Accidentul aviatic al Yeti Airlines care a ucis 72 de persoane în luna ianuarie a fost provocat de o eroare gravă a piloților care a dus la prăbușirea avionului, afirmă raportul oficial publicat joi cu privire la cauzele dezastrului, relatează Reuters.
Zborul Yeti Airlines 691 s-a prabusit cu scurt timp inainte de aterizareFoto: Prakash Mathema / AFP / Profimedia Images
Avionul ATR 72 al companiei private Yeti Airlines s-a prăbușit pe 15 ianuarie cu puțin timp înainte de aterizarea programată în orașul turistic Pokhara, cauzând unul dintre cele mai grave accidente aviatice pe care Nepalul le-a înregistrat în ultimii 30 de ani.
La bordul aeronavei s-au aflat 72 de persoane, printre care doi bebeluși, patru membri ai echipajului și 15 cetățeni străini. Nu a existat niciun supraviețuitor în urma accidentului.
Dipak Prasad Bastola, un inginer în aeronautică și unul dintre membrii echipei de investigatori care a analizat cauzele accidentului, a explicat joi că, din cauza neatenției și a lipsei unor proceduri standard de operare, piloții au făcut o eroare catastrofală de pilotaj în timpul pregătirilor pentru aterizare.
Anchetatorii au concluzionat pe baza datelor recuperate din cutiile negre ale avionului că piloții au împins în poziția de aterizare manșele care controlează puterea motoarelor, în loc să modifice poziția celor ale flapsurilor care controlează portanța unei aeronave.
Acest lucru a dus la calarea motoarelor care nu au mai produs propulsia necesară pentru a ține avionul în aer. „Dar, datorită inerției, aeronava a zburat pentru încă 49 de secunde înainte să se lovească de sol”, a explicat Bastola pentru Reuters.
Compania ATR care a produs avionul își are sediul în Franța, în timp ce motoarele aeronavei au fost produse în Canada.
Prăbușirea zborului Yeti Airlines 691 a fost cel mai mortal accident aviatic din Nepal din 1992, când un avion Airbus A300 al Pakistan International Airlines s-a prăbușit într-un deal din apropierea capitalei Kathmandu, ucigând toți cei 167 de oameni aflați la bord.
Aproape 350 de persoane au murit în Nepal din 2000 în accidente de avion sau elicopter în condițiile în care în țara asiatică se află 8 dintre cei mai înalți 14 munți din lume, inclusiv Everestul, iar schimbările subite ale condițiilor meteorologice pot provoca pericole pentru aeronave.
Uniunea Europeană a interzis încă din 2013 companiilor aeriene nepaleze să opereze în spațiul aerian al blocului comunitar, citând motive legate de siguranță.