Circa 30 de jandarmi au venit și joi seară la Universitatea București ca să elibereze campusul de studenții protestatari propalestinieni. După ce toți studenții au fost legitimați și au fost anunțați că vor fi amendați, iar negocierile dintre părți nu au dat roade, jandarmii au plecat la miezul nopții. La fața locului au fost prezenți și oficiali ai Universității, dar și europarlamentarul Nicu Ștefănuță care a discutat cu studenții.
La scurt timp după plecarea presei, jandarmii s-au întors cu procese verbale cu amenzile pentru protestatari. Toți cei legitimați au fost amendați cu 500 de lei.
Jandarmii au plecat din campus. Protestatarii au fost doar legitimați, rămânând pe loc.
La această oră, o parte dintre jandarmii veniți au plecat. Până acum, protestarilor li s-a spus doar că vor fi amendați.
Nu e clar dacă vor fi lăsați să rămână în campus sau nu până la urmă, deși UB îi notificase să plece până joi la ora 22:00.
Protestatarii au fost din nou avertizați, la mai bine de o oră de când teoretic ar fi trebuit să evacueze campusul, că dacă nu vor părăsi zona vor fi sancționați cu amendă.
Nicu Ștefănuță vorbește cu reprezentații universității. „Nu este camping aici. Pot să rămână aici, dar nu cu corturile”, i s-a spus europarlamentarului.
La protest a venit și europarlamentarul Nicu Ștefănuță, proaspăt reales în Parlamentul European. A fost primit cu aplauze de studenți.
El i-a întrebat pe manifestanți dacă sunt în regulă. Răspunsul a fost afirmativ. Ștefănuță discută acum cu protestatarii, care îi spun experiența lor despre protestul început în urmă cu o lună.
La discuție a venit și un reprezentant al UB, care le-a spus studenților să evacueze zona.
Studenții întreabă ce s-a schimbat de ieri până azi, când li s-a cerut să plece.
„Mai aveți 30 de minute să eliberați”, a spus reprezentantul UB.
Întrebarea: „Ce se întâmplă dacă nu eliberăm?” a rămas fără răspuns.
Protestatarii au cerut să vorbească cu rectorul UB, Marian Preda, fără succes însă.
Sunt tensiuni între jandarmi și protestatari. Studenții susțin că vor continuarea protestului, iar jandarmii le explică faptul că UB nu este de acord ca ei să fie aici.
„Nu ne mutăm de aici, luați-ne!”, a spus o protestatară.
Protestatarii sunt legitimați de jandarmi. Li s-a comunicat că dacă refuză în continuare să părăsească campusul UB riscă să fie amendați.
Circa 30 de jandarmi și polițiști au intrat acum în campusul UB. Protestatarii au făcut un cordon uman și refuză să plece.
Reprezentanți ai UB sunt prezenți și urmăresc acțiunea forțelor de ordine.
Jurnaliștii de la fața locului au fost legitimați de reprezentații UB, care au spus că forțele de ordine urmează să intervină pentru evacuarea zonei.
„Nu atingeți forțele de ordine, nu îi înjurați, fiți pașnici. Cui îi este frică de poliție și ce se va putea întâmpla, poate pleca. Nu vă obligă nimeni să rămâneți aici”, le-a transmis unul dintre protestatari celorlalți manifestanți.
Manifestanții pro-Palestina din campusul Universității din București (UB) spun că, cel puțin pentru moment, sunt hotărâți să continue protestul, chiar dacă universitatea le-a transmis o notificare prin care li se cere să elibereze zona protestului până în această seară, la ora 22:00.
„Astăzi, la fix o lună de ocupare pașnică a spațiului din curtea rectoratului, UniBuc își pune în aplicare planul de a evacua studenții prin tactici de intimidare și implicarea autorităților”, scriu reprezentanții protestatarilor într-o postare pe Instagram.
Ei spun că au fost înștiințați că „Universitatea este în curs de formulare a unei plângeri penale prin care reclamă faptele săvârșite de protestatari” și că li s-a cerut să părăsească campusul UB până astăzi, la ora 22:00.
„Faptele pe care conducerea UniBuc pretinde că studenții le-au comis constau într-o manipulare flagrantă (acuzații de utilizare a unor mesaje naziste, acuzații de agresiuni fizice și de lezare a proprietății) a demonstrațiilor pașnice în care ne-am angajat pentru a ne susține cauza. Aceste acuzații apar în urma unor abuzuri ale UniBuc neadresate oficial, prin care unor studenți absolvenți din cadrul universității le-a fost respinsă participarea la ceremoniile de absolvire pe baza faptului că și-au exprimat solidaritatea cu cauza encampmentului”, acuză protestatarii.
„Le cerem tuturor studenților să fie solidari cu noi”
Protestatarii spun că cererile lor au fost ignorate și „dialogul direct cu reprezentanții universității a fost amânat, în speranța că vom renunța”.
„UniBuc alege să abuzeze de autoritatea sa epistemică pentru a manipula opinia publică în legătură cu acțiunile studenților, drept dovadă stă comunicatul lor de presă. După ce accesul jurnaliștilor a fost respins în curtea rectoratului, UniBuc a decis să facă un comunicat de presă în care anunță public cele de mai sus, iar pe site-ul oficial figurează o serie de poze realizate fără consimțământul participanților, în una dintre ele figurând o persoană dormind”, se mai arată în același mesaj.
Protestatarii nu vor, la ora redactării acestei știri, să părăsească campusul, așa cum le cere UB, au declarat pentru HotNews.ro mai mulți participanți la protest. De altfel, în mesajul publicat pe Instagram ei le cer studenților să li se alăture.
„Denunțăm public aceste acțiuni și le cerem tuturor studenților să fie solidari cu noi prin prezența lor la sediul din Panduri astăzi, pentru a ne apăra dreptul la protest, liberă exprimare și respectarea vieții private”, conform protestatarilor.
Universitatea din București (UB) le cere participanților la protestul pro-Palestina organizat lângă Facultatea de Psihologie și Științele Educației să părăsească zona până joi, 20 iunie, la ora 22:00, fără a spune ce se va întâmpla dacă termenul nu va fi respectat. Instituția acuză „acte de vandalism și de anarhie” și spune că protestul nu este reprezentativ pentru studenții universității.
Protestul pro-Palestina de la Universitatea din București a început în urmă cu o lună, în 20 mai. Atunci, primele corturi au apărut lângă Facultatea de Psihologie a UB.