LIVE Război în Ucraina, ziua 855: Rusia a lansat un nou atac combinat asupra Ucrainei cu drone și rachete / Combinat chimic, vizat de drone ucrainene

Rusia a atacat din nou Ucraina în timpul nopții. Oficialii de la Kiev susțin că au doborât toate dronele și cinci rachete lansate de Moscova. Evenimentele din ziua 855 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro: 16:48 Mai mulți recruți ai armatei ucrainene ar putea primi instruire de bază în Germania începând de

Rusia a atacat din nou Ucraina în timpul nopții. Oficialii de la Kiev susțin că au doborât toate dronele și cinci rachete lansate de Moscova.

Evenimentele din ziua 855 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Mai mulți recruți ai armatei ucrainene ar putea primi instruire de bază în Germania începând de anul viitor, în cazul în care Kievul decide să transfere o parte din militarii antrenați înapoi în Ucraina, a declarat un comandant din UE pentru Reuters, în contextul în care nevoia de trupe crește pe fondul războiului cu Rusia.

Premierul polonez Donald Tusk va purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Varșovia înainte de un summit NATO care va începe pe 9 iulie la Washington, relatează Reuters.
„Am convenit cu președintele Zelenski să discutăm la Varșovia înainte de summitul NATO”, a spus Tusk într-o postare pe platforma de socializare X.

Moscova ia în considerare reducerea relațiilor cu țările occidentale

Rusia ia în considerare o posibilă scădere a nivelului relaţiilor sale diplomatice cu Occidentul din cauza implicării tot mai mari a SUA şi a aliaţilor lor în războiul din Ucraina, dar nu a luat încă nicio decizie în acest sens, a anunțat joi Kremlinul, potrivit Reuters.

„Problema reducerii nivelului relaţiilor diplomatice este o practică standard pentru statele care se confruntă cu manifestări neprietenoase sau ostile”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre posibilitatea unei astfel de acţiuni.

„Din cauza implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina, Federaţia Rusă nu poate să nu ia în considerare diverse opţiuni pentru a răspunde unei astfel de intervenţii occidentale ostile în criza ucraineană”, a afirmat Peskov, potrivit Agerpres.

În conferinţa sa de presă zilnică, Dmitri Peskov a mai declarat că nu a fost luată încă nicio decizie în această privinţă şi că Rusia analizează diferite modalităţi de a răspunde Occidentului.

Anterior, într-un interviu acordat oficiosului Izvestia, ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, declarase că Moscova nu exclude o scădere a nivelului relaţiilor diplomatice cu unele ţări occidentale în cazul în care acestea nu-şi vor schimba abordarea „rusofobă” în relaţiile lor cu Rusia, potrivit Reuters.

Procurorii ruși au anunțat joi că au cerut unui tribunal să recunoască drept „genocid asupra popoarelor sovietice” crimele comise de Germania nazistă și de aliatul său de atunci, Finlanda, în orașul Petrozavodsk din nord-vestul Rusiei, informează The Moscow Times.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joi la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali europeni și a semna un acord de securitate cu UE, potrivit The Kyiv Independent.

Se așteaptă ca UE să se alăture celor 17 țări, inclusiv SUA, Japonia, Regatul Unit, Germania și Franța, care au semnat tratate bilaterale similare pentru a ajuta Kievul să respingă agresiunea Rusiei.

„Acesta (acordul, n.r.) va stabili pentru prima dată angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a oferi Ucrainei un sprijin larg, în ciuda oricăror schimbări instituționale interne”, a declarat Zelenski prin intermediul canalului său de Telegram.

Un diplomat american a fost găsit mort într-o cameră a hotelului Hilton din Kiev, potrivit presei ucrainene. Cauza decesului nu a fost făcută publică.

Moscova a mobilizat 10.000 de migranţi cu cetăţenie rusă pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina

Aproximativ 100.000 de migranţi care au obţinut recent cetăţenia rusă au fost mobilizaţi şi trimişi în zona „operaţiunii militare speciale” (aşa cum numeşte Moscova războiul pe care l-a declanşat în Ucraina în februarie 2022), a declarat joi preşedintele Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, citat de EFE și Agerpres.

„Conform prevederilor Constituţiei şi legislaţiei noastre, persoanele care primesc cetăţenia Rusiei trebuie să fie luaţi în evidenţă militară şi, dacă este necesar, să participe la operaţiunea militară specială”, a declarat Bastrîkin, citat de agenţia rusă de presă Interfax, la un forum juridic organizat la Sankt Petersburg.

Comitetul de anchetă, a spus el, a stabilit că peste 30.000 de persoane care au obţinut cetăţenia rusă şi nu şi-au îndeplinit obligaţia de a se prezenta la organul de stat pentru luarea în evidenţa militară.

Toţi aceştia au fost reţinuţi în cursul unor raiduri ale forţelor de ordine, iar „aproximativ 10.000 dintre ei au fost trimişi deja în zona operaţiunii militare speciale”, adică în Ucraina, a adăugat el.

În intervenţia sa, Bastrîkin a pledat pentru schimbări în politica de imigrare a ţării şi a subliniat că preocupările legate de securitatea naţională ar trebui să prevaleze în angajarea la muncă a cetăţenilor străini.

Comitetul de anchetă rus – principalul organism pentru cercetări penale din ţară – se subordonează direct şefului statului rus.

Ucraina a declarat joi că a respins un atac întreprins de un grup de sabotaj şi de recunoaştere într-o a treia zonă de frontieră în regiunea Harkov (nord-est), unde forţele ruse acţionează intens în alte două sectoare distincte, conform EFE.

Potrivit canalului Telegram ucrainean DeepState, luptele ar continua în sectorul Sotniţki Kazaciok, localitatea în care Rusia a lansat acest nou atac.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt ucrainean a asigurat că forţele Kievului controlează situaţia din zona respectivă.

„Ieri (miercuri) inamicul a încercat să desfăşoare operaţiuni de luptă în direcţia localităţii Sotniţki Kazaciok în regiunea Harkov”, a declarat joi la televiziunea publică purtătorul de cuvânt al Gărzii de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko.

Demcenko a indicat că un „grup de sabotaj şi de recunoaştere rusesc a intrat pe teritoriul ucrainean după ce forţele ruse au atacat teritoriul din zona de frontieră ucraineană – prin alte mijloace” – ceea ce a dus la un schimb de focuri.

„Atacul a fost respins de grăniceri. O unitate de rezervă specializată în acţiuni antisabotaj a fost trimisă la faţa locului pentru a curăţa zona”, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

Informaţiile furnizate de canalul DeepState, care monitorizează situaţia de pe front, contrazic însă rapoartele oficiale, remarcă EFE.

Potrivit acestuia, „în zona Sotniţki Kazaciok situaţia s-a înrăutăţit după rotaţia unităţilor, iar inamicul foloseşte grupuri de sabotaj”. (Agerpres)

O uzină chimică din regiunea Tver din Rusia a fost ținta unui atac cu dronă în cursul nopții de joi spre vineri, potrivit autorităților locale, citate de agenția de presă de stat RIA, informează Reuters.

RIA nu a furnizat niciun detaliu cu privire la atac sau la amploarea pagubelor.

Combinatul chimic Redkinski produce o serie de substanțe chimice, inclusiv cele utilizate în industria aeronautică și spațială, se arată pe site-ul operatorului uzinei.

SUA ar trebui să ţină cont de discuţiile în curs privind posibila modificare a doctrinei nucleare a Rusiei care doreşte să o adapteze la evoluţiile survenite în ultimul timp în relaţiile internaţionale, a declarat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov într-un interviu publicat joi de oficiosul rusesc Izvestia, potrivit Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât toate cele 23 de drone și cinci din cele șase rachete lansate de Rusia în primele ore ale zilei de joi, transmite Reuters.

Guvernatorul regiunii Hmelnîțkîi, Serhii Tiurin, a declarat că apărarea aeriană a doborât nouă ținte aeriene deasupra regiunii sale. Autoritățile locale nu au primit niciun raport cu privire la victime sau pagube materiale, a adăugat el.

Guvernatorul Vitaliy Kim a declarat că armata a distrus șase drone și trei rachete de croazieră deasupra regiunii Nikoalev din sudul Ucrainei.

Două drone au fost doborâte deasupra regiunii sudice Herson și încă una a fost doborâtă deasupra regiunii Dnipropetrovsk, au declarat autoritățile locale.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *