O femeie și un bărbat din comuna brăileană Mircea Vodă au fost găsiți fără suflare, marți dimineață, în casa în care locuiau. Poliția are indicii că bărbatul și-a omorât concubina și apoi s-a sinucis. Cu o zi înainte, victima sunase la 112, dar polițiștii din teren nu au găsit locuința și au plecat. Ei sunt vizați acum de o anchetă internă a IPJ Brăila, scrie publicația locală DeBrăila.
Poliția RomânăFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Femeie în vârstă de 44 de ani a sunat luni, la ora 12:31, la numărul unic de urgență 112. Ea nu a spus nimic, dar pe fundal se auzeau numeroase țipete. Totuși, STS a furnizat date de localizare, iar către acestea au fost trimise două echipaje de poliție.
Polițiștii au ajuns în fața casei, potrivit DeBrăila, dar au comunicat că nu se confirmă existența unui conflict. „În urma verificărilor efectuate, nu au fost obținute date care să confirme faptul că în zonă ar fi avut loc un conflict”, a transmis IPJ Brăila.
„Au bătut în poartă, dar nu a răspuns nimeni”, spune un vecin despre polițiștii ajunși la fața locului, potrivit Antena3.
Potrivit poliției din Brăila, „s-au purtat discuții cu locuitorii din zonă pentru a încerca identificarea unui imobil unde ar fi avut loc evenimentul” și s-a încercat, totodată, „identificarea apelantei, inclusiv prin prezentarea spre recunoaștere a numărului de telefon de pe care s-a apelat”.
Cu toate acestea, polițiștii care au intervenit la caz au vorbit cu localnici dar nimeni „nu a putut oferi informații care să ajute la identificarea locației sau a apelantei”. S-a încercat inclusiv „reapelarea postului telefonic fără rezultat, numărul fiind alocat unei cartele pre-pay neînregistrate”.
Marți dimineață, polițiștii au fost sesizați din nou, prin apel la 112, că o femeie și un bărbăt din Mircea Vodă au fost găsiți morți în casă. Poliția a confirmat apoi că femeia de 44 de ani, una dintre victime, deținea telefonul de pe care a fost făcut apelul cu o zi înainte. „La momentul efectuării verificărilor în teren, vecinii nu au putut furniza această informație”, precizează IPJ Brăila.
Al doilea cadavru aparține unui bărbat de 50 de ani, concubinul femeii, care este principalul suspect de crimă. El și-a pus capăt vieții după crimă, iar polițiștii spun că avea antecedente penale.
Unii săteni au povestit că au fost martori la violențe. „Ea a fugit din curte, și mama ei stă pe strada cealaltă. A luat-o pe uliță, a ajuns până la jumătatea străzii, dar el a ajuns-o din urmă, cu bicicleta, și a adus-o înapoi”, a declarat o vecină pentru Antena3.
Acum, o anchetă demarată de conducerea IPJ Brăila va stabili cum s-a derulat intervenția polițiștilor. Legea dă posibilitatea agenților să intre în locuință în momentul în care există suspiciuni cu privire la faptul că, în interior, ar putea avea loc o faptă gravă.
Publicația locală scrie că la comanda IPJ Brăila s-a aflat adjunctul Iorgu Munteanu, care avea autoritatea de a dispune măsurile necesare într-un astfel de caz.
Contact de HotNews.ro, un reprezentant al IPJ Brăila a transmis că acțiunea poliției este investigată într-o anchetă internă dispusă de conducerea IPJ Brăila, iar detalii despre aceasta vor fi comunicate ulterior. De asemenea, Poliția Română a transmis că a trimis la Brăila o echipă pentru a face verificări privind modul cum a fost gestionat cazul.
„Conducerea Poliţiei Române a dispus, încă de ieri, 11 iunie, trimiterea unei echipe din cadrul Direcţiei Control Intern, pentru a efectua verificări cu privire la modul de gestionare a cazului. În această dimineaţă, echipa de poliţişti a ajuns la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi a demarat verificările”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Poliţiei Române
Asemănările cu cazul Caracal
Acest eșec al polițiștilor de a interveni la timp pentru a opri o crimă aduce aminte de un caz similar, cel de la Caracal din iulie 2019. Atunci, Alexandra Măceșanu, o tânără de 15 ani care a fost răpită de Gheorghe Dincă, a sunat la 112, de trei ori, pentru a anunța că este răpită și ținută într-o casă împotriva voiței ei. Cu toate acestea, polițiștii au intrat în casa presupusului asasin abia după 19 ore.
Atunci, poliția a dat vina pe STS că i-a dat trei adrese greșite și a găsit singură adresa suspectului. Nu a intervenit însă imediat. A aflat în jurul orelor 2-3 dimineața, dar a așteptat să se facă ora 6 ca să intre să facă percheziția, pentru care luase mandat de la judecător.
Fiind vorba despre un caz în care viața unui om era în primejdie ar fi putut să intervină rapid, fără să mai aștepte mandatul. O spune Constituția, o admite și procurorul general și, după o serie de declarații incoerente, șeful Poliției Române care a fost demis.
Citește și: