A început primul tur al alegerilor pentru președinția USR. Doi candidați s-au retras înainte de startul votului

Luni şi marţi are loc primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online. Candidatura a şase membri USR a fost validată în cursa pentru preşedinţia formaţiunii, după decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcţie, în urma rezultatelor

Luni şi marţi are loc primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online. Candidatura a şase membri USR a fost validată în cursa pentru preşedinţia formaţiunii, după decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcţie, în urma rezultatelor slabe înregistrate a alegerile din 9 iunie. Doi dintre ei s-au retras cu puțin timp înainte de începerea votului.

UPDATE 15:31 „Votul durează 48 de ore. Membrii pot vota pana pe 26 iunie, ora 8. Prin urmare, vom anunta pe 26 iunie rezultatul”, a declarat un reprezentant USR pentru HotNews.ro.

UPDATE 13:00 Doi dintre candidații la președinția USR, Vasile Dincă și Luiza Oancea, și-au retras candidaturile înainte de începerea votului pentru primul tur. Astfel, în cursa pentru a-l înlocui pe Cătălin Drulă rămân: Elena Lasconi, Cristian Seidler, Radu Hossu și Vasile-Gabriel Filip.

Votul, care se va desfășura pe durata a două zile, a început astăzi, la ora 08.00.„În primele două ore de vot, adică până la ora 10, două mii de membri și-au exprimat opțiunea pentru un candidat”, a precizat USR.

_____

În 24 şi 25 iunie are loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres.

Cine sunt candidații

  • Elena Lasconi, primar Câmpulung Muscel
  • Cristian Seidler, deputat
  • Radu Hossu, consultant politic
  • Vasile Dincă, consultant politic
  • Luiza Oancea, responsabil social media și marketing
  • Vasile Gabriel Filip, expert IT

Cum se desfășoară alegerile pentru șefia USR

Amintim că, a doua zi după alegeri, actualul președinte al USR, Cătălin Drulă, și-a anunțat demisia și, totodată, convocarea alegerilor pentru o nouă conducere a partidului.

Drulă a spus că a luat această decizie în urma rezultatului „sub așteptări” pe care USR l-a obținut la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, rezultat pe care și-l asumă.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a precizat ulterior că USR nu va avea un președinte interimar și că în momentul alegerii noului președinte Cătălin Drulă îi va preda acestuia mandatul.

Biroul Naţional al USR a stabilit ca în perioada 14-16 iunie să fie depuse candidaturile celor care îşi doresc să se înscrie în competiţia internă. Pe parcursul săptămânii viitoare va fi campanie electorală internă, iar pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie.

Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul.

Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat pentru 29 iunie.

Cum se împart taberele pentru Biroul Național

Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului, relatează News.ro.

Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu.

Gruparea rivală reuneşte lideri influenţi în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand şi, posibil, Allen Coliban.

Fostul primar al Braşovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu.

A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler şi reuneşte foşti „nicuşoristi”. De asemenea, Ionuţ Moşteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, susţin surse din conducerea USR pentru News.ro.

Elena Lasconi a declarat că va demisiona a doua zi după ce câștigă președinția USR dacă nu va avea o majoritate în Biroul Național.

„Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!”, a răspuns Elena Lasconi când a fost întrebată ce face dacă vede a doua zi după câștigarea alegerilor interne că nu are o majoritate în Biroul Național.

Ea a enumerat mai multe nume importante pe care nu le dorește în echipă. Primarul din Câmpulung a spus că nici foştii preşedinţi ai USR Cătălin Drulă şi Dan Barna şi nici Ionuţ Moşteanu, una dintre figurile proeminente ale partidului nu vor face parte din echipa sa dacă va deveni preşedinte al formațiunii politice.

„Ei au făcut parte dintre cei care au condus cu adevărat USR-ul şi care au dus la rezultatul acesta. Nu trebuie acum să-i omorâm, nu trebuie să-i scoatem… Noi trebuie să lucrăm împreună, nu se duce nimeni cu maceta să: „Gata, plecaţi!” Pentru că avem nevoie… gândiţi-vă că ei au experienţă de câţiva ani în politica mare din România şi contează. Eu îmi doresc să unesc oamenii, nu să-i dezbin, pentru că altfel noi vom fi şi mai slabi”, a explicat Lasconi.

Aceasta a adaugat că oricare dintre cei trei poate fi în Biroul Naţional „dacă candidează pe alte liste”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *