Macron: Dacă Rusia va câștiga în Ucraina va amenința România și Moldova

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara că Rusia „nu se va opri” dacă va câștiga războiul din Ucraina și va amenința țările vecine Moldova, România și Polonia, potrivit AFP. Emmanuel Macron Foto: Tschaen Eric-Pool-ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images „Rusia a devenit o putere care vrea să se extindă și este sigur

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara că Rusia „nu se va opri” dacă va câștiga războiul din Ucraina și va amenința țările vecine Moldova, România și Polonia, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Tschaen Eric-Pool-ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Rusia a devenit o putere care vrea să se extindă și este sigur că nu se va opri acolo”, a declarat el pe rețeaua de socializare X după interviul acordat la TF1 și France 2.

„Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”, a avertizat el.

„Dacă situația se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiți și vom fi pregătiți să luăm deciziile necesare pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga niciodată”, a declarat joi seara președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat, potrivit AFP.

„Securitatea” poporului francez depinde de „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, a afirmat el, spunând că cei care stabilesc „limite” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei „aleg înfrângerea”.

Războiul din Ucraina este „existențial pentru Europa noastră și pentru Franța”, a insistat șeful statului francez. „Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero” și „nu vom mai avea nicio securitate”, a adăugat el.

Președintele Macron, ale cărui comentarii de la sfârșitul lunii februarie privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina au provocat un torent de reacții politice în Franța și în străinătate, a afirmat totuși că „nu vom trece niciodată la ofensivă, nu vom lua niciodată inițiativa”.

Dar „în fața unei escaladări” din partea Moscovei, „trebuie să spunem că suntem gata să răspundem”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a vorbit de trimiterea de trupe NATO în Ucraina

Emmanuel Macron a provocat un val de reacţii de îngrijorare atunci când a spus că trimiterea de trupe ale Occidentului în Ucraina nu trebuie scoasă din calcul.

„Nu există în prezent un consens asupra unei desfăşurări oficiale de trupe terestre”, a spus Macron în timpul conferinţei aliaţilor europeni ai Ucrainei care a avut loc la Paris pe 26 februarie.

„Însă în dinamică nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a declarat preşedintele francez.

Afirmaţia sa a provocat rapid reacţii negative din partea câtorva state membre NATO. Mai târziu, ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu a declarat că afirmaţiile preşedintelui francez „au fost scoase din context” şi că Macron a reafirmat că Franţa nu va fi „co-beligerantă” în conflictul din Ucraina.

Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc de urgenţă la Berlin pentru a-şi rezolva divergenţele în legătură cu Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru publicația Politico oficiali germani şi francezi de rang înalt, potrivit News.ro.

Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a „Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.

Liderii intenţionează ca întâlnirea să fie o demonstraţie de unitate după o perioadă tensionată în care fricţiunile franco-germane privind Ucraina au degenerat într-o adversitate deschisă, scrie Politico.

Tensiunile – de lungă durată – au început să dea în clocot în momentul în care Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina.

Cancelarul Scholz , mai precaut, a ripostat, excluzând trimiterea de trupe terestre din partea ţărilor europene.

„Să nu fim lași”

Câteva zile mai târziu, Macron a părut să îi răspundă direct lui Scholz. „Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care va fi necesar să nu fim laşi”, a declarat el în faţa unei audienţe la Praga.

Declaraţiile lui Macron au fost „ceva ce nu ajută cu adevărat la rezolvarea problemelor pe care le avem atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina”, a replicat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a reacţionat pozitiv la declaraţiile lui Macron, conform căruia nu trebuie exclusă trimiterea de trupe ale aliaţilor NATO în Ucraina, potrivit dpa.

Oficialii germani se plâng în privat că, în timp ce Macron are un discurs dur, sprijinul militar francez pentru Ucraina nu este nici pe departe atât de mare pe cât a oferit Germania.

Institutul Kiel din Germania, care compilează contribuţiile naţionale la efortul de război al Ucrainei, clasează Franţa ca fiind clar în urmă, cu 640 de milioane de euro ca ajutor militar, în comparaţie cu Germania, care a oferit sau a promis 17,7 miliarde de euro.

Francezii contestă aceste cifre şi susţin că oferă armele care contează cu adevărat. „Franţa a optat pentru eficienţă operaţională în ajutorul său militar pentru Ucraina: promiteţi ceea ce puteţi livra, livraţi ceea ce puteţi promite”, a declarat recent ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, într-o postare pe X.

Macron a amânat săptămâna aceasta o vizită planificată de mult timp în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliaţii din cauza retoricii sale tot mai radicale. Duminică, Palatul Elysée a anunţat că vizita va avea loc în „următoarele două săptămâni”.

____

Urmărește ultimele evoluții din a 751-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *