea aşezării Şumî, în apropiere de Toreţk, oraş din estul Ucrainei vizat de un număr în creştere de atacuri ruse de la începutul lunii, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Ca rezultat al operaţiunilor purtate cu succes, unităţi ale grupului de forţe Centru au eliberat aşezarea Şumî din Republica Populară Doneţk, au îmbunătăţit situaţia tactică şi, de asemenea, au învins formaţiunile brigăzii 41 mecanizate a forţelor armate ucrainene, brigăzii 109 de apărare teritorială în zonele aşezărilor Leninskoie, Sokol, Novgorodskoi şi Novoselovka Pervaia din Republica Populară Doneţk”, a transmis Ministerul Apărării în raportul său zilnic.
Şumî, un mic sat, este situat în apropiere de Toreţk, oraş important în acest sector de front. Cucerirea sa ar da armatei ruse acces spre Kostiantinivka, iar apoi spre Kramatorsk.
Rusia a pierdut 541.560 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022, conform estimării publicate sâmbătă de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.
Bilanțul include 1.070 de victime în rândul Armatei ruse, în ultima zi.
Forțele Kievului spun că trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au mai pierdut de la începutul războiului 8.073 de tancuri, 15.505 de vehicule blindate de luptă, 14.480 de sisteme de artilerie, 1.109 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 871 de sisteme de apărare aeriană.
Cinci persoane, între care doi copii, au fost ucise în urma unui atac cu dronă lansat de Ucraina asupra unui sat rusesc de la frontiera dintre cele două ţări, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov.
El a spus că drona a lovit o casă din Gorodishche, un mic sat din regiunea Kursk din Rusia, la doar câţiva metri de graniţa cu Ucraina. Guvernatorul a adăugat că atacul a fost lansat cu o dronă de tip „copter”, care poate transporta grenade sau alţi explozibili pentru a fi lansaţi asupra ţintelor, conform Le Figaro.
O rachetă rusească a lovit vineri o clădire rezidenţială de nouă etaje din oraşul central ucrainean Dnipro, ucigând cel puţin o persoană şi rănind alte şase, au declarat oficialii de la Kiev.
Numărul victimelor va creşte probabil, având în vedere că mai mulţi oameni au rămas blocaţi în clădire, unde patru etaje superioare s-au prăbuşit în urma atacului, a declarat ministrul de interne, Ihor Klymenko.
O fotografie postată pe Telegram de guvernatorul Serhiy Lysak şi alte imagini pe reţelele de socializare arată o clădire grav avariată, din care ieşea fum printr-o spărtură la etajele superioare.
„Am reuşit să aducem înapoi încă zece dintre concetăţenii noştri din captivitatea rusă”, a scris el pe reţelele sociale, adăugând că aceştia au fost „eliberaţi şi s-au întors acum în Ucraina”.
Potrivit lui Volodimir Zelenski, acordul de eliberare a zece civili capturați în Rusia și Belarus, pe care Moscova nu l-a anunţat încă, a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului.
Deţinuţii eliberaţi au fost capturaţi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, în sudul Ucrainei ocupate şi, în cazul a cinci dintre ei, în Belarus, un aliat loial al Rusiei.
Printre aceştia se numără Nariman Djelal, un vicepreşedinte al Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, care a fost arestat în 2021. Tătarii sunt o comunitate musulmană istorică din peninsulă. Doi preoţi catolici, Bogdan Geleta şi Ivan Leviţki, sunt, de asemenea, pe listă, potrivit preşedintelui ucrainean. Alţi doi civili eliberaţi au fost capturaţi „în 2017-2018”, potrivit acestuia.
Volodimir Zelenski nu a spus nimic despre termenii acordului şi nu a dezvăluit dacă Ucraina a eliberat în schimb prizonieri ruşi. Au existat puţine precedente de eliberare a civililor între cele două ţări din februarie 2022 şi de la începutul invaziei ruse.
Sinteza celor mai recente evenimente:
_________
Cele mai importante informații de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro