Slobozia este, în prezent, cel mai mic oraș care a promovat și care va juca în prima divizie a fotbalului nostru în campionatul viitor. Publicația de sport GOLAZO.ro a realizat un reportaj și a descoperit, aproape înghițite de vegetație, simbolurile bogăției care aduceau aici mii de turiști pe zi, la începuturile capitalismului românesc.
Ruinele complexului de la SloboziaFoto: Golazo.ro
Reședința de județ a Ialomiței, o așezare mică, Slobozia nu numără cu mult peste 40.000 de locuitori. E o localitate cu istorie nobilă, construită pe ruinele cetății romane Netindava. Astăzi însă, comunitatea de aici are o viață dificilă, cu mulți oameni angajați în sectorul public. Promovarea echipei în Superligă a retrezit ambițiile și melancoliile urbei.
Epoca milionarului Ilie Alexandru
Mecanic de profesie și vicecampion național la box la categoria semi-grea, cu o avere estimată la acele vremuri la 80 de milioane de dolari, omul de afaceri Ilie Alexandru a fost unul dintre primii milionari români de după Revoluție.
El a construit la 2 kilometri de Slobozia o replică a turnului Eiffel și copia fermei Southfork din cunoscutul și aspiraționalul serial Dallas.
Replica Turnului Eiffel, izolată și închisă (Foto: Golazo.ro)
Mecanicul devenit un excentric milionar a tânjit nu doar să simtă Parisul mai aproape, ci și opulența familiei conduse de J.R. Ewing. Apoi, Ilie Alexandru și-a botezat firma și parcul cu un alt nume de lux: Hermes, una dintre mărcile de elită ale modei internaționale.
Așa a răsărit, în sudul României, o combinație incongruentă între modele ale Vestului și un succes timpuriu al capitalismului din Est. „Pe timp de vară, când treceau spre litoral, aici veneau peste 10.000 de turiști”, își amintesc oamenii din Slobozia.
Ferma lui J.R. Ewing arată ca un templu care așteaptă să fie descoperit din junglă
Ilie Alexandru nu mai trăiește azi, au rămas însă în urmă cele două replici. Drumul până la turnul Eiffel e azi năpădit de buruieni. Iar complexul lui J.R. Ewing arată ca Angkor Wat, complexul de temple din Cambodgia, pierdut în junglă vreme de aproape 500 de ani, până când a fost redescoperit. Parcă copia fermei familiei Ewing își așteaptă exploratorii.
Construcția decăzută a intrat în administrația altei firme. E supravegheată video și înconjurată de un gard de sârmă.
Reportajul integral, pe GOLAZO.ro.