Numeroase imagini au fost distribuite pe reţelele sociale cu aurora boreală care a putut fi văzută în zone din emisfera nordică în care în mod obişnuit nu putea fi observată, inclusiv în România, Marea Britanie, în Franţa şi SUA. O furtună geomagnetică rară a făcut acest lucru posibil. „Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale – aurora”, a declarat Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al Administraţiei Naţionale Oceanică şi Atmosferică , conform The Guardian.
Aurora boreală văzută în SlovaciaFoto: Robert Nemeti / AFP / Profimedia
Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (Noaa) a emis vineri o avertizare rară de furtună geomagnetică severă. Acesta a alertat operatorii centralelor electrice şi navelor spaţiale aflate pe orbită să ia măsuri de precauţie. Noaa a avertizat că furtuna ar putea produce lumini boreale până la sud, până în Alabama şi nordul Californiei, scrie News.ro.
„Cei mai mulţi oameni de aici, pe planeta Pământ, nu vor trebui să facă nimic”, a spus Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al Noaa. „Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale– aurora”, a adăugat el.
„Evenimentul foarte rar” este cauzat de un grup mare de pete solare care a produs câteva erupţii solare moderate până la puternice, începând de miercuri dimineaţă”, a indicat Noaa. Asta însemna că luminile puteau fi văzute mai la sud decât de obicei.
Se anticipa că furtuna va atinge vârful pe măsură ce cel puţin şapte ejecţii de masă coronală converg şi se îndreaptă spre Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, potrivit unei actualizări. Dar furtuna geomagnetică este „foarte probabil” să persiste în weekend, a transmis agenţia.
Ca urmare a furtunii solare, aurora boreală a luminat cerul nopţii în emisfera nordică, iar reţelele sociale au fost inundate de imagini ale cerului luminat spectaculos.
Aurora boreală a fost observată în Marea Britanie, în Golful Whitley, pe coasta de nord-est; Essex; Cambridgeshire; şi Wokingham în Berkshire. A fost observată şi în Suffolk, Kent, Hampshire şi Liverpool.
Un internaut a imortalizat luminile aurorei boreale în timp ce zbura deasupra Londrei.
A fost observată şi în Irlanda, unde serviciul meteorologic a postat imagini cu luminile deasupra Dublinului şi deasupra aeroportului Shannon din County Clare.
Şi în România au putut fi observate luminile aurorei boreale, inclusiv în Bucureşti, Cluj și Vâlcea.
Vâlcea: Priveliştea magică a naturii a luat cu asalt cerul nopţii la Cernișoara, Vâlcea, România”
București
Oradea
Târgoviște
Mureș
Un fenomen similar a mai avut loc în România anul trecut, în noiembrie.
Conform Le Figaro, imagini similare au fost observate şi în Franţa şi Italia. Imagini impresionante au fost imortalizate și în Elveția.
Potrivit postărilor de pe Facebook, aurora boreală a putut fi văzută şi la Chişinău.
Unele dintre primele fotografii cu aurora boreală din SUA au venit din Sebago Lake, Maine, dar și din Atlanta (Georgia) sau Nashville.
Comentariile utilizatorilor care au distribuit imagini pe reţelele sociale sunt: „Îţi taie respiraţia”, ”Nebunie absolută! N-am reuşit niciodată să prind aurora boreală, NICIODATĂ! Cu toate acestea, în seara asta am surprins un spectru complet de culori la care am crezut sincer că aş putea doar să visez”, „E o furtuna solara care a ajuns pe Pamant, extrem de puternica, si care da spectacol”, „Cerul este împodobit cu dansul eteric al luminilor nordului. Nu rataţi acest spectacol uluitor de lumină naturală, deoarece aurora boreală colorează noaptea cu nuanţe vibrante”, notează News.ro.
NASA a precizat că furtuna nu a reprezentat nicio ameninţare serioasă pentru cei şapte astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cea mai mare îngrijorare a fost creşterea nivelului de radiaţii, iar echipajul se putea muta într-o parte mai bine protejată a staţiei, dacă este necesar, potrivit Steenburgh.
Radiaţia crescută ar putea ameninţa unii dintre sateliţii ştiinţifici ai NASA. Instrumentele extrem de sensibile ar fi oprite dacă este necesar pentru a evita deteriorarea, a declarat Antti Pulkkinen, directorul diviziei de ştiinţă heliofizică a agenţiei spaţiale.