„Lui Putin nu-i pasă prea mult de corupție. Dar există o limită”. Cum se explică căderea lui Timur Ivanov, „opulentul” viceministru de la Apărare

Căderea lui Timur Ivanov, viceministrul Apărării de la Moscova, un om al cărui stil de viață opulent era cunoscut și tolerat de Kremlin de ani de zile, reprezintă o lovitură semnificativă pentru protectorul și aliatul său vechi, ministrul Apărării Serghei Șoigu, într-un moment în care o mare parte din elita politică a țării se așteaptă

Căderea lui Timur Ivanov, viceministrul Apărării de la Moscova, un om al cărui stil de viață opulent era cunoscut și tolerat de Kremlin de ani de zile, reprezintă o lovitură semnificativă pentru protectorul și aliatul său vechi, ministrul Apărării Serghei Șoigu, într-un moment în care o mare parte din elita politică a țării se așteaptă la o remaniere iminentă, scrie Financial Times.

Cartierul Rublyovka din MoscovaFoto: MyGuideMoscow.com

Președintele Vladimir Putin, care va fi învestit în noul său mandat luna viitoare, urmează să anunțe un nou cabinet, o măsură care a declanșat deja o luptă pentru putere în culise.

În mijlocul acestei lupte, echipa lui Serghei Șoigu părea inițial în ascensiune, susținută de recentele progrese ale Rusiei în Ucraina și de moartea șefului Wagner Evgheni Prigojin, cel mai vocal critic al ministrului Apărării.

Dar arestarea lui Ivanov a semnalat o schimbare, a declarat pentru Financial Times o persoană apropiată Ministerului rus al Apărării, în special având în vedere modul foarte vizibil în care ministrul adjunct a fost dus în instanță.

„Ar fi putut să-l demită mai întâi, dacă voiau doar să-l slăbească pe Șoigu. Ar fi arătat că au scăpat de corupție”, a declarat persoana respectivă.

„În schimb, l-au arestat în birou, în uniformă, imediat după ședința consiliului de administrație al Ministerului Apărării, unde stătea la un scaun distanță de Șoigu. Totul este teatru. Ce sens are dacă nu acela de a-l submina pe Șoigu?”, a spus persoana respectivă.

Mulțumită loialității, Șoigu a supraviețuit până acum în rolul său, în ciuda eșecurilor umilitoare din primele săptămâni ale războiului din Ucraina și a faptului că o „operațiune militară specială” care trebuia să dureze trei zile s-a prelungit până în al treilea an.

El a rezistat de asemenea criticilor virulente din partea lui Prigojin, care a declanșat anul trecut o neașteptată revoltă.

Dar Putin, care are grijă să nu ofere prea multă forță niciunei facțiuni, pare să fi ajuns la concluzia că Kremlinul trebuie să contrabalanseze polul de putere al lui Șoigu și al Ministerului Apărării.

Putin a crezut că Prigojin „a mers prea departe, dar crede, de asemenea, că nu a greșit”.

Prea extravagant

Stilul de viață extravagant al lui Ivanov, care depășea în mod flagrant mijloacele sale oficiale, a făcut din el o țintă ușoară, a adăugat sursa Financial Times.

„Lui Putin nu-i pasă atât de mult de corupție – ai nevoie de o anumită sumă pentru a permite ca lucrurile să se întâmple. Dar există totuși o limită”, a spus persoana respectivă.

Potrivit presei de stat ruse, dar și diverselor investigații publicate de-a lungul timpului, Ivanov și soția sa aveau numeroase proprietăți, inclusiv vile foarte scumpe și mașini.

„În 2016, familia viceministrului Timur Ivanov avea nouă vehicule, iar până în 2019 au ajuns la 12”, scrie ziarul financiar Kommersant, din Rusia. „Printre mașinile lui Timur Ivanov se numără un Chevrolet Suburban (din 2016), ZiS-110 (limuzină, achiziționată în 2019).

În 2019, familia lui Timur Ivanov a achiziționat o clădire rezidențială cu o suprafață de peste 1,5 mii de metri pătrați. Vila este înregistrată pe numele soției, și nu pe numele ministrului adjunct însuși.

Ivanov neagă acuzațiile de corupție

În 2022, organizația anticorupție a lui Alexei Navalnîi a produs un film fulminant de 40 de minute care documenta vilele, mașinile și vacanțele fastuoase ale lui Ivanov, toate susținute de fotografii private și facturi.

Una dintre descoperirile Fundației Anticorupție a fost relația de lungă durată dintre Ivanov și o companie numită Olimpcitistroi, care a obținut contracte mari de construcții militare, inclusiv, cel mai recent, pentru reconstrucția Mariupol, orașul ucrainean pe care armata rusă l-a ocupat în 2022.

Anchetatorii fundației au susținut că firma de construcții a plătit numeroase facturi private în numele soției lui Ivanov, inclusiv pentru a sponsoriza achizițiile de bijuterii ale acesteia și renovarea vilei de lux a familiei.

Un tribunal din Moscova a înghețat bunurile lui Ivanov, după ce marți, departamentul de investigații penale al Rusiei a declarat că Ivanov a fost arestat pentru acceptarea unei mite, ceea ce poate atrage o pedeapsă de până la 15 ani.

În aceeași zi, un cofondator al Olimpcitistroi, Alexander Fomin, a fost, de asemenea, reținut și acuzat de oferirea mitei.

Atât Ivanov, cât și Fomin neagă acuzațiile, potrivit Ria, agenția publică de știri.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *