LIVE Război în Ucraina – ziua 827: Luptele violente se intensifică în estul Ucrainei / Şeful NATO cere o discuţie despre restricţiile pentru armele furnizate Ucrainei / Kievul a lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea folosind arme occidentale

În cea de-a 827-a zi de război, Rusia a anunțat că a doborât 8 rachete ATACMS deasupra Mării Azov și 8 drone kamikaze deasupra Mării Negre, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Pe de altă parte, Ucraina susține că a respins parțial un atac lansat de Moscova în timpul nopții.

În cea de-a 827-a zi de război, Rusia a anunțat că a doborât 8 rachete ATACMS deasupra Mării Azov și 8 drone kamikaze deasupra Mării Negre, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Pe de altă parte, Ucraina susține că a respins parțial un atac lansat de Moscova în timpul nopții.

Un militar rus lansează o rachetă anti-tanc, pe frontul din UcrainaFoto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 827 – LIVE pe HotNews.ro:

23:07Rusia consideră livrările planificate de avioane de luptă F-16 către Ucraina drept o „acțiune de semnal” din partea NATO în domeniul nuclear, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenției de presă RIA.

22:53Președintele american Joe Biden a dat în secret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei cu arme americane, anunță joi Politico, citând un oficial american și alte două persoane familiare cu planul.

22:48Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de euro (542 de milioane de dolari), în timpul unei vizite neanunțate în orașul portuar Odesa, potrivit Berliner Zeitung.

Pistorius a sosit într-un moment în care Kievul crește presiunea asupra aliaților săi, îndemnându-i să ridice interdicția privind utilizarea armelor furnizate de Occident împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei. Berlinul s-a opus în mod repetat acestei idei din cauza temerilor că acest lucru ar duce la o escaladare a războiului.

Noul pachet va include muniție pentru sistemele de apărare antiaeriană IRIS-T și rachete SLS cu rază mai scurtă de acțiune, precum și drone de recunoaștere, 1 milion de cartușe pentru arme de calibru mic, tancuri de luptă Leopard 1 și vehicule blindate Marder.

De asemenea, Berlinul va trimite Ucrainei piese de schimb pentru sisteme de artilerie și tancuri de luptă Leopard, a precizat Pistorius. Unele dintre echipamente sunt pe cale să fie livrate, a adăugat el, potrivit The Kyiv Independent.

„Vom continua să vă sprijinim în această luptă defensivă”, a declarat ministrul german, în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Aceasta este a treia vizită a lui Pistorius în Ucraina după izbucnirea războiului.

Vizita la Odesa nu a fost anunțată în avans din motive de securitate, în condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile aeriene și a lansat ofensiva din Harkov, scrie ziarul. Ministrul german a vizitat anterior Kievul, în noiembrie 2023.

Pistorius a declarat la jumătatea lunii mai că Berlinul va furniza Kievului un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot, fără a preciza data livrării. De asemenea, se așteaptă ca Ucraina să primească încă un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T.

22:11Statele Unite sunt aproape de finalizarea unei înțelegeri care ar asigura acordul bilateral de securitate cu Ucraina, anunțat anul trecut de Joe Biden la o reuniune G7, a declarat joi o sursă pentru Reuters.

Națiunile G7, conduse de Washington, au dezvăluit în iulie un cadru pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, astfel încât Kievul să-și consolideze apărarea împotriva Rusiei.

Comentariile oficialului american au venit după un articol al Financial Times, publicat mai devreme joi, care susținea că încheierea acordului de securitate este aproape.

22:03Secretarul american de stat, Antony Blinken, a făcut o remarcă importantă cu privire la posibilitatea ca SUA să dea undă verde Ucrainei pentru a folosi armele americane pentru a lovi în interiorul Rusiei. Deși nu a spus-o în alb și negru lasă spațiu pentru interpretare. În acest context, New York Times subliniază într-un articol că presiunea în jurul președintelui american crește, iar atât aliați, cât și consilieri ai acestuia spun că o schimbare de poziție a lui Joe Biden este inevitabilă.

21:42Ritmul lent al contribuțiilor financiare ale donatorilor internaționali reprezintă principalul obstacol în calea expedierii mai rapide a munițiilor de care Ucraina are nevoie disperată, a declarat joi un oficial de frunte al campaniei derulate de Cehia pentru aprovizionarea Kievului cu obuze.

21:10Numărul ucrainenilor care trăiesc în sărăcie a crescut, începând din 2020, cu 1,8 milioane de oameni, ajungând la un total de aproximativ 29% din populație, în timp ce invazia invazia rusă declanșată în 2022 continuă să devasteze economia țării, arată un raport al Băncii Mondiale, citat joi de Reuters.

20:55Luptele violente se intensifică în apropierea orașului Pokrovsk, situat în estul țării, a anunțat joi Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei.

„Numărul de confruntări în sectorul de la Pokrovsk rămâne cel mai mare”, a transmis Statul Major, în actualizarea sa de după-amiază, potrivit Sky News.

Zona, situată la nord-vest de orașul Donețk, a cunoscut o creștere a activității militare rusești în ultimele săptămâni.

„Inamicul a făcut deja 18 încercări ofensive acolo astăzi”, a precizat conducerea armatei ucrainene.

De asemenea, cinci angajamente de luptă au început în apropiere de Novooleksandrivka, un sat situat la aproximativ 30 de kilometri est de Pokrovsk, conform Statului Major.

„De asemenea, trupele noastre continuă să respingă agresorul”, a mai susținut conducerea armatei ucrainene.

Momentul în care donele Magura au avariat două nave rusești

20:40Dronele navale ucrainene Magura 5V au avariat încă două nave de patrulare rusești în peninsula anexată Crimeea ocupată, ceea ce ridică la patru numărul total de nave lovite în atacul de noaptea trecută, a afirmat joi serviciul ucrainean de informații militare (HUR), potrivit The Kyiv Independent.

Agenția anunțase inițial, anterior în cursul zilei, că două nave rusești de patrulare de tipul KS-701 Tunets (Tuna) au fost distruse în atac.

„Ocupanții foloseau aceste nave pentru logistică și pentru patrularea apelor din apropierea peninsulei ocupate”, a transmis HUR.

Agenția a precizat că Grupul 13, o unitate din cadrul său, a atacat cu drone navale un depozit de ambarcațiuni în Golful Vuzka, care se află în dreptul orașului Chornomorske de pe coasta de vest a peninsulei Crimeea.

Anterior în cursul zilei de joi, autoritățile ruse au afirmat că un atac cu rachete ucrainene a avariat două feriboturi de transport în orașul-port Kerci, din estul peninsulei.

Ministerul Apărării de la Moscova a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât în cursul nopții opt rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, furnizate Ucrainei de către SUA, și opt drone.

Kievul a efectuat o serie de atacuri de succes împotriva unor obiective rusești din Crimeea și din vecinătatea peninsulei, care au afectat puternic Flota rusă din Marea Neagră.

20:13România își va putea întreține singură sistemele HIMARS din dotare, iar Ucraina își va putea trimite aici lansatoarele de rachete pentru a fi reparate, după ce, în urma colaborării dintre firma românească Aerostar S.A. şi compania americană Lockheed Martin, a fost lansat joi Centrul Naţional de Mentenanţă pentru sistemul HIMARS.

Secretarul de stat al Papei Francisc intervine în chestiunea autorizării Ucrainei de a lovi cu arme occidentale interiorul Rusiei

19:22 Autorizarea folosirii de către Ucraina pe teritoriul Rusiei a armelor livrate de NATO ar declanşa o „escaladare incontrolabilă” a conflictului, a atenţionat joi secretarul de stat al Papei Francisc, cardinalul Pietro Parolin, potrivit agenției italiene de presă ANSA.

„Cred că această posibilitate trebuie să-i îngrijoreze pe toţi cei care ţin la soarta lumii”, a declarat cardinalul.

„Acest lucru poate declanşa o escaladare pe care nimeni nu o va mai putea controla. Este o perspectivă foarte neliniştitoare”, a insistat Parolin.

Secretarul de stat de la Vatican a făcut aceste remarci în contextul în care joi secretarul general al NATO a spus din nou că statele aliate Ucrainei trebuie să-i permită acesteia să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează, la aproape o săptămână după ce apelul său similar în acest sens a provocat agitaţie în statele membre ale Alianţei, notează Agerpres. „Cred că a sosit momentul să reconsiderăm unele restricţii pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat”, având în vedere luptele recente pe frontul ucrainean, a spus Stoltenberg la Praga înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele NATO.

Mai multe state membre ale NATO au anunţat deja oficial că acceptă cererea lui Stoltenberg, printre acestea numărându-se Regatul Unit, Franţa, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca şi Norvegia.

18:50În timp ce miniștrii de Externe ai statelor NATO se întâlnesc la Praga pentru două zile, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a spus că „a venit timpul” ca membrii să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei. Totodată, Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le va cere aliaților să furnizeze Ucrainei un ajutor de minim 40 de miliarde de euro anual, a declarat joi o sursă a alianței pentru Reuters.

18:08Ucraina ar putea primi primul lot de 50.000 până la 100.000 de obuze în luna iunie, în cadrul inițiativei conduse de Praga, a declarat Tomas Kopecny, emisarul ceh pentru reconstrucția Ucrainei, joi în timpul unui briefing de presă, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Președintele ceh Petr Pavel a declarat în februarie că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm în afara Europei care ar putea fi cumpărate și trimise Ucrainei, după ce fondurile necesare vor fi alocate inițiativei.

De atunci, mai multe țări, inclusiv Republica Cehă, Germania, Danemarca, Portugalia, Canada și Olanda, au contribuit cu fonduri la inițiativa cehă, care ar putea duce la livrarea a 1,5 milioane de obuze către Kiev, a declarat la sfârșitul lunii martie ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

Pentru a furniza Ucrainei acest număr de obuze în 2024, vor fi necesare 1,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari), a precizat oficialul ceh. Peste 1,6 miliarde de euro (1,7 milioane de dolari) au fost alocate pentru acest efort, a precizat premierul ceh Petr Fiala, în urmă cu două zile.

„Ritmul de aprovizionare depinde de disponibilitatea (obuzelor) și de finanțare. Putem colecta 1,5-2 milioane de obuze”, a declarat Kopecny în fața presei, la Praga, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia este în continuare înaintea Occidentului în ceea ce privește asigurarea livrărilor de artilerie de pe piețele internaționale, a afirmat guvernul ceh, temându-se că plățile întârziate către companiile de armament ar putea duce la expedierea a milioane de muniții către Moscova și nu către Kiev, a relatat Financial Times.

„Rusia «vânează», de asemenea, obuze. Dacă suntem mai rapizi, obuzele ajung în Ucraina, iar dacă suntem lenți, ele ajung în Rusia”, a adăugat Kopecny.

17:25Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Ţările occidentale au părut din ce în ce mai divizate în ultimele săptămâni cu privire la faptul dacă armatei ucrainene ar trebui sau nu să i se permită să lovească ţinte de pe teritoriul rusesc cu armele furnizate de aliaţii săi.

Unii dintre aliaţii Ucrainei susţin că acest lucru face parte din autoapărarea legitimă împotriva unei invazii, în timp ce alţii şi-au exprimat temerile că ar putea antrena Occidentul într-un conflict direct cu Rusia.

17:01Ministrul ceh de externe Jan Lipavski a declarat joi că ţara sa este de acord ca Ucraina să folosească de asemenea în atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizează, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a stârnit controverse printre aliaţii Ucrainei şi ameninţări din partea Moscovei.

„Republica Cehă nu are nicio problemă dacă Ucraina se apără împotriva agresorului”, a spus ministrul ceh în fața presei, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele NATO care se desfăşoară la Praga, potrivit agențiilor DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

Această permisiune include „atacuri care în mod necesar trebuie să se desfăşoare pe teritoriul Rusiei (…) Aceasta este regula pentru livrările (de arme) care vin din Cehia”, a precizat Jan Lipavski.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul şi capitalele europene.

Cele mai reticente până în prezent, mai ales Roma şi Berlinul, avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina, până la o ipotetică folosire a armei nucleare de către preşedintele rus Vladimir Putin. Însă alte ţări, precum Regatul Unit, Polonia şi ţările baltice, sunt de acord cu cererea lui Stoltenberg.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să „neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.

Totuşi, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au transmis prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, că Washingtonul nu recomandă Kievului să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu arme americane.

UE impune taxe „prohibitive” la importurile de cereale din Rusia

16:17Statele membre ale Uniunii Europene au convenit joi să impună taxe „prohibitive” la importurile de cereale din Rusia, în încercarea de a limita veniturile Moscovei, în contextul în care forțele ruse continuă războiul din Ucraina vecină, informează AFP. Aceste tarife vor intra în vigoare de la 1 iulie.

15:52 Președintele Emmanuel Macron a intervenit personal pentru a-l convinge pe premierul canadian Justin Trudeau să acorde Airbus și altor companii aeronautice derogări de la sancțiunile impuse împotriva importurilor de titan rusesc, au dezvăluit 3 surse familiare cu discuțiile pentru agenția Reuters.

15:36Criticată anul trecut din cauza afirmațiilor pe care le-a făcut despre războiul din Ucraina, Natalia Komarova, guvernatoarea din Hantî-Mansiisk, o regiune din Siberia bogată în petrol, a anunțat joi că demisionează din funcție.

15:22 Kievul a lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea folosind arme occidentale

Atacul de joi dimineața din Crimeea a fost efectuat cu arme ale aliaților Kievului, care au fost „extrem de eficiente”, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.

Conform sursei citate, forțele Kievului au lovit ținte din apropierea podului Kerci cu rachete ghidate de precizie.

O navă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în atac, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.

Sursa a confirmat, de asemenea, că au fost folosite arme furnizate de Occident, adăugând că acestea „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva acestei ținte militare rusești, în ciuda concentrațiilor ridicate de sisteme de apărare antiaeriană rusești”.

Nikolai Lukașenko, șeful transporturilor din Crimeea, instalat de Rusia, a susținut pe Telegram că atacul ucrainean din timpul nopții a avariat două feriboturi de transport.

14:26Kremlinul a declarat joi că Statele Unite, NATO și unele țări europene încurajează Ucraina să continue „războiul fără sens” cu Rusia și că acestea sunt responsabile de escaladarea tensiunilor în ultimele săptămâni.

13:56Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în pofida îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, și ar putea anunța decizia săptămâna viitoare în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice citate de Reuters.

China vrea să organizeze o conferință de pace

12:24China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA, transmit Reuters și Agerpres.

Potrivit lui Lavrov, o astfel de mişcare ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană.

„Împărtăşim poziţia (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele fundamentale, iar interesele legale ale tuturor părţilor trebuie protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securităţii egale şi indivizibile”, a declarat Lavrov în interviul pentru RIA.

„Permiteţi-mi să subliniez încă o dată, aceasta presupune respectarea realităţilor de pe teren, ce reflectă voinţa oamenilor care trăiesc acolo”, a adăugat el.

Rusia a chemat în mod repetat la discuţii cu condiţia prealabilă ca Occidentul şi Kievul să-i recunoască câştigurile teritoriale în Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.

11:21 Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui să fie folosite pe teritoriul rusesc, a declarat joi șeful diplomației de la Roma, Antonio Tajani, informează Reuters.

„Toate armele care pleacă din Italia (către Ucraina) ar trebui să fie folosite pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Tajani într-un interviu televizat pentru postul public de televiziune RAI.

Sub conducerea premierului Giorgia Meloni, Italia a fost un susținător ferm al Ucrainei, dar Roma nu a dezvăluit niciodată detalii despre ajutorul său militar oferit Kievului.

11:00Echipajele ucrainene care lucrează pe tancurile Abrams, furnizate de SUA, au dezvăluit pentru CNN o serie de slăbiciuni și defecte ale vehiculelor blindate, punând sub semnul întrebării utilitatea acestora pe frontul aflat în continuă schimbare.

10:13 Rusia masează noi trupe în regiunea Harkov, dar numărul acesto nu sun suficiente pentru o ofensivă pe scară largă, a declarat joi comandantul armatei ucrainen, generalul Oleksandr Sîrskîi, citat de Ukrainska Pravda

„Inamicul continuă să consolideze gruparea trupelor sale în direcția Strelecha – Liptsy și în zona Volchansk, transferând regimente și brigăzi suplimentare din alte direcții și poligoane de tragere. Cu toate acestea, aceste forțe sunt acum insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă și o străpungere a apărării noastre”, a scris Sîrskîi pe Facebook.

Șeful armatei ucrainene a mai precizat că „acțiunile inamicului sunt îngreunate datorită transferului rezervelor ucrainene în acele direcții și întăririi apărării”.

10:09Două nave de patrulare rusești au fost lovite în peninsula Crimeea în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unei operațiuni speciale a Serviciului de informații al apărării din Ucraina, potrivit unei surse citate de Ukrainska Pravda.

Sursa a declarat că dronele navale ucrainene Magura V5 au atacat navele rusești.

„Pentru a contracara, inamicul a folosit în mod activ avioanele, armele de calibru mic și artileria, dar fără niciun rezultat”, a declarat sursa.

Rușii spun că au doborât rachete ATACMS și drone în apropiere de Crimeea

09:16 Primarul orașului rus Novorossiisk, port la Marea Neagră, a emis joi dimineață o alertă de raid aerian, dar a precizat că orașul nu este atacat în acest moment, transmite Reuters.

Primarul Andrei Kravchenko a declarat pe Telegram că serviciile de securitate au avertizat autoritățile cu privire la o potențială amenințare.

09:00Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șapte rachete lansate de Rusia și 32 de drone în timpul nopții, a declarat joi comandantul forțelor aeriene ucrainene, transmite Reuters.

Pe aplicația de mesagerie Telegram, oficialul forțelor aeriene a declarat că Rusia a lansat în total 51 de rachete și drone.

Comandantul a precizat că forțele ruse au atacat „instalații militare și infrastructuri critice din Ucraina”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Primarul orașului Harkov din estul Ucrainei, Ihor Terejov, a precizat, într-o declarație separată, că infrastructura critică din oraș a fost bombardată noaptea trecută și că patru persoane au fost rănite.

Alte autorități civile și militare nu au raportat victime și distrugeri provocate de atacuri.

08:50Rusia ar putea lua măsuri în domeniul descurajării nucleare dacă Statele Unite vor desfășura rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune în Europa și Asia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a relatat joi agenția de presă RIA Novosti, informează reuters.

07:53Autoritățile ruse au declarat că traficul auto a fost suspendat și pe podul cheie din Crimeea care leagă peninsula de Rusia, scrie Reuters.

07:43 Apărarea aeriană rusă a doborât joi opt rachete ATACMS deasupra Mării Azov și a interceptat opt drone deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de presa de stat, informează Reuters.

Un oficial instalat de Rusia în Crimeea a declarat anterior că resturi de rachete au avariat două feriboturi în apropierea orașului Kerci.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

—————

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *