Marile puteri occidentale și țările din restul lumii vor încerca să ajungă duminică, ziua a doua a importantului summit din Elveția privind Ucraina, la un consens privind condamnarea invaziei ruse și pentru a sublinia preocupările legate de costul uman al războiului. Un proiect al declarației finale a summitului, văzut de Reuters, se referă la invazia rusă ca fiind un „război” – o etichetă pe care Moscova o respinge – și solicită ca Ucraina să recapete controlul asupra centralei nucleare Zaporojie și asupra porturilor sale de la Marea Azov.
Evenimentele din ziua 844 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:
Pozițiile Kievului au fost luate în considerare în comunicatul final al summitului liderilor mondiali convocat pentru a încerca să obțină pacea în războiul dintre Ucraina și Rusia, a spus duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.
El a afirmat presei din stațiunea Buergenstock din centrul Elveției că textul este complet și „echilibrat” și a adăugat că nu au fost discutate planuri alternative de pace în cadrul evenimentului de două zile. (Reuters)
Încă un jurnalist rus mort pe front
Un jurnalist rus a fost ucis într-un atac cu dronă în estul Ucrainei, unde se pregătea să realizeze un reportaj, a anunțat duminică instituția sa de presă, la trei zile după moartea unui alt corespondent rus în apropiere de linia frontului.
„Corespondentul nostru Nikita Tsitsagi a fost ucis într-un atac al dronelor armatei ucrainene”, a afirmat publicația News.Ru pe Telegram.
Acesta a precizat că atacul a avut loc în zona mănăstirii Sfântul Nicolae, în apropiere de Vuhledar, un oraș în care au loc lupte crâncene de luni de zile.
Joi, un jurnalist al televiziunii ruse de stat a fost ucis și un altul a fost rănit într-un atac cu drone ucrainene în Golmivsky, un sat controlat de Rusia aflat în apropierea liniilor de front din estul regiunii Donețk. (AFP)
VIDEO Susținători ISIS au luat ostatici într-un centru de detenție din Rusia – presă / Ei au cerut o mașină și cale liberă să plece.
Dacă Federația Rusă ar fi fost interesată de un schimb integral de prizonieri, acesta ar fi avut deja loc, a declarat avocatul poporului din Ucraina, Dmytro Lubinets, pentru agenția de presă Ukrinform.
Declrația vine în contextul în care Zelenski a anunțat la începutul lunii mai că Kievul este interesat de un schimb total de prizonieri de război cu Moscova și că ideea va fi discutată la summitul global pentru pace din Elveția.
Vorbind cu jurnaliștii în prima zi a summitului, Lubinets a spus că Rusia nu pare interesată de acest schimb. „În calitate de persoană implicată în mod constant în aceste procese, pot confirma că Ucraina nu a refuzat niciodată să facă schimb de prizonieri de război”, a declarat Lubinets.
„Dimpotrivă, venim în mod constant cu noi inițiative. Dacă rușii ar fi fost interesați să își returneze prizonierii de război, am fi făcut-o de mult timp. Se pare că pur și simplu nu au nevoie de ei”. (Kyiv Independent)
General ucrainean: Ajutorul occidental va avea un impact semnificativ în câteva luni
Prim-adjunctul ministrului ucrainean al apărării, generalul-locotenent Ivan Havrylyuk, a declarat că ajutorul militar occidental a început să sosească în Ucraina, dar acesta nu va ajunge probabil pe scară largă și nu va avea un impact semnificativ asupra situației de pe linia frontului decât peste câteva săptămâni sau luni, notează Institutul pentru Studiul Războiului.
Havrylyuk a declarat pentru Associated Press că forțele ucrainene încă așteaptă ca cea mai mare parte a asistenței militare americane anunțate la sfârșitul lunii aprilie 2024, dar volumele limitate care au ajuns până acum reduc deja din deficitul pe partea de artilerie .
El a spus că avantajul artileriei forțelor rusești a scăzut recent de la șapte la unu la cinci la unu ca urmare a sosirii ajutorului american.
Generalul și-a exprimat speranța că Ucraina își va putea apăra mai bine spațiul aerian în viitor, în urma sosirii avioanelor de luptă F-16 și a altor mijloace de apărare aeriană furnizate de Occident.
Noua estimare a pierderilor rusești
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de sâmbătă: 1160 soldați, 6 blindate de luptă, 58 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 56 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
Finlanda: Summitul de pace trebuie să aibă o continuare cât mai curând
Summitul din Elveția trebuie să aibă o continuare cât mai curând posibil, a declarat sâmbătă seară președintele Finlandei, Alexander Stubb.
„Pentru că pacea este… întotdeauna un proces”, le-a spus el celor peste 50 de lideri reuniți la Lucerna.
„Avem 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia… Rusia a invadat Finlanda în cel de-al Doilea Război Mondial, am pierdut 10% din teritoriul nostru, inclusiv pământul unde s-au născut bunicii mei și unde s-a născut tatăl meu”. (Reuters)
Volodimir Zelenski, susținut ferm de zeci de lideri reuniți sâmbătă în Elveția, a promis că va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi validate de comunitatea internațională, notează AFP.
Kenya, Arabia Saudită și Turcia au deplâns faptul că Rusia, care a criticat summitul, nu a fost deja invitată în Elveția. „Acest summit ar fi putut fi mai orientat spre rezultate dacă cealaltă parte a conflictului, Rusia, ar fi fost prezentă în sală”, a declarat șeful diplomației turce, Hakan Fidan.
Însă majoritatea celor aproximativ 90 de țări prezente și-au reiterat sprijinul pentru Ucraina și au făcut apel la o „pace justă” bazată pe Carta Națiunilor Unite.
„Când planul de acțiune va fi pe masă, acceptat de toți și transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanților Rusiei, pentru a putea pune cu adevărat capăt războiului”, a promis Zelenski.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Înghețarea conflictului din Ucraina nu este un răspuns, ci o „rețetă” pentru viitoare războaie de agresiune, a declarat sâmbătă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul summitului pentru pace.
- Evoluțiile pe front: Ucrainenii au atacat cu drone o importantă bază aeriană rusească / Rușii spun că înaintează în Harkov
- România anunță că nu va permite participarea delegaţiilor din Rusia şi Belarus la reuniunea OSCE de la București
- Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian suedez. În comunicatul armatei suedeze de spune că un avion rus de tip Suhoi SU-24 a fost avertizat că a violat spațiul aerian al Suediei, însă nu a răspuns, astfel că aviația militară suedeză a ridicat de la sol două avioane Gripen pentru a-i ieși în întâmpinare
- În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de sâmbătă, Geng Shuang, reprezentantul adjunct al Chinei la Națiunile Unite, a cerut Ucrainei și Rusiei să înceapă cât mai curând posibil negocierile de pace.
- Liderii G7 nu au discutat despre propunerile președintelui rus Vladimir Putin privind pacea în Ucraina, deoarece toată lumea știa că acestea nu sunt serioase, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
- „Unele state membre nu voiau să audă de această condiție privind minoritățile”: Ungaria a dezvăluit de ce a deblocat negocierile de aderare a Ucrainei la UE.
- Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE.
- Paisprezece sportivi ruși și unsprezece bieloruși au fost autorizați de CIO să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august), în patru discipline, potrivit unei prime liste publicate sâmbătă de organismul olimpic.