Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că este pregătit să mărșăluiască până la Bruxelles pentru a „ocupa” capitala Uniunii Europene ca să „apere libertatea și suveranitatea Ungariei” înaintea alegerilor europarlamentare, relatează Reuters.
Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images
Orban, un naționalist care se află la putere de 14 ani, speră ca partidul său Fidesz să profite de pe urma ascensiunii dreptei radicale în Europa în contextul în care Ungaria se pregătește să preia președinția rotativă a UE pentru a doua jumătate a acestui an.
Vorbind la un miting electoral organizat la Budapesta cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, care comemorează Revoluția de la 1848 împotriva monarhiei habsburgice, Orban a declarat că alegerile pentru Parlamentul European reprezintă o ocazie.
„Dacă vrem să apărăm libertatea și suveranitatea Ungariei, nu avem nicio altă alegere decât să ocupăm Bruxellesul”, a declarat Orban în fața unei mulțimi de aproximativ 1.000 de susținători ai săi.
„Vom mărșălui la Bruxelles și vom aduce schimbări noi înșine Uniunii Europene”, a mai spus el.
Orban este în conflict cu Uniunea Europeană de ani de zile din cauza unei serii largi de probleme, cele mai recente dintre acestea fiind poziția sa față de războiul din Ucraina și menținerea unor relații apropiate cu Rusia, în pofida conflictului din țara vecină.
În discursul său de vineri el a acuzat că acțiunile UE afectează negativ fermierii și clasa mijlocie, prejudiciază companiile și „peste toate acestea, [aduc] Europa în război”. El a acuzat de asemenea UE că „s-a întors împotriva europenilor”.
Comentariile sale vin după ce mai devreme în cursul acestei săptămâni Parlamentul European a anunțat că va da în judecată Comisia condusă de Ursula von der Leyen din cauza deciziei sale de a debloca o parte a fondurilor europene destinate Ungariei.
Viktor Orban se ceartă și cu UE, și cu Statele Unite
Comisia a blocat fonduri în valoare de miliarde de euro ce urmau să fie alocate Ungariei din cauza deteriorării statului de drept în timpul guvernării lui Orban.
Însă în decembrie anul trecut Comisia Europeană a decis să deblocheze fonduri în valoare de peste 10 miliarde de euro într-o mutare care a fost pe larg privită drept o concesie făcută lui Orban pentru ca acesta să nu își folosească dreptul de veto pentru a bloca începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.
Noile comentarii de vineri ale premierului ungar vin de asemenea la doar câteva zile după ce guvernul său s-a lansat într-un veritabil război al declarațiilor cu Statele Unite, după ce președintele Joe Biden a vorbit despre faptul că Orban ar dori să instituie o „dictatură” în Ungaria.
„Nimic nu ne obligă să acceptăm astfel de minciuni din partea nimănui, chiar și a președintelui Statelor Unite”, a subliniat marți Peter Szijjarto, ministrul de externe al lui Orban, adăugând că David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a fost convocat la ministerul ungar de externe și că i s-a cerut să prezinte declarația în care Viktor Orban a spus că nu crede că democrația funcționează.
Două zile mai târziu, șeful diplomaţiei de la Budapesta a numit guvernarea Partidului Democrat de la Washington „pro-război, pro-gen (n.r. o referință la politica privind identitatea sexuală) şi pro-migraţie”, acuzând că criticile SUA la adresa Ungariei se datorează divergențelor ideologice.
Ambasadorul Pressman, care critică deschis guvernul Orban și este la rândul său o țintă predilectă a atacurilor Budapestei, a confirmat că a fost convocat „de urgență”, notând ironic într-un comunicat de presă remis de ambasada americană că a salutat „ocazia de a discuta despre starea democrației maghiare”.