Război în Ucraina, ziua 679: Rusia a schimbat tactica loviturilor aeriene / Kievul și Moscova au făcut un schimb masiv de prizonieri / Producătorul rus de diamante Alrosa a intrat pe lista de sancțiuni UE / Victorie a Europei în războiul energetic cu Rusia

Rusia a spus că, peste noapte, ucrainenii au atacat cu drone regiunea Belgorod și cu cel puțin o rachetă orașul-port Sevastopol din Peninsula Crimeea. Mai multe drone au fost distruse în apropierea orașului Belgorod, a spus guvernatorul regiunii rusești cu același nume, iar sistemele antiaeriene au distrus o rachetă deasupra portului Sevastopol, a afirmat conducerea

Rusia a spus că, peste noapte, ucrainenii au atacat cu drone regiunea Belgorod și cu cel puțin o rachetă orașul-port Sevastopol din Peninsula Crimeea. Mai multe drone au fost distruse în apropierea orașului Belgorod, a spus guvernatorul regiunii rusești cu același nume, iar sistemele antiaeriene au distrus o rachetă deasupra portului Sevastopol, a afirmat conducerea rusă a orașului. Mai multe canale rusești de Telegram au raportat o serie de explozii puternice deasupra diferitelor părți ale Sevastopolului.

Urmările unui atac rusesc cu rachete asupra KievuluiFoto: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 679 – LIVE pe HotNews.ro:

00:00 Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său către ucraineni de miercuri seară:

  • „În ciuda tuturor provocărilor, astăzi avem vești bune: 230 dintre oamenii noștri eliberați. Inițial, nu existau informații cu privire la faptul că unii dintre ei erau ținuți captivi. Aceștia erau considerați dispăruți în misiune. Este esențial să menținem vie speranța.
  • Schimburile de prizonieri au fost multă vreme suspendate, dar negocierile nu au încetat nici măcar o clipă. Profităm de fiecare oportunitate, încercăm fiecare format de mediere și ridicăm problema la orice reuniune internațională care poate fi utilă.
  • Vom continua să lucrăm pentru a-i aduce înapoi pe toți oamenii noștri. Le sunt recunoscător tuturor membrilor echipei noastre – Budanov, Yermak, Malyuk și Klymenko – pentru că continuă să lucreze pentru a se asigura că schimburile continuă”.

21:15Experţii AIEA nu au fost lăsaţi să intre în sălile unor reactoare nucleare de la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu a avut acces în sălile mai multor reactoare de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei şi care a fost afectată de întreruperi repetate de curent electric.

20:18 Germania: Creşte presiunea asupra cancelarului Scholz pentru a trimite Ucrainei rachete de croazieră Taurus

Presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră Taurus se intensifică atât dinspre opoziţia creştin-democrată, cât şi în propria sa coaliţie de guvernare, după ultimele atacuri aeriene ruseşti masive asupra teritoriului ucrainean.

Dar purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebreit, a declarat miercuri că nu are nimic nou de anunţat cu privire la acest subiect.

18:51Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc dramatic capacitățile industriei de apărare, a avertizat miercuri premierul polonez Donald Tusk.

Schimb masiv de prizonieri de război, primul în câteva luni

18:30 Rusia și Ucraina au făcut un schimb masiv de prizonieri de război, cu medierea Emiratelor Arabe

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că 248 de prizonieri de război ruși au fost returnați în Rusia din Ucraina, în urma unor negocieri „complexe” care au implicat medierea Emiratelor Arabe Unite. „În urma unui proces complex de negociere, 248 de militari ruși au fost repatriați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a scris ministerul rus pe Telegram.

Separat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că peste 200 de prizonieri ucraineni au fost recuperați din Rusia. „Ai noștri sunt acasă”, a scris Zelenski într-o postare, însoțită de un scurt video cu o parte dintre prizonierii de război eliberați.

Cele două țări au mai făcut anterior schimburi de prizonieri în diferite momente pe parcursul celor 22 de luni de război.

18:12 Ce îşi doreşte Viktor Orban în 2024: să câştige Donald Trump

„2024 va fi un an plin de speranţă, atât timp cât vom pune ordine la Bruxelles şi câştigă (fostul) preşedinte (Donald) Trump, care ne va aduce pacea în războiul din Ucraina”, a declarat miercuri premierul Ungariei, ultranaţionalistul Viktor Orban, care menţine relaţii bune cu fostul preşedinte al SUA şi a fost singurul lider european care l-a susţinut în campania din 2016.

În ultimele luni, Orban şi-a exprimat clar convingerea că aliatul său, pe care îl admiră, ar putea obţine „pacea în Ucraina” în scurt timp dacă va triumfa la alegerile din SUA programate pentru luna noiembrie.

17:46 Guvernatorul unei regiuni rusești a declarat miercuri că a ordonat reclădirea a 9 locuințe care au fost distruse după ce un avion al forțelor aeriene ale Moscovei a bombardat din greșeală un sat din Rusia.

Gazprom anunță un nou record privind livrările de gaze către China

17:33 Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că este „recunoscător” Norvegiei pentru furnizarea de avioane de luptă F-16 pentru instruirea personalului ucrainean.

17:00 Grupul energetic rusesc Gazprom a anunţat miercuri că a stabilit un nou record în ceea ce priveşte livrările sale zilnice de gaze către China via conducta Power of Siberia.

Gazprom nu a oferit o cifră concretă privind noul record, dar a precizat că exporturile sale totale de gaze spre China s-au ridicat la 22,7 miliarde metri cubi în anul 2023, de aproape 1,5 ori mai mult decât cele 15,4 miliarde metri cubi livrate în 2022.

Rusia şi-a majorat livrările de gaze spre China pentru a contracara diminuarea vânzărilor de gaze în Europa, după ce invazia din Ucraina a determinat statele occidentale să impună sancţiuni Moscovei şi să îşi reducă dependenţa de energia rusească.

16:39NATO a anunțat miercuri că agenția sa de achiziții militare va susține un grup de state membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract de cumpărare a 1.000 de rachete GEM-T folosite de sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

Fermierii polonezi își reiau protestul la granița cu Ucraina

15:38Ucraina are nevoie de un ajutor financiar occidental de 37 de miliarde de dolari pentru a-și menține economia pe linia de plutire în fața invaziei rusești care durează de aproape doi ani, a declarat miercuri premierul său Denis Șmihal, într-un moment în care țara se teme de erodarea sprijinului occidental.

Anul trecut, Ucraina a primit 42,6 miliarde de dolari din fonduri externe, dintre care 27% sub formă de granturi, a precizat Șmihal, menționând UE, Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie, FMI și Banca Mondială ca fiind principalii susținători economici ai Kievului.

„Necesitățile din acest an se ridică la peste 37 de miliarde de dolari. Contăm pe un ajutor regulat, stabil și la timp din partea partenerilor noștri”, a declarat Șmihal la prima ședință a guvernului său din 2024, care a avut loc pe fondul intensificării loviturilor rusești din ultimele zile. (AFP)

15:27Fermierii polonezi își vor relua de joi blocada de la punctul de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, deoarece spun că nu au primit o promisiune semnată din partea premierului că cererile lor vor fi îndeplinite, a anunțat agenția de presă de stat PAP.

Fermierii polonezi și-au suspendat pe 24 decembrie protestul lor, care urmărește să obțină subvenții guvernamentale pentru porumb și să împiedice majorarea taxelor.

„Nu am primit o confirmare scrisă că cererile noastre vor fi îndeplinite, așa că continuăm protestul”, a declarat liderul agricultorilor Roman Kondrow pentru PAP. El a adăugat că vor permite doar trecerea unui camion pe oră prin punctul de frontieră.

14:33 Fostul tenisman Alexandr Dolgopolov, în vârstă de 35 de ani, fost sfertfinalist la Australian Open, s-a întors la Kiev în aşteptarea unei noi misiuni, după ce a servit pe front timp de câteva luni pentru a-şi apăra patria , scrie The Guardian.

El recunoaşte că familia sa „a fost nemulţumită” de faptul că s-a înrolat în 2022, o decizie luată când se afla în Turcia, unde şi-a dus sora şi mama în siguranţă după ce Vladimir Putin, a lansat invazia.

„Este casa mea, aşa că mă gândesc că trebuie să fac ceva”, a declarat Dolgopolov pentru AFP, într-un interviu telefonic. „Au fost multe motive, un popor curajos, barbaria inamicului şi cred că doar faptul că lupt pentru partea bună, apărând ceea ce este al meu”, a adăugat el. (News.ro)

Victorie a Europei în războiul energetic cu Rusia

13:54ANALIZĂ Victorie a Europei în războiul energetic cu Rusia: Noul an începe cu prețuri reduse și stocuri record de gaze / Cum e situația în România

13:52 Atacurile rusești au ucis 3 civili în Ucraina în ultima zi și au rănit alți 4, scrie Kyiv Independent.

Forțele rusești au atacat cel puțin șapte regiuni, au anunțat miercuri autoritățile locale. Printre răniți se numără un băiat de 16 ani.

12:55 Comandantul ucrainean Petro Horbatenko afirmă că armata rusă a mai recuperat un handicap pe care îl avea față de cea ucraineană în primul an al războiului, cel privind echipamentele.

Rusia a schimbat tactica loviturilor aeriene

12:41 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Începând de pe data de 29 decembrie 2023, Rusia a mărit intensitatea operațiunilor de lovituri de lungă distanță contra Ucrainei. Forțele sale au angajat o proporție semnificativă a stocului lor de rachete de croazieră și balistice pe care îl constituiseră în ultimele luni.
  • Loviturile recente au vizat în principal industria de apărare ucraineană. Această abordare este diferită de cea a atacurilor majore de iarna trecută, când prioritară a fost lovirea infrastructurii energetice a Ucrainei. Rusia părea că va reîncepe o astfel de campanie la începutul lunii decembrie 2023.
  • Aceste noi tipuri de operațiuni sugerează cel puțin o schimbare temporară de abordare a modului în care Rusia folosește loviturile la mare distanță. Planificatorii ruși înțeleg aproape sigur importanța tot mai mare a capacității industriale de apărare în condițiile în care se pregătesc de un război de durată.

12:02Norvegia va trimite două avioane de luptă F-16 în Danemarca pentru a contribui la pregătirea piloților ucraineni, a declarat miercuri ministrul norvegian al apărării.

Avioanele F-16 s-au aflat pe lista de dorințe a Ucrainei, care încearcă să își consolideze forța aeriană în războiul cu Rusia, iar Norvegia a anunțat anul trecut că se va alătura Danemarcei, Olandei și altor state pentru a dona astfel de aeronave.

Norvegia a trimis deja 10 instructori în Danemarca pentru a ajuta la formarea piloților ucraineni, a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram.

Forțele aeriene norvegiene și-au înlocuit propriile avioane F-16 cu modelul succesor F-35, amintește Reuters.

11:39Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii sprijinului Franţei pentru Ucraina, partidul francez Adunarea Naţională a denunţat marţi „un complot”.

Alrosa a intrat pe lista de sancțiuni UE

11:18 Pe lista de sancțiuni a UE a fost pus cel mai mare producător de diamante din Rusia, Alrosa.

„În conformitate cu interdicția privind diamantele pe care am instituit-o prin cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, UE a inclus astăzi pe listă Alrosa, cea mai mare companie minieră de diamante din lume, precum și pe directorul său general”, a anunțat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pe platforma de socializare X.

10:50 Bilanțul atacului rusesc împotriva Kievului de pe 29 decembrie a crescut la 30 de morți, în condițiile în care încă o persoană a decedat la spital, a anunțat miercuri Administrația militară a orașului.

Rusia a lansat un atac masiv cu drone și rachete împotriva mai multor regiuni ale Ucrainei la 29 decembrie, provocând moartea a cel puțin 50 de persoane și rănirea a peste 160. Circa 29 de persoane au fost rănite doar în capitală.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 114 din cele 158 de rachete și drone rusești lansate asupra țării, potrivit Forțelor Aeriene.

Rusia a efectuat un alt atac de amploare pe 2 ianuarie, lansând aproape 100 de rachete și 35 de drone, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind peste 130. (Kyiv Independent)

Putin cere să negocieze pacea doar cu Occidentul

10:01Cum încearcă Vladimir Putin să convingă Occidentul să trădeze Ucraina și să negocieze direct cu Rusia

Faptul că Putin prezintă războiul său din Ucraina drept o luptă a Rusiei împotriva Occidentului – și nu a Ucrainei – arată că nu intenționează să negocieze cu bună credință cu Ucraina și că stabilește condiții de informare menite să convingă Occidentul să trădeze Ucraina și să negocieze cu Moscova, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

09:19 Occidentul ar trebui să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la ultimele bombardamente ale Moscovei asupra Ucrainei, a declarat miercuri ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

„Ar trebui să răspundem ultimului atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin îl înțelege: prin înăsprirea sancțiunilor, astfel încât să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă și prin oferirea de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului, care să îi permită să distrugă instalațiile de lansare și centrele de comandă”, a scris Sikorski pe platforma X.

09:04 Sistemele de apărare aeriană au distrus în total 12 rachete lansate de Ucraina deasupra regiunii de graniță Belgorod, a afirmat miercuri Ministerul rus al Apărării prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram. (Reuters)

Cum se „redobândește” cetățenia română, cu acte false

08:48Operațiunea „Cum o mutăm pe bunica de la Kiev la Cernăuți” – delicata problemă a „redobândirii” cetățeniei românești, cu acte false, pe axa Ucraina – România.

HotNews.ro revine pe subiectul „fabricilor de cetățenii românești” din țările fostei URSS. Arătăm astăzi cum un articol din legislația românească, menit să-i ajute pe românii din teritoriile răpite de Stalin de la țara-mamă, este folosit ca scurtătură către obținerea unui pașaport UE, de către oameni care nu au absolut nicio legătură cu România.

08:39 De ce diplomația nu poate pune capăt războiului ruso-ucrainean. Șase obstacole pentru o pace negociată între Kiev și Moscova – opinie Andreas Umland

08:10 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 680 soldați, 7 blindate de luptă, 15 tunuri, 3 sisteme antiaeriene, 14 echipamente speciale și 26 diferite vehicule și cisterne.

Atacuri cu drone și rachete în Belgorod și Sevastopol

07:34 Ucraina a lansat un atac cu drone asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat miercuri guvernatorul regiunii care se învecinează cu Ucraina, adăugând că mai multe drone au fost distruse la apropierea de orașul Belgorod, centrul administrativ al regiunii.

07:29 Sistemele de apărare aeriană au distrus o rachetă lansată de Ucraina deasupra portului Sevastopol din Crimeea, a afirmat miercuri guvernatorul rus al orașului.

Mihail Razvozhayev a scris pe Telegram că nu au existat pagube sau victime în urma atacului.

Mai multe canale rusești de Telegram au raportat că au avut loc o serie de explozii puternice deasupra mai multor părți ale Sevastopolului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a anunţat că patru persoane au fost ucise şi cel puţin 92 au fost rănite în urma atacului rusesc masiv de marţi, în care au fost folosite zeci de rachete şi drone. Şeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnii, a scris pe Telegram că ruşii au tras în total 99 de rachete, de toate tipurile, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, iar 72 dintre acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană.
  • Președinții din Lituania și Letonia, Gitanas Nauseda și Edgars Rinkevics, au făcut apel la trimiterea mai multor sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, după atacul masiv cu rachete lansat marți de Rusia. Berlinul a condamnat marți noile lovituri rusești asupra Ucrainei, afirmând că acestea arată că Vladimir Putin vrea să „anihileze” țara vecină.
  • Rusia a doborât marţi nouă rachete ucrainene deasupra oraşului şi regiunii Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina, atacul provocând un mort și mai mulți răniți, au afirmat Ministerul rus al Apărării şi oficiali regionali.
  • Turcia a afirmat marți că nu va permite ca două nave britanice vânătoare de mine destinate Ucrainei să tranziteze apele sale în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca un pact internațional privind traversarea strâmtorilor sale în timp de război.
  • Armata rusă a bombardat din greşeală un sat rusesc. O încărcătură explozivă transportată de un avion al armatei ruse a fost detonată marţi din greşeală într-un sat aflat la 150 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
  • Premierul britanic Rishi Sunak l-a asigurat pe președintele ucrainean Zelenski că Marea Britanie „va continua să susțină ferm Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii și ocupației (ruse) pe tot parcursul anului 2024 și în viitor.

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *