Cursă contracronometru pentru trupele Kievului. Strategia în oglindă pentru a împiedica armata rusă să avanseze

Aflat sub presiune după recentele pierderi de pe câmpul de luptă, Kievul se pregătește pentru o ofensivă de primăvară a Rusiei. Deși trupele ucrainene construiesc fortificații „24 de ore din 24”, există temeri că acestea nu se fac suficient de rapid, potrivit unor oficiali occidentali și militari ucraineni, citați de Wall Street Journal. Soldați ucraineni

Aflat sub presiune după recentele pierderi de pe câmpul de luptă, Kievul se pregătește pentru o ofensivă de primăvară a Rusiei. Deși trupele ucrainene construiesc fortificații „24 de ore din 24”, există temeri că acestea nu se fac suficient de rapid, potrivit unor oficiali occidentali și militari ucraineni, citați de Wall Street Journal.

Soldați ucraineni în HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Critici cu privire la vulnerabilitatea liniilor defensive ucrainene, sau chiar cu privire la lipsa lor, au apărut în urma înaintării rapide a trupelor ruse la vest de oraşul Avdiivka.

Rusia atacă forțele ucrainene în mai multe puncte de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.000 de kilometri, în timp ce încearcă să profite de recenta cucerire a orașului Avdiivka din estul țării, prima victorie majoră a Moscovei pe câmpul de luptă din ultimele luni, notează Ukrainska Pravda.

De la sfârșitul anului 2023, mai mulți analiști au remarcat un progres limitat în eforturile de fortificare, deoarece Rusia a început să preia inițiativa în unele părți ale frontului.

Ucraina a anunțat în noiembrie o campanie de construire a unei rețele extinse de fortificații de-a lungul liniilor de front, în special în zonele din apropierea Avdiivka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut accelerarea construcției și a îndemnat companiile private și donatorii să se implice.

Handicapul Ucrainei

Dar oficialii occidentali și soldații ucraineni spun că această campanie nu a dat rezultate semnificative, iar absența progreselor se dovedește a fi un handicap pentru Ucraina, în condițiile în care Rusia își intensifică atacurile.

În ultimele zile, forțele Moscovei au împins trupele ucrainene în afara unor sate la vest de Avdiivka, deși dealurile și cursurile de apă puțin mai la vest pot fi obstacole naturale pentru Kiev, mai ușor de apărat.

Moscova știe că armata ucraineană duce lipsă de soldați și de muniție, în timp ce Statele Unite ale Americii și Europa nu reușesc să reînarmeze rapid Kievul.

Oficialii ucraineni și comandanții militari spun că tactica actuală a Rusiei de a lansa atacuri este menită să profite de inițiativa Moscovei pe câmpul de luptă înainte de ceea ce ei văd ca fiind o probabilă ofensivă rusă majoră în această primăvară.

Strategia în oglindă a Ucrainei

Pregătindu-se pentru viitorul asalt, trupele ucrainene construiesc tranșee și șanțuri antitanc, sperând să copieze apărarea rusă care a blocat contraofensiva ucraineană de anul trecut.

„Ceea ce se întâmplă acum este ceea ce Rusia a petrecut mult timp pregătindu-se. A adunat suficiente forțe și resurse pentru a pune presiune pe diverse axe deodată”, a declarat pentru WSJ Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, referindu-se la strategia în oglindă pe care o adoptă Kievul, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit Wall Street Jounal, soldații ucraineni sapă tranșee, chiar și sub focul inamicului, ceea ce complică lucrurile. Construirea de fortificații este acum vitală pentru Ucraina, nu în ultimul rând pentru că se luptă să mobilizeze noi trupe.

„În circumstanțele în care ne aflăm, trebuie să săpăm, să facem tranșee și să construim singuri”, a declarat Zhorin.

„Lipsa de apărare stratificată de-a lungul liniei frontului ar trebui să fie o preocupare pentru Ucraina”, a declarat analistul în domeniul apărării Franz-Stefan Gady pentru WSJ.

„Situația va deveni destul de critică pentru forțele ucrainene”.

Rusia, de neoprit pentru cel puțin doi ani

În plus Moscova este capabilă să evalueze lecțiile învățate pe front și să își îmbunătățească eficacitatea de luptă, arată un raport al agențiilor de informații lituaniene, care au evaluat că prețurile ridicate ale petrolului, eludarea sancțiunilor și investițiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina la intensitatea actuală pentru încă cel puțin doi ani.

În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme și muniție doar de către Iran și Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacțiile internaționale ale Rusiei, se mai precizează în raport.

Rusia și-a reformat și consolidat armata care a luptat în Ucraina în 2023 și este pe cale să își extindă capacitățile militare de-a lungul graniței sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care a aderat la alianță anul trecut.

Probleme cu mobilizarea în Ucraina

Până în prezent, doar bărbații cu vârsta de peste 27 de ani au fost recrutați, însă potrivit unui proiect de lege dezbătut de Rada Supremă a Ucrainei privede reducerea vârstei până la 25 de ani.

Construirea de fortificaţii în faţa trupelor ruse de-a lungul liniei frontului se face „24 de ore din 24”, a asigurat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, în urma criticilor referitoare la eficacitatea liniilor defensive ale armatei ucrainene, notează AFP.

„Ştiu că Ministerul Apărării are un plan global pentru crearea unor linii complete de fortificaţii”, a declarat premierul ucrainean la o conferinţă de presă, conform Agerpres.

„De anul trecut, Ministerul Apărării şi Statul Major dispun de fonduri suficiente pentru a construi fortificaţii defensive eficiente pe prima şi a doua linie de front”, a explicat premierul Şmîhal.

El a adăugat că guvernul său este de asemenea pregătit să finanţeze „construirea de fortificaţii puternice”, „de înaltă calitate, în principal din beton”, de asemenea pe a treia şi chiar pe a patra linie de apărare.

Liniile defensive mai îndepărtate de front sunt în general construite de companii din sectorul civil.

Ucraina a alocat deja aproape 790 de milioane de dolari pentru fortificații, a mai punctat Şmîhal.

Urmărește ultimele evoluții din a 743-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *