Raportul are trei pagini și este atribuit Securității. Datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, și spune că, în cazul lui Nicușor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani. Din patru specialiști cărora redacția le-a dat documentul trei l-au numit „fake” sau cu „suspiciuni”. HotNews.ro publică acest document pentru că a apărut deja în spațiul public (Realitatea TV și Solid News, site-ul lui Cosmin Gușă) și este de interes public ca el să fie prezentat în contextul interpretării specialiștilor.
colaj Nicușor Dan și capturi din documentFoto: Hotnews
UPDATE 18:53 Marți, la ora 10.00, CNSAS se va întruni într-o ședință săptămânală, ordinea de zi fiind deja stabilită, iar surse din instituție spun că se va decide la începutul acesteia dacă va fi discutat subiectul Nicușor Dan.
- HotNews.ro a furnizat documentul unui număr de patru cercetători familiarizați cu arhiva Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
- Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, susține că raportul nu este autentic. „După toate detaliile grafice, documentul este un fake, nici măcar bine făcut. Cu certitudine este un document fake. Sunt detalii de conținut, de stilistică, detalii asupra unor date. Din minime verificări, documentul este fals”, susține Demetriade.
- Un alt cercetător contactat de HotNews.ro, istoricul Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică, spune că, la prima vedere, după stil și formă documentul ar putea fi autentic, dar este greu de apreciat până când nu este văzut originalul și dosarul din care a fost extras.
- Un al treilea expert cu mare experiență, care a rugat să nu fie identificat, a spus că „există indicii că documentul nu este real”. El a furnizat două neconcordanțe factuale importante, în opinia lui: „După adresa de verificare numărul 140/DI7D7…” trebuia, de fapt, să fie indicativul ofițerului. Și nu e”. Practic, codificarea din epocă era alta.
- Încă un detaliu remarcat de acest al treilea specialist: „Se invocă UM0195, dar aceasta nu era ce spune în document, ci era unitatea de contrainformații a Centrului de Informații Externe (UM 0544). Direcția I Informații Interne era o unitate distinctă, care n-avea treabă cu CIE”.
- Și al patrulea expert, cercetător CNSAS, de asemenea citat fără nume, a spus în dialogul cu redacția că documentul este fals, pentru că lipsește watermark-ul instituției și ștampila de la Direcția Arhivă, care ar trebui să conțină inclusiv data la care a fost eliberat.
- HotNews.ro a trimis către CNSAS documentul furnizat presei de către o filieră PSD și așteaptă o reacție oficială.
- După publicarea articolului, Nicușor Dan a transmis că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, având două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017 și că „documentul prezintă mai multe neconformități faptice”. „În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”, mai spune primarul Capitalei.
Documentul furnizat presei de către un om din echipa PSD este atribuit „Serviciului I – Securitatea Municipiului București – Ministerul de Interne” și se numește „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”.
Olimpiada de Matematică din Australia din 1988
El este calificat drept „Strict secret” și susține că a fost întocmit într-un exemplar unic.
Raportul începe spunând că „În perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, la care participă 250 de concurenți din 49 de țări. Republica Socialistă România participă cu un număr de șase concurenți care au fost selecționați de Ministerul Educației și Învățămîntului.
În urma acestui proces și a pregătirilor anterioare, deplasarea este făcută de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicușor Daniel din Făgăraș, Faracășanu Octavian Petre din Craiova, Rădulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei și Belgun Florin Alexandru din București”.
Documentul susține că dintre cei 6 participanți, trei „au avut deplasări care au avut aceleași scopuri, ocazie cu care au făcut obiectul verificărilor și avizelor transmise Ministerului Educației și Învățământului”. Printre cei trei se numără și Nicușor Dan, conform acestui document.
„Au început demersurile de recrutare”
Despre Nicușor Dan, raportul precizează „că au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”, iar „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.
Olimpiada internațională de matematică din Cuba a fost în 1987, cu un an înainte de cea din Australia.
Expresia „Au început demersurile de recrutare”, susține unul dintre specialiștii contactați de HotNews.ro, este complet străină nu doar limbajului epocii, ci și strategiilor Securității. Este unul dintre argumentele pentru care specialistul suspectează că ne aflăm în fața unui fake.
Raportul susține că, înainte de plecarea în Cuba, Nicușor Dan „s-a prezentat la întâlnirile planificate, cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător”.
Potrivit documentului, elevul „a manifestat o ură față de Vasiu Adrian cu care se afla în concurență la concursurilor de matematică”. Nicușor Dan a furnizat două note informative despre acesta, dar „fără o valoare informativă deosebită”.
După participarea la olimpiada internațională din Cuba, Nicușor Dan „a mai furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate”. În baza acestei notei, Securitatea a decis să-i retragă avizul de deplasare lui Barcau Mugurel Alexandru, din Craiova.
Raportul mai precizează că elevul Nicușor Dan „a oferit note de interes în ceea ce îl privește pe Cocorada Sorin, profesor la lic. Industrial Radu Negru din Făgăraș”.
„Ofițer informativ lt. Maj. Agache Constantin”
Nota este semnată, la final, de ”Ofițer informativ lt. Maj. Agache Constantin”. El trasează obiectivul ca ”analiza și evaluarea” să fie efectuată ”după întoarcerea în țară, dar nu mai târziu de luna septembrie a acestui an. Evaluarea va fi făcută individual, separat cei care au angajament și separat cei care nu au angajament”.
Ce spun cercetătorii
Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, susține că documentul nu este autentic. „Strict tehnic, trebuie să privilegiem adevărul. După toate detaliile grafice, documentul este un fake, nici măcar bine făcut. Cu certitudine este un document fake. Nu doar lipsa watermark-ului instituției noastre, ci și detalii de conținut, de stilistică, detalii asupra unor date. Din minime verificări, documentul este fals, deci nu are rost să discutăm despre conținutul lui“, susține Demetriade.
Un alt doilea cercetător CNSAS intervievat, care nu a vrut să fie citat cu nume, susține că documentul nu este autentic, pentru că lipeşte watermark-ul instituţiei, dar şi ştampila de la Direcţia Arhivă, ştampilă pe care este trecută inclusiv data la care un document este eliberat.
HotNews.ro l-a contactat și pe istoricul Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică. El a subiniat că este greu de apreciat până când nu este văzut originalul și dosarul din care a fost extras: „Chiar dacă documentul există în dosar, autentic nu înseamnă că este și adevărat. De regulă, noi, istoricii, atunci când facem o afirmație o facem în baza unor surse, astfel încât cititorul sau un alt istoric să poată confruntă spusele noastre”.
„Documentul conține anumite expresii uzuale fostei securități, iar ofițerul speculează concurența dintre olimpici. (…) Un astfel de document nu se găsește întâmplător. Fie se află deja în posesia uneia dintre persoanele menționate în document, fie a fost căutat în mod special”, a spus pentru HotNews.ro istoricul Dumitru Lăcătușu.
Dacă documentul este autentic, spune Lăcătușu, atunci este caracterizarea făcută de un ofițer de securitate, care poate fi părtinitor, și este important de văzut întreg dosarul din care a fost extras acest document, a subliniat istoricul.
„Am întâlnit rapoarte în care afirmațiile ofițerului de securitate nu reflectă realitatea, ci doar propriul discurs al Securității despre un anumit episod / fapt / tentativă de recrutate etc. Deci, ceea ce scrie acolo, dacă este autentic, este strict punctul de vedere al ofițerului de securitate și noi nu avem efectiv cum să știm cum a reacționat persoane respectivă. Dacă a fost așa sau dacă ofițerul a improvizat pentru a da bine în fața șefilor și a arăta că delegația în Australia este acoperită informativ”, a mai spus istoricul.
Cine este Mugurel Alexandru Barcău, elevul despre care documentul atribuit Securității spune că ar fi fost turnat de Nicușor Dan
Potrivit CV-ului de pe site-ul Institutului de Matematică al Academiei Române, Mugurel Alexandru Barcău este de profesie matematician, unde este și angajat, și-a luat doctoratul în matematică la Universitatea din New Mexico în 2001 și a predat la două universități din America, dar și la ASE. Este interesat de criptografie, teoria numerelor și geometrie algebrică.
Nicușor Dan a fost verificat de CNSAS în 2012, atunci nu s-a găsit nimic
Nicușor Dan a fost verificat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în 2012 când a mai candidat la Primăria Capitalei, potrivit unei adeverințe de pe site-ul instituției. Atunci, CNSAS a decis că Nicușor Dan „nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității… ”
HotNews.ro a trimis către CNSAS documentul furnizat presei de către o filieră PSD și așteaptă o reacție oficială.
Cine este Adrian Vasiu, elevul despre care documentul atribuit Securității spune că Nicușor Dan îl ura
Adrian Vasiu este de profesie matematician care predă, din 2007, la Universitatea Binghamton din New York, conform site-ului oficial al universității. A studiat matematica atât în România, cât și în America, unde a și obținut doctoratul la Universitatea Princeton, în 1994.
Conform CV-ului său, actualizat în 2023, Vasiu a început să lucreze din 1991 la universități din SUA, Germania și Elveția.
La capitolul premii, matematicianul Adrian Vasiu a obținut, din 1987 și până în 1998, patru distincții în matematică.
Nicușor Dan: „În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”
După publicarea articolului, Nicușor Dan a reacționat spunând că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea și că în relația cu autoritățile statului de atunci a „avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”:
„Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:
-am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);
-în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;
-nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;
-documentul prezintă mai multe neconformități faptice”.