LIVE Război în Ucraina – ziua 778: Atac aerian masiv cu 82 de rachete și drone contra sistemului energetic ucrainean / Furie în Ucraina, după ce Kievul a amânat demobilizarea militarilor aflați pe front / General american: Ucraina va rămâne curând fără muniție pentru antiaeriană

Rusia a desfășurat peste noapte un atac masiv cu drone și rachete, iar Volodimir Zelenski a spus că „teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială”. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 18 din cele 42 de rachete de diferite tipuri trase de ruși și 39 dintre cele 40 de drone explozive Shahed lansate.

Rusia a desfășurat peste noapte un atac masiv cu drone și rachete, iar Volodimir Zelenski a spus că „teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială”. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 18 din cele 42 de rachete de diferite tipuri trase de ruși și 39 dintre cele 40 de drone explozive Shahed lansate. Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina a spus că au fost avariate substații și instalații de producere a energiei din cinci regiuni.

Soldat rus trăgând cu un lansator antitanc Fagot pe frontul din UcrainaFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 778 – LIVE pe HotNews.ro:

11:36 Comandantul trupelor NATO din Europa spune că Rusia are mai mulți soldați în Ucraina decât la începutul războiului: „Este pe cale să comande cea mai mare forță militară de pe continent”

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a avertizat Congresul american că efectivele de trupe desfășurate acum în Ucraina de armata rusă sunt mai mari decât la începutul invaziei și că Kievul rămâne fără timp din cauza penuriei de proiectile și alte muniții

11:23 Zelenski a anunțat pe X că a sosit în Lituania pentru a participa la Summitul celor Trei Mări și pentru a purta discuții cu liderii țărilor partenere.

„Sunt programate întâlniri importante și urmează să fie semnat un nou acord bilateral de securitate. Principala sarcină pentru moment este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a răspunde nevoilor urgente ale forțelor de apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă. Răul rusesc este o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru fiecare națiune care se învecinează cu Rusia și pentru toți cei care prețuiesc dreptul internațional”, a scris el pe rețeaua de socializare.

10:21 Compania națională ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a afirmat joi că Rusia a atacat două instalații subterane de stocare a gazelor în timpul nopții.

„În dimineața zilei de 11 aprilie, inamicul a atacat două instalații ucrainene subterane de stocare. Instalațiile de stocare continuă să funcționeze”, a transmis Naftogaz pe aplicația de mesagerie Telegram.

10:02Parlamentarii ucraineni au stârnit nemulțumire în țară și printre militari în special, miercuri, prin eliminarea unui amendament dintr-un proiect de lege care ar fi permis soldaților aflați de multă vreme pe front să se întoarcă acasă, scrie AFP.

„Ofensiva continuă de-a lungul întregii linii a frontului. Iar în prezent este imposibil să slăbim forțele de apărare”, a declarat miercuri Dmitro Lazutkin, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, la televiziunea de stat.

„Nu putem lua decizii pripite acum”, a spus el, explicând opoziția armatei față de această prevedere.

Atac aerian masiv cu 82 de rachete și drone contra sistemului energetic ucrainean

09:32 Forțele aeriene ucrainene au spus pe Telegram rușii au lansat azi-noapte cu 82 de rachete de diferite tipuri și drone explozive, iar direcția principală de atac a fost regiunea Liov. Astfel, rușii au atacat cu:

  • 20 de rachete de croazieră X-101/X-555 de pe avioanele de aviație strategică Tu-95 MS (zona de lansare – regiunea Saratov, Rusia);
  • 6 rachete aerobalistice X-47M2 Kinjal de pe avioane de vânătoare MiG-31K (zona de lansare – regiunea Tambov – Federația Rusă);
  • 12 rachete antiaeriene ghidate S-300 (lansate din regiunea Belgorod – Federația Rusă);
  • 40 de UAV-uri de atac Shahed-131/136 (din regiunea Primorsko-Akhtarsk – Federația Rusă, Chauda – Crimeea).
  • 4 rachete teleghidate X-59 (din spațiul aerian al regiunii ocupate Zaporojie).

Potrivit sursei citate, au fost distruse 57 de ținte aeriene: 16 rachete de croazieră X-101/X-555, 39 drone de atac Shahed-131/136 și 2 rachete ghidate X-59.

09:03 Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a transmis joi că substațiile sale de electricitate și instalațiile de generare din cinci regiuni au fost avariate în timpul atacurilor rusești din timpul nopții, potrivit Reuters.

Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de rachete și 40 de drone în cursul nopții trecute.

„Unele rachete și drone Shahed au fost doborâte cu succes. Din păcate, doar o parte dintre ele. Teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială. A avut loc un alt atac atroce cu rachete asupra orașului Harkov și a regiunii Harkov. De asemenea, au vizat obiective din regiunile Kiev, Zaporojie, Liov și Odesa”, a scris președintele ucrainean pe X.

08:27 Rusia a lansat joi o „operațiune antiteroristă” în unele părți ale orașului Nalchik și în districtul Cherek din regiunea Kabardino-Balkaria (sud), a transmis joi agenția de știri RIA, citând autoritățile locale.

De asemenea, Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a afirmat că un grup de bărbați înarmați a deschis focul asupra forțelor de securitate care i-au înconjurat lângă Nalchik.

07:52 Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a scris pe Telegram că ultimele atacuri rusești au vizat instalații de generare și distribuție a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov și Kiev.

Forțele ruse au efectuat cel puțin 10 lovituri în cursul nopții împotriva „infrastructurii esențiale” din regiunea Harkov, a anunțat joi dimineață guvernatorul local. 200.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără electricitate, a afirmat Oleksiy Kuleba, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.

De mai multe săptămâni, Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, în special în zona Harkov, provocând ample întreruperi de energie electrică, notează AFP.

General america: Ucraina va rămâne curând fără muniție pentru antiaeriană

07:31 O dronă a căzut joi dimineața devreme pe un spital în construcție din regiunea Lipetsk, în zona central-sudică a Rusiei, declanșând un incendiu care a fost stins rapid, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov.

În postarea lui Artamonov de pe aplicația de mesagerie Telegram se afirmă că nu s-au înregistrat victime sau pagube. Acesta nu a precizat dacă drona a fost interceptată înainte de a cădea asupra orașului Dobroye. (Reuters)

07:25Autoritățile ucrainene au raportat joi dimineață explozii în regiunile de nord-est, sud și vest ale țării, din cauza unui nou val de atacuri rusești cu rachete.

Explozii au fost auzite în orașul ucrainean Harkov, a declarat primarul acestuia, Ihor Terejov, precum și în regiunea Zaporojie, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov. Guvernatorul regiunii vestice Lviv, Maksim Kozytskyi, a anunțat și el pe Telegram că apărarea aeriană a intrat în acțiune în zonă.

06:38 Poliția lui Vladimir Putin interoghează rușii îmbrăcați în galben. Antonida Smolina, 38 de ani, a fost reclamată represivelor organe ale legii din Rusia din cauză că, prin pelerina galbenă de ploaie pe care o poartă, ar susține Ucraina, „discreditând” astfel armata lui Putin.

01:33 Avertismentul unui general american în Congres: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”.

Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană „într-un timp destul de scurt” fără un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Congres, generalul american Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, în continuare fără un calendar cu privire la Ucraina. Mike Johnson, a refuzat să avanseze miercuri un calendar cu privire la ajutorul pentru Ucraina, dând asigurări că negocierile continuă, în pofida apelurilor repetate de a se trece la acţiune.
  • Elveţia confirmă găzduirea unei conferinţe pentru pace în Ucraina pe 15-16 iunie. Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa.
  • Faimosul „tanc-țestoasă” rusesc ar fi trebuit să reziste atacurilor cu drone. Ucrainenii l-au reperat ascuns într-un hangar și l-au distrus.
  • Rusia: Șoferul care l-a lovit mortal pe poetul anti-Kremlin Lev Rubinstein a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, deși avea un cazier rutier deosebit de încărcat dinainte de incident.
  • Doi miliardari ruși au câștigat la Curtea de Justiție a UE, dar totuși au rămas pe lista de sancțiuni. Un purtător de cuvânt al instanței a explicat că sancțiunile care au fost atacate cu succes au expirat deja. El a spus că Mihail Fridman și partenerul său de afaceri Petr Aven rămân în prezent sub incidența sancțiunilor UE, deoarece măsurile împotriva lor au fost între timp prelungite.
  • O nouă înregistrare video distribuită de forțele de invazie rusești a surprins un atac neobișnuit al trupelor lor, arătând cum unii militari ai Moscovei au folosit motociclete în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene, în timp ce alte filmări recente au surprins folosirea unor carturi de golf.
  • Infiltrarea Rusiei în spionajul austriac: un cutremur care zguduie Viena (comentariu EFE). Viena, un cuib de spioni în timpul Războiului Rece, este din nou scena unei intrigi demne de un roman de John le Carre, care scoate la iveală infiltrarea profundă a Rusiei în forţele de securitate ale Austriei.
  • Ungaria prelungeşte cu încă şase luni starea de urgenţă. Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din 2016.
  • Proiectarea în București a două filme de propagandă rusă a fost oprită. ​Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

—————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *