LIVE Război în Ucraina, ziua 851: Ucraina „a atacat Crimeea” cu rachete ATACMS / Forțele Kievului au lovit un post de comandă în regiunea Belgorod / Phenianul înarmează Moscova

Sirenele de raid aerian au răsunat duminică în mai multe zone din Ucraina. Rusia a lansat un nou atac împotriva Ucrainei, vizând regiunea Kiev. Apărarea ucraineană a respins două din trei rachete rusești lansate în timpul nopții. Evenimentele din ziua 851 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro: 15:34 Președintele partidului de opoziție

Sirenele de raid aerian au răsunat duminică în mai multe zone din Ucraina. Rusia a lansat un nou atac împotriva Ucrainei, vizând regiunea Kiev. Apărarea ucraineană a respins două din trei rachete rusești lansate în timpul nopții.

Evenimentele din ziua 851 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Președintele partidului de opoziție bavarez Uniunea Socială Creștină (CSU), Alexander Dobrindt, din Bundestagul german, a cerut expulzarea refugiaților ucraineni șomeri din Germania, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu acordat de politician tabloidului german Bild.

Ucraina a atacat duminică orașul Sevastopol din peninsula Crimeea cu cinci rachete ATACMS furnizate de SUA, omorând trei persoane, inclusiv doi copii, și rănind alte aproximativ 100, au declarat oficialii ruși, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru dintre rachetele livrate de SUA au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, iar muniția unei a cincea rachete a detonat în aer.

Ministerul a declarat că Ucraina a lovit „infrastructura civilă a orașului Sevastopol cu rachete tactice ATACMS furnizate de Statele Unite și echipate cu focoase de tip cluster”.

Aproximativ o sută de persoane au fost rănite de schijele căzute, a declarat Mikhail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopol instalat de Rusia, prin intermediul canalului său din Telegram.

Două persoane, inclusiv un copil în vârstă de doi ani, au fost ucise în orașul Sevastopol, controlat de Rusia, de un atac ucrainean cu rachete, a declarat duminică pe Telegram guvernatorul orașului instalat de ruși, Mihail Razvozhayev, citat de Reuters.

El a spus că 22 de persoane au suferit răni provocate de schije de gravitate variabilă.

Doi morți și 22 de răniți în Crimeea în urma unui atac cu rachete ucrainene, potrivit guvernatorul instalat de Moscova, transmite AFP.

Armata ucraineană susține că a lovit un post de comandă din Belgorod

Armata ucraineană a lovit un post de comandă al unui regiment rusesc de pușcași motorizați în Nekhoteyevka, în regiunea Belgorod, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Nekhoteyevka este un sat din apropierea graniței ruso-ucrainene situat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de orașul Belgorod.

Lovitura a fost efectuată de Forțele Aeriene ale Ucrainei în cooperare cu alte ramuri ale armatei, potrivit Statului Major General.

„Ca urmare a activității de luptă, s-au înregistrat explozii. Ținta a fost lovită cu succes”, se arată în raport. The Kyiv Independent a precizat că nu a putut verifica imediat aceste informații.

Statul Major General nu a oferit alte detalii despre atac.

La o oră după raportul Statului Major General, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a scrie pe Telegram despre multiplele lovituri împotriva regiunii sale, dar nu a menționat niciun atac asupra Nekhoteyevka.

În ultima zi, Rusia a pierdut 1.270 de soldați pe front, susține armata ucraineană. De la începutul războiului, pierderile Moscovei se ridică la 534.360 de militari.

O persoană a fost ucisă și trei rănite după ce drone ucrainene au atacat orașul rusesc Graivoron din regiunea Belgorod, a declarat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram, transmite Reuters.

Moscova ar putea schimba doctrina privind momentul utilizării armelor sale nucleare, dacă ameninţările împotriva Rusiei cresc, a declarat duminică Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a Rusiei, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

Rusia a atacat din nou cu rachete

Coreea de Nord a furnizat Rusiei 1,6 milioane de obuze de artilerie în perioada august 2023 – ianuarie 2024. Această concluzie, scrie The Washington Post, poate fi făcută pe baza datelor obținute de organizația non-profit C4ADS, care se ocupă cu probleme de securitate globală, de la o sursă anonimă dintr-o companie rusă de transport și logistică.

Ucraina a lansat peste noapte zeci de drone vizând regiunea Briansk din vestul Rusiei, au declarat duminică oficiali ruşi, transmite Reuters.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar și decât Ramstein, în Germania, notează BBC într-un reportaj făcut în țara noastră.

Două persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate în urma unui atac rusesc cu rachete asupra regiunii Kiev în cursul nopții, a declarat duminică șeful administrației de stat din regiune, informează Reuters.

Dintre cele trei rachete lansate de Rusia, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus două deasupra regiunii Kiev, a declarat duminică comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk.

În declarația sa pe Telegram, Oleshchuk nu a precizat ce s-a întâmplat cu cea de-a treia rachetă.

Resturile căzute au rănit două persoane care nu au necesitat spitalizare, a declarat Ruslan Kravchenko, șeful administrației regiunii Kiev, pe Telegram.

De asemenea, resturile au avariat șase clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și peste 20 de case, a adăugat Kravchenko. În plus, o benzinărie, o farmacie, o clădire administrativă și trei mașini din regiune au fost de asemenea avariate.

Kievul, regiunea înconjurătoare și alte câteva regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian timp de aproximativ o oră duminică dimineața, începând cu ora locală 04:50 (01:50 GMT).

Martorii Reuters au relatat că au auzit în acel moment mai multe explozii în Kiev și în împrejurimi, care păreau a fi explozii ale sistemelor de apărare antiaeriană care au lovit arme aeriene.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un atac aerian rusesc, efectuat cu patru bombe ghidate, a ucis sâmbătă trei persoane şi a rănit alte cel puţin 56, după ce a fost lovit un imobil de locuinţe în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, care este adesea ţinta atacurilor armatei ruse, au anunţat autoritățile ucrainene.
  • În urma bombardamentului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca țara sa să primească „în totalitate și fără întârziere” pachetele de sprijin militar aprobate de partenerii internaționali ai Kievului.
  • Tot Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă că Rusia a desfășurat peste 2.400 de bombe ghidate asupra Ucrainei doar în luna iunie, aproximativ 700 fiind folosite în Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării.
  • Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că forțele ruse își retrag o parte din unitățile care desfășoară ofensiva din zona orașului Vovceansk, din regiunea Harkov.
  • Trei persoane au fost ucise sâmbătă dimineața într-un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Donețk, a anunțat Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk, instalat de Moscova.
  • Serbia a intensificat discret vânzările de muniție către vest, ceea ce a ajuns să întărească apărarea Ucrainei – chiar dacă este una dintre cele două țări europene care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
  • Armata ucraineană ar fi lovit un sistem antiaerian Pantsir S-1 amplasat în satul Dubovoe din regiunea Belgorod.
  • Șeful Serviciului al Cincilea al FSB, Serghei Beseda, care a furnizat informațiile care au stat parțial la baza deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a începe războiul din Ucraina, în februarie 2022, și-a dat demisia.
  • Rusia a pierdut 533.090 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

––

Cele mai importante informații de sâmbătă privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *