Au trecut aproape șase luni de când luptătorii Hamas au pătruns din Gaza în Israel la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând peste 200 de ostatici, scrie BBC. Ca răspuns, Israelul a promis că va „zdrobi și distruge Hamas”, astfel încât să nu mai reprezinte nicio amenințare.
Tunel Hamas in GazaFoto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia
În războiul brutal care a urmat, cel puțin 33.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas, și mari părți din Gaza au fost distruse.
Israelul spune că a ucis mii de luptători Hamas și a distrus o mare parte din rețeaua vastă de tuneluri de sub Gaza, pe care Hamas a folosit-o pentru a efectua atacuri.
BBC Verify a analizat declarațiile publice și postările pe rețelele sociale ale Forțelor de Apărare Israelului (IDF) și a evaluat dovezile din spatele obiectivelor declarate ale Israelului.
Câți lideri Hamas au fost uciși?
Înainte de 7 octombrie, se credea că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza, potrivit rapoartelor care citează comandanții IDF.
Multe dintre personalitățile politice de rang înalt ale Hamas, cum ar fi Ismail Haniyeh, considerat în general liderul general al grupului, locuiesc în străinătate. Dar multe dintre structurile sale de conducere militare sunt considerate a fi în interiorul Gazei.
Într-o declarație recentă, IDF a declarat că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului, deși nu a arătat cum a calculat această cifră.
Israelul publică, de asemenea, numele liderilor Hamas despre care spune că au fost uciși. Un total de 113 persoane au fost numite astfel din octombrie, majoritatea covârșitoare fiind ucise în primele trei luni de război.
La 26 martie, IDF a declarat că l-a ucis pe Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas. Considerat unul dintre cei mai căutați bărbați din Israel, el a fost liderul în grad cel mai înalt al grupului ucis de la începutul războiului. SUA au spus că cred că a fost ucis, dar Hamas nu a confirmat acest lucru.
IDF publică numele persoanelor despre care spune că sunt lideri ai Hamas care au fost uciși, dar nu este posibil să se verifice dacă aceștia sunt cu adevărat membri ai grupării. Unul dintre cei numiți în această categorie a fost Mustafa Thuraya, care lucra de fapt ca jurnalist independent în sudul Gazei.
Am găsit și nume duplicate în listă, pe care le-am scăzut din total. În afara Gazei, liderul politic al Hamas Saleh al-Arouri a murit într-o explozie în suburbia de sud a Beirutului, Dahiyeh, în ianuarie. Israelul este considerat responsabil pentru acest atac.
Cu toate acestea, experții cu care am vorbit au spus că mulți dintre liderii importanți ai grupului din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, sunt încă în viață.
Mulți dintre liderii proeminenți ai grupului din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, se crede că sunt încă în viață.
„IDF nu a reușit să ajungă în fruntea conducerii Hamas”, spune Mairav Zonszein, un senior analist la International Crisis Group.
„Atât la nivel simbolic de a ajunge la principalii lideri, cât și privind îndepărtarea Hamas de la a deține teritoriul, așa ceva nu s-a realizat”, spune doamna Zonszein.
Câți ostatici rămân în Gaza?
Potrivit cifrelor oficiale israeliene, 253 de persoane au fost luate ostatici pe 7 octombrie . Din acestea: 109 au fost eliberați ca parte a schimburilor de prizonieri sau în acorduri separate, 3 au fost salvați direct de armata israeliană în cadrul operațiunilor militare, iar corpurile a 11 ostatici au fost recuperate, inclusiv trei pe care IDF au recunoscut că i-au ucis într-una dintre operațiunile lor.
Cel mai tânăr ostatic viu confirmat are 18 ani, iar cel mai în vârstă de 85 de ani.
Dintre cei 130 de ostatici rămași, Israelul spune că cel puțin 34 sunt morți.
Hamas spune că numărul ostaticilor morți este mai mare – rezultatul atacurilor aeriene ale IDF. Dar nu este posibil să se verifice aceste acuzații.
Cei doi cei mai tineri ostatici luați în atacurile Hamas au fost Ariel și Kfir, care aveau 4 ani și, respectiv, 9 luni în momentul răpirii lor. Moartea lor a fost raportată, dar nu a fost confirmată.
Cât din rețeaua de tuneluri Hamas a fost distrusă?
Ca parte a angajamentului său de a elimina Hamas, Israelul a promis că va distruge rețeauade tuneluri a grupului de sub Gaza, pe care o folosește pentru a transporta mărfuri și oameni.
„Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi la un alt strat pentru Hamas. Încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care l-a construit Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, în octombrie.
Hamas a declarat anterior că rețeaua sa de tuneluri se întinde pe 500 km (311 mile), deși nu există nicio modalitate de a verifica acest lucru în mod independent.
Am întrebat IDF câte tuneluri și ce proporție din rețeaua totală de tuneluri au distrus. În răspunsul lor, ei au spus că forțele lor au „distrus o mare parte din infrastructura teroristă din Gaza”.
IDF a arătat ocazional dovezi ale tunelurilor Hamas pe care le-au descoperit. De exemplu, în noiembrie, IDF a lansat înregistrări video cu o parte a unei rețele de tunel de sub spitalul al-Shifa din orașul Gaza, despre care a spus că era folosită ca centru de comandă.
Pentru a încerca să determine amploarea rețelei generale descoperite de forțele israeliene, BBC Verify a analizat toate mesajele IDF de pe platforma de socializare Telegram, care fac referire la tunelurile din Gaza, între 7 octombrie 2023 și 26 martie 2024.
Dintre acestea, 198 au menționat descoperirea tunelurilor, unde armata a spus că a localizat tuneluri sau puțuri de tunel. Alte 141 de mesaje susțin că un tunel a fost distrus sau demontat.
Majoritatea acestora nu au oferit detalii precise sau locații specifice, așa că nu este posibil să se coroboreze amploarea rețelei pe care IDF a descoperit-o sau a distrus-o.
Dintre mesajele pe care le-am analizat, 36 au făcut referire la lovirea unui total de peste 400 de puțuri de tunel. Cu toate acestea, echivalarea unui puț cu un tunel întreg ar induce în eroare, spune dr. Daphné Richemond-Barak, expert în război subteran, care predă la Universitatea Reichman din Israel.
Simpla distrugere a puțurilor tunelului lasă rețeaua intactă, spune ea. „Nu cred că am văzut multe distrugeri complete de tuneluri în acest război”, adaugă ea.
Ofensiva Israelului a venit la un preț mare
Obiectivele de război ale Israelului au avut un preț imens pentru palestinienii din Gaza. Peste 33.000 de oameni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, peste 70% dintre cei uciși fiind femei și copii.
Mulți alții au fost strămutați și lăsați fără adăpost în timp ce forțele israeliene încearcă să distrugă infrastructura Hamas. Peste 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în interior, potrivit Națiunilor Unite.
Zonele rezidențiale au fost lăsate în ruină, străzile pline de viață reduse la stadiul de moloz, universitățile distruse și terenurile agricole spulberate.
Peste 56% din clădirile din Gaza au fost avariate sau distruse începând cu 7 octombrie, potrivit analizei datelor satelitare.
La șase luni de la începutul războiului, încă nu este clar dacă Israelul și-a îndeplinit obiectivele în război.