Codul Rutier, modificat substanțial: Șoferii agresivi vor putea fi sancționați în baza imaginilor surprinse de camerele video de bord

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care va fi permisă utilizarea imaginilor de pe camerele video de monitorizare a traficului, iar imaginile vor fi probă pentru aplicarea amenzilor de circulație care vor ajunge la domiciliul șoferului. Practic, Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de către administratorii drumurilor pentru a constata o

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care va fi permisă utilizarea imaginilor de pe camerele video de monitorizare a traficului, iar imaginile vor fi probă pentru aplicarea amenzilor de circulație care vor ajunge la domiciliul șoferului.

Practic, Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de către administratorii drumurilor pentru a constata o serie întreagă de contravenții la legislația rutieră legate de:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificația culorii roșii a semaforului;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
  • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.

Camerele de bord, folosite pentru sancționarea șofatului agresiv

Mai mult, se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Însă este elaborat totodată și un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. Astfel, sesizarea depusă la poliție trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Pentru a preveni situațiile de abuz sau în care un șofer încearcă să se răzbună pe un altul, este impusă și o limită a numărului de plângeri.

„Se consideră că persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod întâmplător manevrele
agresive atunci când:

a) aceasta a sesizat, cu privire la același autovehicul, mai mult de o posibilă faptă contravențională
săvârșită într-un interval de 24 de ore sau mai mult de trei posibile fapte contravenționale săvârșite întrun interval de 15 zile;
b) aceasta a sesizat, cu privire la același loc, mai mult de trei posibile fapte contravenționale
săvârșite într-un interval de 24 de ore sau mai mult de șapte posibile fapte contravenționale săvârșite
într-un interval de 15 zile”, prevede textul ordonanței. În aceste cazuri, sesizările participanților la trafic nu vor mai fi luate în considerare.

Șoferii pot cere a doua testare cu etilotestul în anumite condiții

O altă modificare importantă este legată de diferențierea între persoanele juridice și fizice în ce privește regimul amenzilor. „Prin proiect se propune eliminarea posibilității persoanei juridice de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, astfel încât să se realizeze efectul disuasiv al sancțiunii”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

Alte două modificări majore vizează procedura de testare pentru consumul de alcool sau substanțe interzise.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul
pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita
o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur
în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona
măsurătoarea”, prevede actul normativ.

A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.

De asemenea, Guvernul vrea să rezolve problema generată de numărul mare de permise suspendate pentru consumul de droguri, în așteptatea confirmării rezultatelor probelor biologice care trebuie să fie furnizate de către Institutul de Medicină Legală. Întârzierile mari provocate de numărul mare de cereri tergiversează soluționarea cauzelor penale, iar uneori șoferi nevinovați stau cu permisul suspendat luni de zile în așteptarea analizelor care i-ar putea exonera de acuzații.

„Se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări, având în vedere problemele deosebite de logistică ale instituțiilor de medicină legală”, precizează sursa citată.

Reguli pentru mutarea mașinilor parcate regulamentar

Se instituie reguli pentru ridicare veiculelor chiar și în situațiile în care sunt parcate regulamentar. Este vorba de cazurile în care este necesară efectuarea unor lucrări publice sau de intervenția la incendii, accidente ș.a.

Autoritățile locale sau administratorul drumului trebuie să anunțe din timp efectuarea lucrărilor care fac necesară mutarea mașinilor dintr-un anume loc. Mutarea se va face fără costuri suplimentare pentru proprietari, la o distanță cât mai mică de amplasamentul inițial. În cazurile de intervenție de urgență, nu mai este necesar anunțul prealabil.

Viteza rămâne principala cauză a accidentelor rutiere

Potrivit unui bilanț al Poliției Române pentru primele cinci luni ale anului 2024, la nivel național au fost înregistrate 1.545 de accidente, ce au avut ca urmări decesul a 531 de persoane și rănirea gravă a 1.182 de oameni. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, au fost înregistrate cu 56 mai puține accidente (-3,4%), cu 8 mai puține persoane decedate (-1,4%) și cu 47 mai puține persoane rănite grav (-3,8%).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză – 296 de accidente (același număr ca în aceeași perioadă a anului 2023), indisciplina pietonilor – 208 accidente(cu 22 mai puține față de primele 5 luni ale anului 2023), indisciplina bicicliștilor – 151 de accidente (cu 27 mai puține față de primele 5 luni ale anului 2023), neacordarea priorității de trecere vehiculelor – 142 de accidente (cu 14 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2023 ), neacordarea priorității de trecere pietonilor – 141 de accidente (cu 17 mai puține față de aceeași perioadă a anului 2023).

Primele efecte ale Legii Anastasia

„Tot în această perioadă, au fost depistate 11.662 de persoane aflate la volan sub influența alcoolului, dintre care pentru 6.550 de persoane au fost aplicate sancțiuni contravenționale, iar în 5.112 situații au fost întocmite dosare penale. De asemenea, au fost depistate aproximativ 1.800 de persoane aflate sub influența substanțelor psihoactive, în fiecare caz fiind întocmite dosare penale”, se arată în bilanțul prezentat sâmbătă de către Poliția Română

„Cu privire la situația statistică a accidentelor grave înainte și după intrarea în vigoare a Legii Anastasia, în perioada 13 iulie 2023-31 mai 2024, au avut loc 51 de accidente, cauzate de conducerea sub influența alcoolului, ce au avut drept urmări decesul unor persoane, cu 10 accidente mai puține față de perioada 13 iulie 2022 – 31 mai 2023, când au avut loc 61 de astfel de accidente”, se spune în comunicat.

În perioada 13 iulie 2023 – 31 mai 2024, au avut loc 5 accidente, cauzate de conducerea sub influența drogurilor, ce au avut ca urmări decesul unor persoane, cu 1 accident mai mult, față de perioada 13 iulie 2022 – 31 mai 2023, unde au avut loc 4 astfel de accidente.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *