VIDEO Vot masiv, dar simbolic pentru ca Palestina să devină membru ONU / Ambasadorul Israelului a distrus un exemplar al Cartei ONU cu un tocător de hârtie

Înfuriind Israelul, o majoritate covârșitoare a Adunării Generale a ONU a hotărât vineri că palestinienii merită statut de membri cu drepturi depline în organizație, acordându-le unele drepturi suplimentare, în timp ce SUA s-au abținut, relatează Reuters și AFP. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, distruge o copie a Cartei ONU cu un tocator de hartie

Înfuriind Israelul, o majoritate covârșitoare a Adunării Generale a ONU a hotărât vineri că palestinienii merită statut de membri cu drepturi depline în organizație, acordându-le unele drepturi suplimentare, în timp ce SUA s-au abținut, relatează Reuters și AFP.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, distruge o copie a Cartei ONU cu un tocator de hartieFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Adunarea a adoptat o rezoluție cu 143 de voturi pentru și nouă împotrivă – inclusiv SUA și Israel – în timp ce 25 de țări s-au abținut. Nu le oferă palestinienilor calitatea de membru deplin al ONU, ci pur și simplu îi recunoaște ca fiind calificați pentru a se alătura.

Rezoluția „determină că statul Palestina… ar trebui, prin urmare, să fie admis ca membru” și „recomandă Consiliului de Securitate să reconsidere problema în mod favorabil”.

„Am stat pe acest podium de sute de ori, adesea în circumstanțe tragice, dar niciuna nu este comparabilă cu ceea ce se confruntă astăzi poporul meu”, a declarat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour.

„Am stat la această tribună de sute de ori, dar niciodată pentru un vot mai important decât astăzi, istoric”, a adăugat el, cu vocea gâtuită de emoție.

Această rezoluție „va avea un impact semnificativ asupra viitorului poporului palestinian”, chiar dacă în sine, „nu face dreptate statului Palestina” care rămâne observator, a adăugat ambasadorul Emiratelor Arabe Unite Mohamed Issa Abushahab, în numele țărilor arabe.

Rezoluția prezentată de Emiratele Arabe Unite „consideră că statul Palestina îndeplinește condițiile necesare pentru a deveni membru” al ONU și „ar trebui, prin urmare, admis în „Organizație”.

Astfel, ea solicită Consiliului de Securitate „să reconsidere în mod favorabil chestiunea”.

Dar Statele Unite, care se opune oricărei recunoașteri în afara unui acord bilateral între palestinieni și aliatul lor israelian, au avertizat vineri că, dacă problema revine în Consiliu, se așteaptă „un rezultat similar cu cel din aprilie”.

Ambasadorul Israelului la ONU a distrus un exemplar al Cartei cu un tocător pentru hârtie

„Vrem pace, vrem libertate”, a declarat ambasadorul palestinian al ONU, Riyad Mansour, înaintea votului. „Un vot da este un vot pentru existența palestiniană, nu este împotriva oricărui stat… Este o investiție în pace”.

„A vota da este ceea ce trebuie făcut”, a spus el în remarci care au atras aplauze.

Conform Cartei fondatoare a ONU, calitatea de membru este deschisă „statelor iubitoare de pace” care acceptă obligațiile din acel document și sunt capabile și dispuse să le îndeplinească.

„Atâta timp cât atât de mulți dintre voi „urâți evreii”, nu vă pasă cu adevărat că palestinienii nu sunt „iubitori de pace””, le-a spus colegilor săi diplomați Gilad Erdan, reprezentantul permanent al Israelului la Organizația Națiunilor Unite, care a vorbit după Mansour. El a acuzat adunarea că a distrus Carta ONU – în timp ce a folosit un mic tocător pentru a distruge o copie a Cartei în timp ce se afla la pupitru.

„Să vă fie rușine”, a spus Erdan.

Ce urmează acum

Confruntați cu războiul din Gaza, palestinienii, care au din 2012 statutul de „stat observator non-membru”, la începutul lunii aprilie au cerut din nou să devină stat membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite.

O cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie mai întâi aprobată de Consiliul de Securitate format din 15 membri și apoi de Adunarea Generală. Dar dacă măsura va fi votată din nou de către consiliu, probabil să va confrunte cu aceeași soartă ca pe 18 aprilie: un veto al SUA.

Chiar dacă Adunarea Generală nu poate ocoli acest drept de veto, palestinienii au decis să apeleze la cele 193 de state membre ale sale, demonstrând astfel că, fără vetoul american, ar avea majoritatea de două treimi necesară pentru a valida calitatea de membru.

Ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood, a declarat în Adunarea Generală, după vot, că măsurile unilaterale la ONU nu vor promova o soluție cu două state.

“Votul nostru nu reflectă opoziția față de statualitatea palestiniană; am fost foarte clar că îl susținem și căutăm să o promovăm în mod semnificativ. În schimb, este o recunoaștere a faptului că statulitatea va veni doar dintr-un proces care implică negocieri directe între părți”, a spus el.

Organizația Națiunilor Unite a susținut de multă vreme viziunea a două state care trăiesc unul lângă altul în granițe sigure și recunoscute.

Palestinienii vor un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza, toate teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967 cu statele arabe vecine.

Rezoluția Adunării Generale adoptată vineri oferă palestinienilor niște drepturi și privilegii suplimentare din septembrie 2024 – cum ar fi un loc printre membrii ONU în sala de adunări – dar nu li se va acorda un drept de vot.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *