Liderii Grupului celor șapte mari democrații au convenit joi asupra unui acord-cadru pentru acordarea de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind profiturile din activele suverane rusești înghețate. Acordul politic a fost elementul central al primei zile a summitului anual al liderilor G7 din sudul Italiei, la care a participat pentru al doilea an consecutiv și Volodimir Zelenski. Acesta a semnat un nou acord de securitate pe termen lung cu președintele american Joe Biden, după ce a semnat un acord de securitate pe 10 ani cu Japonia, care a promis să ofere Kievului 4,5 miliarde de dolari în acest an, ceea ce subliniază că Occidentul continuă să susțină puternic Ucraina. Biden a spus că acordul privind activele înghețate este „rezultat semnificativ”, adăugând că este „încă semnal pentru (Vladimir) Putin că nu dăm înapoi”, potrivit Reuters.
Volodimir Zelenski și Joe Biden după ce Ucraina și SUA au semnat un acord de securitate pe zece aniFoto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFF / UPI / Profimedia
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 842 – LIVE pe HotNews.ro:
09:56 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1250 soldați, 8 tancuri, 26 alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 60 diferite vehicule și 16 echipamente speciale.
“It may seem difficult at first, but everything is difficult at first.”
Miyamoto MusashiThe combat losses of the enemy from February 24, 2022 to June 14, 2024. pic.twitter.com/sq6f5IN7BF
— Defense of Ukraine (@DefenceU) June 14, 2024
09:47 Guvernatorul regiunii ruse Voronej, Aleksandr Gusev, a declarat că drone ucrainene au atacat un depozit petrolier peste noapte pe timp de noapte, provocând daune „minore”.
„Dronele ucrainene au încercat să lovească un depozit de petrol din districtul Liski din regiunea Voronej de la o altitudine foarte joasă”,a spus Gusev pe Telegram, adăugând că, potrivit primelor informații, mai multe drone au provocat daune minore rezervoarelor de combustibil, dar nu a avut loc niciun incendiu și nu au fost raportate victime. (Ukrainska Pravda)
08:40 Forțele aeriene ucrainene au afirmat că Rusia a lansat azi-noapte 14 rachete și 17 drone de tip Shahed. Potrivit unei postări de pe Telegram: „în total, inamicul a folosit 31 de mijloace de atac aerian:
- 10 rachete de croazieră X-101/X-555 de la aeronave de aviație strategică Tu-95 MS (zona de lansare regiunea Saratov – Federația Rusă);
- 3 rachete balistice Iskander-M (lansate din Crimeea și teritoriul Krasnodar – Federația Rusă);
- 1 rachetă balistică aeriană X-47M2 „Kinjal” (din spațiul aerian al regiunii Tambov – Federația Rusă);
- 17 UAV de atac Shahed-131/136 (zona de lansare – Yeysk – Federația Rusă).
Rusia susține că a doborât 87 de drone azi-noapte
„Ca urmare a luptei antiaeriene din regiunile Hmelnîțkîi, Harkov, NIkolaev, Odesa, Zaporojie, Dnipro și Kirovohrad, au fost doborâte 24 de ținte aeriene: 7 rachete de croazieră X-101/X-555 și 17 UAV-uri de atac Shahed-131/136”, au mai transmis forțele aeriene ucrainene.
08:22 Rusia a afirmat vineri că a doborât 87 de drone ucrainene în cursul nopții, dintre care 70 au vizat regiunea Rostov, în sudul țării, unde se află cartierul general al operațiunii ruse în Ucraina.
„În cursul nopții, o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul dronelor aeriene (…) a fost împiedicată”, a susținut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. „Un total de 87 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor rusești”, a adăugat acesta.
00:18Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Xi Jinping „mi-a dat cuvântul” că nu va vinde arme Rusiei.
„Am avut o convorbire telefonică cu liderul Chinei. El a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea”, a declarat Zelenski, care a adăugat: „Mi-a dat cuvântul său”.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Membrii G7 au ajuns la un acord cu privire la utilizarea viitoarelor dobânzi obținute din suma de 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei, le-a spus un oficial american de rang înalt reporterilor în marja reuniunii G7
- Preşedintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la summitul G7 din Italia, un acord bilateral de securitate, pe 10 ani, menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse.
- Zelenski a ținut un discurs la summitul G7 din Italia, în care le-a mulțumit liderilor reuniți acolo pentru ridicarea restricțiilor privind modul în care Ucraina poate să folosească armele primite și pentru că astfel au permis Kievului să lovească chiar în interiorul teritoriului rus.
- Trupele ruse au înregistrat pierderi „astronomice” în timp ce încercau să avanseze în regiunea ucraineană Harkov, a declarat un oficial NATO care a vorbit sub protecția anonimatului, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din țările NATO care a avut loc la Bruxelles.
- Guvernul Statelor Unite ale Americii, împreună cu guvernele Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat, joi, despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova.
- Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre, într-un moment în care ea trebuie să facă faţă ameninţării ruse în Europa, scrie joi AFP, citând un înalt responsabil al NATO.
- Dmitri Medvedev le cere rușilor să comită acte de terorism în Occident, în comentarii fără precedent: „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.
- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că membrii alianței de apărare conduse de SUA vor lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși, ca răspuns la campania de activități ostile a Moscovei, care a inclus acte de sabotaj și atacuri cibernetice.
- Opt țări UE, inclusiv România, cer blocarea liberei circulații a diplomaților ruși în Uniunea Europeană. „Libera circulație a diplomaților ruși facilitează activitățile maligne”, spune apelul celor opt țări. Inițiativa a fost pornită de oficialii cehi, iar șapte țări au susținut-o.
——————