Kuzmin compară Tezaurul României de la Moscova cu a scoate „pisică moartă de la naftalină”: România are o datorie mai mare către Rusia

Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a spus în legătură cu Tezaurul României de la Moscova că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia, povestind în acest sens ce i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu în anii 60. Bani din aur din

Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a spus în legătură cu Tezaurul României de la Moscova că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia, povestind în acest sens ce i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu în anii 60.

Bani din aur din tezaurul BNR, expuși de Ziua Porților DeschiseFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Valeri Kuzmin a spus că foştii parteneri români „continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”, referindu-se la problema tezaurului pe care Rusia ar trebui să-l returneze României.

Repetând o idee vehiculată anterior de Moscova, Kuzmin a spus clar că tezaurul României nu va fi returnat şi a susţinut că, dimpotrivă, România a rămas datoare Rusiei. El a evocat anecdotic în acest sens o scenă petrecută între fostul lider sovietic Leonid Brejnev şi Nicolae Ceauşescu, în anii 60.

  • „Tovarăşe, i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu, trebuie să vă spun, ca de la comunist la comunist, că trebuie să uitaţi de tezaur. Pentru că, aşa cum scrie şi în documentele juridice, ca rezultat al tuturor activităţilor ce intră în responsabilitatea României, România are o datorie mai mare către Rusia decât are Rusia către România. Dar nouă nu ne trebuie această datorie de la voi. Vă iertăm de această datorie”, a relatat ambasadorul Kuzmin.

Valeri Kuzmin mai susţine însă că „nimeni nu poate acuza Rusia că a sabotat relaţia bilaterală cu România”.

„Eu de când am ajuns aici, în 2016, am încercat de multe ori şi n-am reuşit să organizez o şedinţă a Comisiei interguvernamentale româno-ruse care se ocupă cu problemele economice, tehnice şi ştiinţifice. N-am reuşit”, s-a plâns diplomatul.

Subiectul Tezaurului este adus periodic în discursul public din România, fie de politicieni sau de guvernatorul BNR, fie de istorici și jurnaliști, în schimb momentul repatrierii pare mai departe ca oricând.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *