Volodimir Zelenski a lansat miercuri noapte un nou apel pentru îmbunătățirea sistemelor de apărare pentru a proteja orașele ucrainene împotriva bombelor ghidate: „Nu există nicio altă variantă. Ucraina are nevoie de sisteme și tactici care să ne permită să ne protejăm pozițiile, orașele și comunitățile noastre de aceste bombe. Acesta este acum, practic, principalul instrument al terorii rusești și al avansului ocupanților”. Noul apel vine după ce, la începutul acestei luni, Zelenski a spus că Rusia a folosit peste 3.200 de bombe ghidate în aprilie, plus peste 300 de rachete și aproximativ 300 de drone Shahed.
Bloc din Herson lovit cu bombe ghidate de către rușiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 820 – LIVE pe HotNews.ro:
22:26 Olaf Scholz se alătură lui Macron și cere o colaborare militară puternică în interiorul UE
Cancelarul german Olaf Scholz spune că Europa are nevoie de o colaborare militară mai strânsă şi că este în favoarea capacităţii armelor nucleare franceze de descurajare, aşa cum a sugerat preşedintele Emmanuel Macron, pentru a răspunde la ceea ce liderul de la Berlin a numit „imperialismul brutal” al Rusiei.
20:29Un alt oficial din Ministerul rus al Apărării, arestat sub suspiciunea de fraudă
Canale de Telegram ruseşti au anunţat joi seară arestarea lui Vladimir Verteleţki, un oficial din Ministerul rus al Apărării responsabil cu achiziţiile de apărare ale statului.
19:30 Rusia amenință că va lovi ținte britanice, „pe teritoriul Ucrainei și dincolo de frontierele ei”. Avertismentul Mariei Zaharova
19:14Vladimir Putin aprobă confiscarea activelor americane pentru a compensa daunele provocate de sancţiuni. Preşedintele rus a semnat joi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane.
18:01 Estonia acuză Rusia de provocarea unui „incident” la graniță
Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat joi că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări, într-o dispută la graniţă.
16:29 Vladimir Putin, vizită în Belarus. Cele două țări fac manevre nucleare tactice comune, inclusiv în teritorii ucrainene ocupate
Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa joi după-amiază într-o vizită oficială în Belarus, care va dura până vineri, după ce marţi au început manevrele nucleare tactice în Districtul militar Sud, la ordinul său şi la care participă şi fosta republică sovietică, principalul său aliat în regiune.
Unde sunt acum cele mai intense bătălii pe frontul din Ucraina
15:55 Cele mai intense bătălii din Ucraina au loc acum în est, unde forțele rusești presează pe fronturile Pokrovsk și Kurakhove din regiunea Donețk și Kupiansk din estul regiunii Harkov, a spus comandantul armatei ucrainene.
Oleksandr Sîrskîi a afirmat pe Facebook și că trupele Moscovei sunt angajate în lupte urbane în orașul Vovchansk și sunt în defensivă în apropiere de Lipți, două zone de luptă cheie din regiunea Harkov, unde Rusia a deschis un nou front luna aceasta.
Продовжую свою роботу в частинах Східного фронту. Після перших незначних успіхів в ході наступальних боїв на Харківщині противник повністю завʼяз у вуличних боях за Вовчанськ та поніс дуже високі втрати в особовому складі штурмових підрозділів.https://t.co/J01GsGw8Ii pic.twitter.com/5TJtaV3uw5
— Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine (@CinC_AFU) May 23, 2024
15:23Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, sunt „provocatoare” și reprezintă „o imixtiune grosolană” în afacerile țării vecine, a acuzat joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Putin aprobă confiscarea activelor americane
15:09 Rusia va identifica proprietățile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi folosite ca despăgubiri pentru orice daune suferite în urma confiscării proprietăților rusești din Statele Unite, potrivit unui decret semnat joi de președintele Vladimir Putin.
Decretul autorizează comisia guvernamentală a Rusiei pentru vânzarea activelor străine să identifice proprietățile în cauză și precizează că deciziile privind despăgubirile vor fi luate în instanță. (Reuters).
15:02 Statele Unite au făcut joi presiuni în grupul țărilor bogate din G7 pentru a ajuta Kievul cu activele rusești înghețate Occident, cerând liderilor Grupului, reuniți în Italia, să fie „ambițioși”, transmite AFP.
„Susținem decizia UE de a folosi profiturile excepționale generate de aceste active, dar trebuie să ne continuăm eforturile colective în favoarea unor opțiuni mai ambițioase (…) acționând împreună”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Jellen, în prima zi a reuniunii lor de la Stresa.
Această chestiune spinoasă va domina probabil discuțiile miniștrilor de finanțe și ale bancherilor centrali din G7, care se reunesc până sâmbătă pe malul lacului Maggiore pentru a pregăti terenul pentru summitul șefilor de stat și de guvern programat la jumătatea lunii iunie în Puglia.
Pe masa negocierilor se află propunerea Statelor Unite de a acorda Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari garantate de viitoarele profituri generate de activele de 300 de miliarde de euro ale Băncii Centrale a Rusiei, înghețate de țările G7 și UE.
Premierul ucrainean, mesaj către București: Avem nevoie de sisteme Patriot, sperăm că puteți contribui
14:36 Noi declarații ale Zaharovei, aparent ca reacție la afirmații ale ministrului britanic de externe David Cameron, care a spus luna aceasta că ucrainenii au dreptul să lovească ținte din Rusia cu armament primit de la Regatul Unit.
Moscova va riposta cu lovituri contra unor ținte britanice din Ucraina sau din afara ei, dacă armament britanic va fi folosit pentru a ataca teritoriul rus, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.
14:08 Premierul ucrainean Denîs Șmîhal, mesaj către București: „Avem nevoie de sisteme Patriot, sperăm că România va putea să îşi aducă o contribuţie”
Denîs Șmîhal a spus joi, în cadrul unui mesaj video pentru un forum de securitate de la București, că țara sa are nevoie de sisteme antiaeriene Patriot, iar România ar putea contribui.
Rusia spune că a cucerit Andriivka
13:47 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:
- „Forțele ucrainene au efectuat duminică un atac coordonat cu rază lungă de acțiune asupra portului rusesc Sevastopol. Atacul, care foarte probabil a inclus o combinație de drone de atac și rachete ATACM (Army Tactical Missile System), a avut ca rezultat aproape sigur scufundarea corvetei de clasă Karakurt „Ciclon”.
- „Ciclon” este una dintre cele patru nave rusești din Clasa Karakurt ce pot fi dotate cu rachete Kalibr care operează în Marea Neagră din 2022. Două dintre aceste nave au fost probabil transferate în Marea Caspică pentru a finaliza testele pe mare în condiții de siguranță după o serie de atacuri ucrainene de succes. Cea de-a patra navă a fost anterior grav avariată în urma unui atac ucrainean în noiembrie 2023.
- Deși este puțin probabil ca acest lucru să schimbe în mod semnificativ impactul pe care Marina rusă îl are asupra operațiunilor ucrainene, acesta evidențiază un pericol continuu pentru forțele rusești care operează în Crimeea și în regiunea Mării Negre și succesul continuu al Ucrainei atunci când efectuează atacuri coordonate.”
13:40 Rusia a revendicat joi capturarea orășelului Andriivka, aflat la circa 10 kilometri sud de Bahmut, în regiunea ucraineană Donețk, unde armata rusă desfășoară atacuri de mai multe luni, notează France Presse.
„Unitățile Grupului Sud (…) au eliberat localitatea Andriivka”, a transmis Ministerul rus al Apărării, care anunțase miercuri capturarea unui sat vecin, Klishchiivka.
Zaharova: Aderarea Ucrainei și Moldovei la UE înseamnă extinderea NATO
13:34 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată joi despre posibilitatea ca Ucraina și Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, a afirmat că acest lucru ar echivala cu o nouă extindere spre est a NATO, transmite Reuters.
Noi nu contruim alianțe și blocuri militare, cu China de exemplu, a adăugat ea.
12:48 Președintele rus Vladimir Putin va ține discuții pe mai multe teme cu omologul său belarus Alexander Lukașenko la Minsk, joi și vineri, a anunțat Kremlinul.
12:37 Kremlinul a negat joi că desfășoară o „campanie” de epurări vizând oficiali ai armatei, reacția venind după o altă arestare a unui ofițer militar de rang înalt acuzat de corupție.
„Lupta împotriva corupției este un proces în curs de desfășurare, nu o campanie” de epurări, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Face parte din activitatea agențiilor noastre de aplicare a legii”, a adăugat el, dând asigurări presei că „nu este în niciun caz o campanie organizată”. (Reuters)
Norvegia închide granița pentru turiștii ruși
11:42Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Harkov din nord-estul Ucrainei au ucis doi oameni și au rănit și a rănit cel puțin alți cinci, a declarat joi guvernatorul regional.
De asemenea, loviturile au avariat infrastructuri de transport și municipale și au provocat un incendiu la o tipografie
Guvernatoul Oleh Syniehubov a spus că forțele rusești au lovit Harkov de aproximativ 10 ori. Atacul a vizat, de asemenea, orașul Zolochiv din regiunea Harkov, rănind cel puțin două persoane. (Reuters)
10:29 Norvegia a anunțat joi că își va închide în curând frontiera pentru turiștii ruși, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne curând fără ultimul punct de acces direct în spațiul Schengen.
Țara scandinavă, care împarte cu Rusia o frontieră terestră de 198 km în zona arctică, ia astfel exemplul Uniunii Europene (Norvegia nu este membră UE) – care a luat o măsură similară în urma invaziei ruse în Ucraina.
„Decizia de a înăspri regulile de intrare este în conformitate cu abordarea Norvegiei de a fi alături de aliații și partenerii săi ca răspuns la războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl. (AFP)
Blinken presează la Washington pentru ca Ucraina să poată lovi în Rusia
10:12 De la primele livrări americane de arme sofisticate către Ucraina, Joe Biden a fost clar în privința unei interdicții: Zelenski a trebuit să fie de acord să nu le folosească niciodată pe teritoriul Rusiei, insistând că acest lucru ar încălca mandatul președintelui SUA de a „evita al treilea război mondial”, notează New York Times (NYT).
Dar consensul în jurul acestei politici dispare. Impulsionată de Departamentul de Stat, există acum o dezbatere aprinsă în interiorul administrației cu privire la relaxarea interdicției, cu scopul de a permite ucrainenilor să lovească instalațiile de lansare a rachetelor și pozițiile de artilerie de peste graniță, cele care, potrivit lui Zelenski, au facilitate recentele câștiguri teritoriale ale Moscovei.
Secretarul de stat Antony Blinken, care a făcut o vizită la Kiev săptămâna trecută, presează pentru o astfel de decizie, ce este încă într-un stadiu incipient, fără a fi clar câți din apropiații lui Biden ar fi de acord.
Propunerea nu a fost încă prezentat în mod oficial președintelui, care a fost în trecut adeptul prudenței, au declarat oficiali americani pentru NYT.
Noua estimare a pierderilor rusești
09:57 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 1330 soldați, 11 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 40 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 71 diferite vehicule și cisterne și 4 echipamente speciale.
Încă un general rus reținut la Moscova
09:50 Rusia l-a reținut pe adjunctul șefului statului major al armatei, generalul-locotenent Vadim Șamarin, a declarat o sursă a ziarului rus Kommersant. O sursă din cadrul forțelor de ordine a confirmat că locuința generalului a fost percheziționată în legătură cu un dosar penal privind o presupusă fraudă.
Pe baza rezultatelor acesteia, Vadim Șamarin a fost dus la interogatoriu la Departamentul principal de investigații militare al Comitetului de anchetă al Federației Ruse.
Reținerea lui Șamarin vine în contextul unui val de anchete de corupție deschise în ultimele săptămâni împotriva mai multor oficiali din domeniul Apărării.
08:44 Sistemele rusești de apărare antiaeriană din regiunea Belgorod din sudul țării au distrus trei rachete Olkha și 32 de rachete Vampire și trei drone lansate de Ucraina în cursul nopții, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării.
07:54 În orașul ucrainean Herson s-au auzit joi dimineață explozii, în condițiile în care armata rusă a bombardat zona, a declarat guvernatorul regional Roman Mrochko pe Telegram. „Armata rusă bombardează Hersonul. Se aud explozii în zonele adiacente râului (Nipru)”, a spus el. (Reuters)
07:47Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat mai multe proiectile în apropierea orașului Belgorod după o alertă de atac cu rachete joi dimineață, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Alarma aeriană s-a încheiat, a spus el pe Telegram.
Lider republican din SUA: Ucraina ar trebui lăsată să lupte „așa cum consideră potrivit”
07:16Trupele ucrainene au distrus miercuri un avion de atac rusesc Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultima informare privind situația de pe front. Acesta este al cincilea avion rusesc Su-25 doborât de Ucraina în luna mai, notează Kyiv Independent.
Aeronava Su-25 de concepție sovietică, denumire NATO „Frogfoot”, este un avion de atac la sol care asigură sprijin aerian pentru trupele terestre rusești. Aceste aeronave ajută forțele Moscovei să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est.
05:49 Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Putin şi i-a oferit mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în războiul cu Ucraina. Liderul cecen a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele rus la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în conflictul său de peste doi ani din Ucraina.
00:30 Ucrainenilor ar trebui să li se permită să lupte „așa cum consideră potrivit”, spune șeful Camerei Reprezentanţilor. Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, pare să susțină ideea ca Ucraina să aibă voie să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Statele Unite.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Guvernul rus a șters miercuri de pe portalul său juridic proiectul redactat de Ministerul apărării de la Moscova privind retrasarea frontierelor maritime din Marea Baltică, un document care a declanșat semnale de alarmă în țările vecine.
- Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland, a spus șeful armatei din Suedia, Micael Bydén, potrivit Politico, într-un moment în care tot mai mulți oficiali și analiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO.
- Va ceda România Ucrainei o baterie Patriot? Iohannis: „Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă” / „Nu vom trimite soldați în Ucraina”.
- Ucraina eliberează primii deținuți pentru a fi trimiși pe front. Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.
- Ucraina a echipat unele dintre dronele sale navale cu lansatoare multiple de rachete și le-a folosit deja în luptă pentru a trage asupra unor poziții rusești, a declarat miercuri pentru agenția Reuters o sursă din cadrul serviciilor de informații de la Kiev.
- Evoluțiile pe front: Moscova susţine că a recucerit una din puţinele localităţi eliberate de Kiev în 2023. Rusia a revendicat miercuri preluarea sub control a aşezării Klişceevka.
- Țările baltice vor cere la summitul NATO un prag minim al bugetelor pentru apărare de 2,5% din PIB. Miniştrii apărării din statele baltice au anunţat miercuri că la summitul din iulie le vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre.
- Grant Shapps: Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie. Ţările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de „umbrela de protecţie” a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianţei militare, a spus secretarul britanic al Apărării.
- Putin a transmis American Express să-și „lichideze voluntar” activitatea din Rusia. El a „a acordat” companiei American Express dreptul de a-și „lichida voluntar” activitatea din Rusia, potrivit unui decret, în care nu se precizează însă cum și când anume va avea loc procesul de „lichidare”.
- Ucraina a exportat luna trecută un volum record de cereale. În aprilie 2024, Ucraina a exportat cel mai mare volum lunar de cereale și oleaginoase de la izbucnirea războiului și până acum, ajungând la 6,6 milioane de tone.
- Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
—————