Moscova apreciază sprijinul acordat de Coreea de Nord pentru politica Rusiei, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin. „Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră consistent și de neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcția ucraineană”, a declarat Putin la începutul discuțiilor cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian, potrivit RIA și Reuters.
Evenimentele din ziua 847 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat miercuri că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia au ajuns la „un nou nivel, mai înalt, acela de alianță”.
La întâlnirea cu Vladimir Putin de la Phenian, Kim a declarat că noul pact de parteneriat strategic semnat de cei doi lideri marchează un moment semnificativ și istoric în relațiile dintre cele două țări. (Reuters)
Mulțimi de oameni care aplaudau și ceremonii fastuoase l-au întâmpinat miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Phenian, unde liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat „sprijinul deplin” pentru războiul Rusiei din Ucraina și a promis relații strategice mai puternice cu Moscova, scriu Reuters și AFP. După discuțiile celor doi lideri, Rusia și Coreea de Nord au semnat un tratat bilateral de parteneriat strategic cuprinzător, care include chestiuni de securitate. O veste proastă pentru restul lumii, a spus pentru BBC o fostă analistă CIA.
De la începutul războiului, în Marea Neagră au fost confirmate și distruse 99 de mine, dintre care cinci de Forțele Navale Române, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Apărării pentru HotNews.ro. Mine neexplodate, resturi de muniție și tot felul de alte probleme legate de transport: așa arată Marea Neagră la doi ani de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Noi probleme pentru sistemul energetic ucrainean după ultimul atac
Atacul rusesc cu drone de azi-noapte a avariat instalații electrice din centrul și vestul Ucrainei, ceea ce a dus la noi întreruperi de energie electrică, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean al Energiei.
Aceste lovituri asupra infrastructurilor ucrainene survin în contextul în care autoritățile au anunțat și mai multe restricții, pentru a ușura presiunea pe o rețea grav slăbită de atacurile rusești.
„Inamicul a lovit o instalație electrică în centrul țării, iar restricții de alimentare au fost instituite”, a explicat Ministerul ucrainean al Energiei pe Telegram.
În regiunea Liov (vest), echipamente și linii electrice au fost de asemenea avariate în atacul nocturn, a precizat ministerul. (AFP)
Un tribunal din Orientul Îndepărtat al Rusiei a anunțat miercuri că un soldat american a fost condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare pentru amenințări cu moartea și furt.
În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani au fost arestați și condamnați la perioade lungi de închisoare în Rusia. Washingtonul, care susține militar și financiar Kievul împotriva armatei ruse din Ucraina, acuză Moscova că vrea să îi schimbe cu ruși deținuți în Statele Unite.
Gordon Black, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzat că și-a „bătut” iubita rusă, Alexandra Vashchuk, la Vladivostok și că i-a furat 10.000 de ruble (puțin peste 100 de euro).
Tribunalul Pervomaisky din Vladivostok l-a condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare într-o unitate penitenciară pentru că a „amenințat-o cu moartea” pe doamna Vashchuk și „i-a furat pe ascuns bunurile – 10.000 de ruble”, se spune într-un comunicat al tribunalului. (AFP)
Noua estimare a pierderilor rusești
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de marți: 1130 de soldați, 10 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 47 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.
Submarine rusești au făcut exerciții cu rachete de croazieră
Submarinele cu propulsie nucleară ale Flotei de Nord a Rusiei au lansat rachete de croazieră asupra unor ținte maritime în cadrul unor exerciții în Marea Barents, au anunțat miercuri agențiile de presă ruse, citând serviciul de presă al flotei.
„Submarinele nucleare cu rachete de croazieră … ale Flotei de Nord au efectuat tiruri efective de rachete asupra unor ținte maritime în Marea Barents”, se spune într-un comunicat al Flotei.
Submarinele cu propulsie nucleară Severodvinsk și Orel au tras rachete de croazieră Kalibr și Granit la o distanță de aproximativ 170 km către o țintă care simula o flotilă de nave de debarcare ale unui inamic fictiv, a relatat Interfax.
„Conform datelor de control obiectiv, exercițiul de luptă a fost finalizat cu succes”, a adăugat sursa citată. (Reuters)
Phenianul intenționează să își îmbunătățească în continuare cooperarea strategică cu Moscova, i-a spus miercuri Kim Jong Un lui Vladimit Putin, potrivit agențiilor de presă rusești.
„Situația din lume devine tot mai complicată și se schimbă rapid”, a spus Kim, citat de TASS. „În această situație, intenționăm să consolidăm în continuare contactele strategice cu Rusia, cu conducerea rusă”, a adăugat el.
Depozitul petrolier lovit de ucraineni marți arde de peste 24 de ore
Incendiul izbucnit la un depozit de petrol din orașul Azov, în regiunea Rostov din sudul Rusiei, arde de mai bine de 24 de ore, au anunțat miercuri serviciile locale de urgență, potrivit Reuters. „Incendiul din districtul Azov a fost localizat la 3.200 de metri pătrați la ora 05:30”, au transmis serviciile de urgență.
Mai multe rezervoare de depozitare a petrolului au fost cuprinse de flăcări după un atac cu dronă de marți dimineața, despre care o sursă de informații ucraineană a declarat că a fost efectuat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Sursa a declarat pentru Reuters că atacul a lovit depozitele Azovskaya și Azovneftefteprodukt, care au în total 22 de rezervoare de combustibil.
Rusia a lansat azi-noapte 21 de drone Shahed
Rusia a lansat azi-noapte din zonele Primorsko-Akhtarsk și Capul Chauda (Crimeea) 21 de drone de atac de tip Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene.
„Ca urmare a operațiunilor de luptă, 19 UAV-uri inamice Shahed au fost doborâte în regiunile Herson, Nikolaev, Dnipro, Kirovohrad, Hmelnîțkîi și Liov”, potrivit sursei citate.
Parlamentul suedez aprobă un acord de apărare cu SUA / Opoziția: O nebunie. Parlamentul suedez a aprobat marți cu o largă majoritate un acord de apărare cu Statele Unite, despre care opozanții spun că deschide calea pentru desfășurarea de arme nucleare și instalarea de baze americane permanente în Suedia.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- NATO este îngrijorată de sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi pentru programul nuclear și cel de rachete ale Coreei de Nord, a declarat marți șeful alianței, Jens Stoltenberg
- Copiii ucraineni sunt recrutați de Rusia prin intermediul rețelelor de socializare pentru a da foc mașinilor militare parcate în orașe, a declarat marți oficialul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineț.
- Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, ci pe cele ale ţărilor din Balcanii de Vest, a anunțat reprezentantul permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint.
- Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a denunțat marți o crimă de război a forțelor ruse, acuzându-le că au „decapitat” un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est.
- Rusia apelează tot mai mult la stimulente financiare și șantaj pentru a recruta germani care să spioneze în favoarea sa, a afirmat marți serviciul de informații interne de la Berlin.
- Un tribunal estonian l-a condamnat marți pe profesorul universitar rus Viaceslav Morozov la șase ani și trei luni de închisoare, după ce acesta a fost acuzat de spionaj împotriva țării baltice în favoarea Moscovei.
- Producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat că va trimite Ucrainei o armă hibrid inedită: un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație montat pe șasiul unor tancuri Leopard 2.
- China a transmis marţi NATO să „înceteze să mai transfere vina” în legătură cu războiul din Ucraina, după ce şeful alianţei militare occidentale a acuzat Beijingul că a agravat conflictul prin susţinerea Rusiei.
- Cei mai mulți ucraineni consideră că Volodimir Zelenski trebuie să rămână președinte atât timp cât legea marțială impusă de război este în vigoare, arată un sondaj realizat Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.
- Peste 20 de țări membre ale NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an, a declarat luni seara secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
- Premierul olandez Mark Rutte a declarat marți că este „prudent optimist” că Ungaria va renunța la opoziția față de numirea sa în fruntea NATO, după ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban.
––––-