Sute de români sunt contractori privați în domeniul securității în Congo, afirmă Știrile ProTV, informația fiind publicată după ce cel puțin doi cetățeni români au murit și alții au fost răniți în timpul escaladării luptelor cu forțele rebele M23.
Soldați pe aeroportul din Goma, CongoFoto: Alexis Huguet / AFP / Profimedia Images
Doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo, a precizat ieri MAE, care a recomandat evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară.
M23 a lansat o ofensivă majoră în 2022, care a dus la o intervenție militară și la eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est, notează Reuters. Aceștia au negociat o încetare a focului anul trecut, dar aceasta a fost încălcată în mod repetat.
Congo, puterile occidentale și un grup de experți ai ONU au declarat că grupul rebel condus de Tutsi este susținut de țara vecină Rwanda, însă aceasta neagă că ar fi implicată.
Confruntările dintre rebeli, forțele armatei și grupurile de autoapărare care îi susțin s-au intensificat recent, forțând comunități întregi să fugă în zonele considerate mai sigure de la periferia orașului Goma.
În Congo ar fi sute de mercenari români, implicați în lupte grele
Sunt în jur de 900 de români cu contract în domeniul protecţiei în Republica Democratică Congo, scrie stirileprotv.ro.
Unii sunt veterani ai teatrelor de operațiuni, alții demisionari din armata română pentru un salariu mai bun, dar sunt și luptători fără experiență militară. Pentru câteva mii de euro pe lună trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să protejeze zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23.
Contractorii privați români au fost implicați în cele mai grele lupte din ultimul an, de când au înlocuit trupele Wagner în Congo, mai spune sursa citată.
Cine este controversatul Horațiu Potra
Comandantul lor pare să fie controversatul Horațiu Potra, fost luptător din Legiunea Franceză, al cărui nume a apărut de mai multe ori în presa română.
În 2009, Evenimentul Zilei scria că Rebeliunea din Ciad a fost pusă la cale in Mediaș, în articol apărând și numele lui Potra.
În 2010, DIICOT a anunțat că a destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de droguri ce funcționa după principiile unei structuri paramilitare, în urma unor percheziții făcute în județele Sibiu și Mureș, în timpul cărora a fost descoperită o fermă unde era cultivat cannabis. Gruparea ar fi fost condusă de același Horațiu Potra.
Surse judiciare spuneau atunci că fostul ofiter al Legiunii Straine, cu dublă cetățenie, română și franceză, s-a ocupat, anterior, de antrenarea gărzii de elită a președintelui Republicii Centrafricane și a condus dispozitivul de securitate al emirului din Quatar.
La începutul anului 2020, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a fost amenințat că va fi răpit și dus la pădure, dacă a uitat, cumva, că trebuie „să înapoieze ceva” sau „cine l-a pus acolo”, potrivit Rise Project.
Atunci, procurorii l-au pus sub control judiciar pe Horațiu Potra din Mediaș, șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, patronată de controversatul Frank Timiș, fondatorul afacerii „Roșia Montană”.
Rise Project a amintit și el că Horațiu Potra a fost contractor privat în diferite războaie civile africane, adăugând că acesta început să lucreze la cartierul general al lui Frank Timiș din Londra în 2012, în timp ce poliția română îl cerceta atunci pentru trafic de droguri.
Mercenarii români au venit cu avionul în Goma
În ianuarie 2022, Deutsche Welle a realizat un amplu material de investigație despre Asociația RALF formată din români care au luptat în Legiunea Străină. Publicația germană a menționat inclusiv faptul că pe rețelele de socializare a apărut o imagine cu Potra în Congo.
„Există suspiciunea că acești veterani fac mercenariat în estul exploziv al Congo. Creierul misiunii este un luptător de profesie, originar din Mediaș”, explica acum un an DW, făcând referire tot la Horațiu Potra.
Au existat diferite speculații privind legătura dintre organizația lui Potra și gruparea de mercenari rusă Wagner, dar DW spune că nu le-a putut dovedi. Se știe, însă, că în 2016 Potra a fost plătit de ruși pentru a antrena gărzile de corp ale președintelui centrafrican Faustine Touadéra.
Extras din articolul „Deutsche Welle”:
Pe o stradă laterală neasfaltată, lângă aeroportul internațional Goma, în estul Republicii Democratice Congo (RDC), Hotelul Mbiza găzduiește de obicei oameni de afaceri sau delegații guvernamentale venite din capitala Kinshasa. Undeva în preajma Crăciunului, hotelul a fost rezervat complet de militari est-europeni.
„Sunt zeci, poate chiar o sută de albi în uniformă”, apreciază un jurnalist local, care a cerut să rămână anonim din motive de securitate. „Poartă uniforme fără steaguri naționale și pistoale la centură”, a completat jurnalistul.
Sursa DW a adăugat că soldați ai gărzii prezidențiale congoleze au păzit îndeaproape intrarea hotelului. I-au spus că străinii au rezervat toate camerele pentru o perioadă îndelungată. „Acum este cartierul general al albilor”.
Un angajat al autorității pentru imigrație din Congo, staționat pe aeroportul din Goma, a declarat pentru ziarul german taz că a ștampilat, pe 22 decembrie, pașapoarte românești ale unora dintre acești militari albi, la aterizarea în țară a unui Boeing 737 aparținând companiei Hello Jets, fondată și deținută până de curând de acționarul principal al Blue Air, Cristian Rada. (…)
Supranumit și „locotenentul Henry”, Potra este directorul general al grupului de mercenari români Asociația RALF (acronim pentru Români care au Activat în Legiunea Franceză), cu sediul la Sibiu. Site-ul web al asociației precizează că membrii se ocupă de antrenarea gărzilor de corp pentru VIP-uri, protecția „zonelor sensibile” precum minele din Africa sau antrenarea de forțe speciale și oferă investigații sau consultanță de securitate. Structura asociației reproduce codul strict al Legiunii Străine.