Procesul presupusei plăți ilegale făcute de Donald Trump către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, pentru cumpărarea tăcerii acesteia, începe luni, la New York, la câteva zile după stabilirea componenței juriului. Este cel mai puțin grav dintre procesele lui Trump, dar singurul care se va încheia înainte de alegerile prezidențiale din toamnă, scrie Reuters.
Donald Trump Foto: Yuki Iwamura / AP / Profimedia
Primul dintre cele patru procese penale ale lui Trump începe efectiv cu declarația procurorilor, care vor explica de ce presupusa mușamalizare a plății făcute în timpul campaniei electorale din 2016 către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels a încălcat legea.
Procurorii spun că plata de 130.000 de dolari, făcută de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen pentru cumpărarea tăcerii lui Daniels în legătură cu o presupusă relație mai veche cu Trump, a înșelat alegătorii, în ultimele zile ale campaniei din 2016, într-un moment în care candidatura se confrunta cu o serie de scandaluri legate de comportamentul său sexual inadecvat.
Acuzarea mai spune că Trump i-a achitat întreaga sumă lui Cohen, înregistrând însă în mod ilegal această plată, în dosarele companiei sale imobiliare.
Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente comerciale formulate de procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, și, în plus, a negat că ar fi avut o relație sexuală cu Daniels.
Experții juridici spun că procesul Stormy Daniels, care ar putea dura între șase și opt săptămâni, este cel mai puțin grav dintre procesele intentate lui Trump. Important este însă că este singurul care se va încheia înainte de alegerile prezidențiale din toamnă.
În vreme ce un verdict de vinovăție nu i-ar interzice lui Trump să preia funcția, în cazul unei victorii, decizia i-ar putea afecta candidatura, convingând o parte a alegătorilor să nu-l mai voteze.
Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, jumătate dintre alegătorii independenți și unul din patru republicani au spus că nu l-ar vota pe Trump dacă acesta ar fi condamnat pentru o infracțiune.
Ce spun procurorii
Procurorii susțin că plata pentru Daniels a făcut parte dintr-o schemă mai amplă de mușamalizare pusă la cale de Trump, Cohen și David Pecker – fostul director executiv al companiei American Media – pentru a plăti persoane ce dețineau informații potențial dăunătoare despre Trump, înainte de alegerile din noiembrie 2016.
Trump a sfârșit prin a o învinge pe democrata Hillary Clinton.
Pecker este primul martor pe care procurorii intenționează să îl audieze după declarațiile de deschidere, au relatat duminică New York Times și CNN.
Potrivit acuzării, acesta a fost de acord, în timpul unei întâlniri din august 2015 cu Trump și Cohen, să acționeze pentru a ajuta campania republicanului, fiind atent la poveștile negative despre acesta.
American Media, care publică tabloidul National Enquirer, a recunoscut în 2018, ca parte a unui acord pentru a evita urmărirea penală, că a plătit 150.000 de dolari fostei vedete Playboy Karen McDougal pentru drepturile asupra poveștii acesteia despre o aventură de câteva luni cu Trump în 2006 și 2007.
American Media a declarat că a colaborat cu campania lui Trump și că nu a publicat niciodată povestea.
Tabloidul a mai ajuns la o înțelegere similară pentru a plăti 30.000 de dolari unui portar care căuta să vândă o altă poveste ce susținea că Trump ar fi fost tatăl unui copil în afara căsătoriei, o poveste care s-a dovedit a fi falsă, potrivit procurorilor.
Trump a declarat că plățile au fost personale și nu au încălcat legea electorală. De asemenea, el a negat și relația cu McDougal.
Ce pedeapsă riscă Trump
Trump este acuzat că a înregistrat în mod fraudulos banii plătiți lui Cohen în 2017, drept ramburs pentru plata făcută de acesta către Daniels. Concret, Trump a înregistrat suma ca o cheltuială juridică în registrele contabile ale companiei sale imobiliare.
Mărturiile despre plățile făcute către McDougal și către portar ar putea ajuta procurorii să stabilească faptul că plata lui Cohen către Daniels făcea parte dintr-o schemă mai largă prin care Trump încerca să își protejeze candidatura.
În vreme ce falsificarea documentelor comerciale reprezintă un delict minor, fapta ar putea fi pedepsită cu până la patru ani de închisoare dacă procurorii vor dovedi că ea a fost făcută pentru a ascunde sau pentru a continua o altă infracțiune.
Procurorii spun că aceste infracțiuni includ presupuse încălcări ale legislației electorale și ale legislației fiscale.
Oamenii legii consideră că plata făcută de Cohen a fost echivalentul unei contribuții de campanie și că a depășit, în mod evident, plafonul de 2.700 de dolari stabilit pentru contribuțiile individuale.
În plus, legea statului New York consideră că promovarea unei candidaturi prin „mijloace ilegale” este o infracțiune.
Experții în drept au speculat că Trump ar putea susține că Michael Cohen a acționat pe cont propriu atunci când a plătit-o pe Daniels.
De asemenea, el ar putea susține că scopul plăților a fost nu de a-și ajuta candidatura, ci de a se proteja de jena provocată de aceste presupuse aventuri extraconjugale.
De asemenea, el ar putea încerca să submineze credibilitatea lui Cohen ca martor, inclusiv prin sublinierea faptului că acesta a recunoscut că a mințit în mărturii în fața Congresului.
Procurorii au admis că Michael Cohen s-ar putea confrunta cu probleme de credibilitate, deoarece a fost condamnat și încarcerat pentru acuzații federale de finanțare a campaniei electorale pentru rolul său în această schemă.
Ei intenționează să cheme în total cel puțin 20 de martori, potrivit echipei de apărare a lui Trump.
Un proces în plină cursă electorală
Problemele juridice ale lui Trump nu i-au afectat până acum perspectivele politice.
Rata sa de aprobare a crescut de fapt în rândul republicanilor, după ce acuzațiile din New York au fost anunțate în aprilie 2023, iar sondajele îl arată într-o cursă strânsă cu Biden.
El se confruntă cu alte trei acuzații penale care decurg din eforturile sale de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, pierdute în fața lui Biden, și din modul în care a gestionat documentele clasificate după ce a părăsit Casa Albă în 2021.
Trump a pledat nevinovat în aceste cazuri și le prezintă pe toate ca pe un efort al aliaților democrați ai lui Biden de a-i submina campania.