Vladimir Putin a susținut joi, în discursul său în fața națiunii că inamicii Rusiei (NATO, Occidentul) „se pregătesc să ne atace pe teritoriul nostru, folosind cele mai bune forțe ale lor”, adăugând că „soarta lor va fi bineînțeles tragică”. „Trebuie să înțeleagă că și noi avem arme. Arme care îi pot învinge pe teritoriul lor și, bineînțeles, asta este periculos pentru că ar putea declanșa folosirea de armament nuclear și distrugerea civilizației. Ei nu înțeleg asta?”. De asemenea, liderul de la Kremlin, a afirmat că Occidentul încearcă să atragă Rusia într-o cursă a înarmării ca să o epuizeze, așa cum a făcut cu URSS. Vladimir Putin a spus și că armata sa a „câștigat o experiență de luptă colosală” în Ucraina, unde are inițiativa și unde va acționa pentru a îndeplini obiectivele „operațiunii militare speciale”.
Vladimir Putin, discurs în fața națiuniiFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
Principalele declarații din discursul lui Vladimir Putin, LIVETEXT pe HotNews.ro:
- Pentru a îmbunătăți serviciile digitale din țară, internetul de mare viteză trebuie să fie disponibil nu doar în marile orașe, ci în întreaga țară. Pentru a face acest lucru, vor fi alocate mai multe fonduri pentru modernizarea flotelor de sateliți ale Rusiei.
- În ultima parte a discursului, sare tot mai mult de la un subiect la altul, trecând rapid prin finanțarea pescuitului, digitalizare și inteligență artificială: „Inteligența artificială este foarte importantă aici, trebuie să ne asigurăm că suntem competitivi în acest domeniu”.
- Exporturile trebuie să crească. Rusia este un lider pe piața mondială a cerealelor, chiar și în contextul sancțiunilor internaționale.
- Au sosit sute de branduri noi în Rusia deoarece oamenii vor să înceapă o afacere, cred în ei înșiși și în țara lor.
- Trebuie să devenim indepenenți din punct de vedere tehnologic în domenii cheie pentru economie. Pentru asta, trebuie să ne bazăm mai puțin pe importuri și să producem în volume mult mai mari.
- Rusia are un avantaj competitiv uriaș în tehnologie și știință, dar trebuie să își dubleze investițiile în cercetarea științifică, inclusiv în domeniul farma și în programele spațiale. Ne propunem să majorăm investițiile în știință și tehnologie la 2% din PIB până în 2030.
- Îndemn oamenii de afaceri să investească în Rusia. Taxele pentru firmele mici și mijlocii ar trebui reduse.
- Rusia este cea mai mare economie din Europa (moment în care a primit aplauze energice din sală, în ciuda faptului că afirmația este falsă, Rusia fiind a cincea cea mai mare economie europeană).
- Economia rusă a crescut cu 19%, iar salariul minim va fi majorat. Refacerea bazei noastre industriale este esențială pentru protejarea suveranității noastre.
- Avem planuri pentru a îmbunătăți speranța de viață în Rusia pentru a ne asigura că viitoarea generație este puternică și robustă. Mai mulți oameni trebuie să facă activități sportive, vor fi alocate fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii sportive. Lăsați băutura, apucați-vă de ski!
- De asemenea, miliarde de ruble vor fi alocate pentru a îmbunătăți școlile.
- Deficitul de forță de muncă înalt calificată și de tehnologie de vârf reprezintă riscuri pentru economia rusă. Rusia va fi printre cele patru mari puteri economice din punct de vedere al puterii de cumpărare în viitorul apropiat.
- Înțelegem că Occidentul încearcă să ne atragă într-o cursă a înarmării. Încearcă să ne epuizeze, să repete șmecheria pe care au reușit-o cu Uniunea Sovietică în anii 1980.
- Prin urmare, sarcina noastră este să dezvoltăm complexul industrial de apărare în așa fel încât să creștem potențialul științific, tehnologic și industrial al țării. Trebuie să distribuim resursele cât mai rațional posibil și să construim o economie eficientă a forțelor armate, pentru a obține maximum pentru fiecare rublă cheltuită pentru apărare.
- Legăturile familiale și valorile morale sunt distruse în Occident, în schimb Rusia sprijină valorile civilizate. Rusia se confruntă cu o rată a natalității în scădere, dar aceasta este o tendință globală. Rusia combate acest trend fiecare nivel al guvernului și al autorităților.
- Religia și valorile noastre morale sunt cele care sunt în prim plan aici. Familiile mari trebuie să devină norma (aplauzele prelungi). În următorii șase ani, trebuie să atingem o rată sustenabilă a natalității. Propunem măsuri care să sprijine familiile numeroase.
- Credem că este important să ne întărim relațiile cu țările arabe, cu America Latină.
- Țările occidentale cred că ele reprezintă supremația în lume. Rusofobia orbește oamenii și îi lipsește de facultățile lor raționale.
- (despre ideea unor trupe NATO în Ucraina) Consecințele pentru intruși vor fi și mai tragice, avem arme ce sunt capabile să lovească ținte pe teritoriul lor. De ce ei (NATO) nu înțeleg că există pericolul unui conflict nuclear?
- Suntem gata de discuții privind securitatea eurasiatică. Acțiunile SUA efectiv au distrus securitatea europeană.
- Fără Rusia nu poate există o pace durabilă în lume.
- Trebuie să ne întărim Districtul Militar de Vest în condițiile în care Finlanda și Suedia intră în NATO.
- Rusia este gata de dialog cu SUA pentru stabilitate strategică. În același timp, Statele Unite încearcă să provoace o înfrângere strategică Rusiei. Declarațiile SUA că ar fi gata de discuții pe tema stabilității strategice sunt doar demagogie.
- Există acuzații fără fundament contra Rusie privind încercări de a amplasa arme în spațiu.
- Forțele noastre strategice sunt pregătite pentru luptă. Sistemele Kinjla sunt folosite pentru a lovi ținte importante. De asemenea, a fost folosit și complexul Zircon. Testele cu Burevestnik, Poseidon sunt pe cale să se încheie. Vom demonstra capacitate rachetelor Sarmat de a îndeplini misiunile lor de luptă.
- Armata noastră a câștigat o experiență de luptă colosală. Armata noastră are inițiativa în Ucraina, eliberează noi teritorii. Vom face totul pentru a încheia conflictul, pentru a îndeplini obiectivele „operațiunii militare speciale”.
- Nu vom permite nimănui să se amestece în afacerile noastre interne. Occidentul încearcă să slăbească Rusia din interior.
- Acest discurs este o privire spre viitor, există probleme care trebuie rezolvate pentru dezvoltarea țării. Am vorbit cu rușii din întreaga țară, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați.
- Majoritatea absolută a rușilor sprijină „operațiunea militară specială” (din Ucraina).
11:15 Președintele Federației Ruse apare la tribună în sunet de trompete și își începe imediat discursul.
11:08 Liderul de la Kremlin se lasă așteptat, discursul nu a început la ora 11:00, așa cum era programat. Sala este plină de oficiali ruși care vorbesc între ei în așteptarea lui Putin.
————–
Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului – n.r.), la discurs asistă, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai principalelor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, că şi reprezentanţii unor mass-media străine vor transmite de la faţa locului. De obicei, sunt cam 1.000 de invitaţi. De data aceasta, ca şi în 2023, la mesaj au fost invitaţi şi participanţi la „operaţiunea militară specială” din Ucraina.
Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participanţii să treacă un test PCR pentru coronavirus.
Discursul de joi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale va începe la prânz, ora Moscovei, la Gostini Dvor. Discursul şefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, potrivit TASS.
Mesajul lui Putin către Adunarea Federală va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe.
Zilele precedente, şeful statului le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut “zeci de contacte telefonice şi personale” – cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.
În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.