România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, conform Interfax Ucraina. „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă”, a spus liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski și Klaus IohannisFoto: Presidency.ro
„Klaus Iohannis m-a ajutat pur şi simplu”
El a făcut aceste declarații marți, într-o conferință de presă:
- „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu.
- El i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. Şi el a avut atâtea dificultăţi, a avut proteste.
- Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: „Mai întâi valorile, apoi vin costurile”.
Președintele Ucrainei a susținut că problema cerealelor „nu poate fi politizată atunci când totul este blocat”, făcând referire la deciziile vechiului guvern conservator de a interzice importurile ucrainene de cereale.
- „Din aprilie până în septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi.
- Şi în fiecare zi fermierii noştri m-au întrebat: „Câmpurile noastre sunt minate, cum putem măcar să scoatem ceva?”.
- Dar înţelegeţi: eu nu sunt un fel de fricos, eu apăr interesele ţării mele în timpul războiului. Am spus: „lăsaţi-ne să scoatem (cerealele)”, nu ne-au lăsat. Şi a fost o greşeală. Este pur şi simplu greşit”, a relatat Zelenski, citat de News.ro.
Într-un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene şeful statului a mulţumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei şi pentru că îi ajută pe fermierii ucraineni să supravieţuiască.
„Polonia a pierdut din punct de vedere financiar. Noi am construit un coridor feroviar prin Moldova şi România. Am construit un coridor prin Marea Neagră”, a arătat Volodimir Zelenski, citat în comunicat.
În acelaşi timp, Zelenski a remarcat că un nou guvern s-a format la Varşovia după alegeri, ceea ce ar putea ajuta la rezolvarea situaţiei de la graniţă, unde în prezent punctele de trecere sunt blocate de un protest al şoferilor polonezi de camioane, care se plâng de concurenţa, neloială, pe care le-ar face-o colegii din Ucraina.
- „Am fost în contact cu preşedintele Duda, el ne-a felicitat pentru sărbătorile importante şi viceversa, m-am adresat lui. Am stabilizat situaţia. Cred că noul guvern va debloca (frontiera – n.r.). Această blocadă este artificială. Suntem pregătiţi ca oamenii din Polonia să nu sufere pierderi, dar nu putem politiza problema cerealelor când totul este blocat.
- Am avut o discuţie cu Donald Tusk. Îi sunt recunoscător pentru poziţia fermă pe care a avut-o la reuniunea UE. Cred că vom echilibra totul. Chiar cred şi vreau să cred în asta”, le-a spus jurnaliştilor şeful statului ucrainean.
Câte milioane de tone de cereale au trecut prin terminalele românești de la Marea Neagră
Portul românesc Constanța de la Marea Neagră a expediat un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale acestui an, iar livrările din Ucraina au reprezentat 40% din această cantitate, a declarat pentru Reuters autoritatea portuară.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de când Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje pe Dunăre.
În perioada ianuarie-octombrie, Ucraina a expediat 11,7 milioane de tone de cereale prin Constanța, în condițiile în care la sfârșitul lunii septembrie totalul era de 10,5 milioane. În tot anul 2022 ucrainenii au exportat la 8,6 milioane tone de cereale prin marele port românesc. Dar volumele de tranzit ale Kievului au scăzut în ultimele luni, deoarece Rusia a lovit în mod repetat porturile sale fluviale care se află peste Dunăre de România, iar punctele de trecere a frontierei rutiere în Polonia și Slovacia au fost blocate de camionagii locali care au cerut restricții pentru șoferii ucraineni.
Precedentul maxim anual din toate timpurile al Constanței a fost de puțin peste 25 de milioane de tone. Datele nu includ volumele gestionate de porturile românești de pe Dunăre.
O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Constanța are acum o capacitate logistică de 40 de milioane de tone de cereale pe an.
Guvernul român a spus că își propune să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene la 4 milioane de tone în următoarele luni, investițiile în infrastructură fiind în curs de desfășurare atât la Constanța, cât și pe Dunăre. Operatorii portuari au investit, de asemenea, în echipamente pentru a crește viteza de încărcare.
Cerealele ucrainene au concurență mare în Constanța, port care în mod tradițional se ocupă de exporturile de recolte ale României și ale vecinilor săi fără ieșire la mare, precum Ungaria și Serbia, a mai notat Reuters.
Zelenski a enumerat România și printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană
La jumătatea lunii noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România și printre ţările cărora le-a mulţumit pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care a venit iarna şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.
- „Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre.
- Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, în mesajul său zilnic adresat naţiunii, conform News.ro.
În acest context, el a mulţumit țărilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană, enumerând mai multe state, între care şi România:
- „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”.
- Zelenski a spus că aceste ţări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.
Vizita lui Zelenski la București
În 10 octombrie, Volodimir Zelenski a făcut prima sa vizită oficială în România, fiind primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Zelenski avea programat un discurs în Parlament, însă acesta a fost anulat.
Într-un interviu acordat atunci mai multor televiziuni românești, Zelenski a spus că România a sprijinit Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare. Nu este clar ce înseamnă acest lucru și ce ajutor concret a oferit țara noastră, însă Zelenski a mulțumit poporului român pentru sprijin.
El a spus că discuțiile pe care le-a avut cu oficiali români în vizita sa de la București s-au concentrat și în jurul celui de-al 16-lea pachet pe care România l-ar putea oferi drept sprijin. Zelenski s-a adresat direct poporului român, spunând că este foarte recunoscător pentru tot ajutorul oferit:
- „Deci, în primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea Guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă. Suntem foarte recunoscători oamenilor. Așa cum ați spus, e prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând.
- Trebuie să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina, ca în toate țările din lume. Pentru că guvernul, liderii, de asemenea, caută în societate acest sprijin. Și președintele vostru, sunt foarte recunoscător, Guvernul vostru… Și sunt recunoscător, pentru că ei se bazează pe sprijinul dumneavoastră. Așa că sunt foarte recunoscător că ați acordat un sprijin atât de puternic Ucrainei”.
Guvernul României nu a vorbit niciodată în spațiul public despre ajutorul concret pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei. De altfel, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu spunea într-un interviu în care reporterul BBC încerca să afle ce sprijin a oferit țara noastră către Ucraina că România nu face publice aceste lucruri pentru că „aceasta este politica Guvernului nostru”.
Citește și: